четвртак, 27. август 2020.

Pljačkanje Jahorine: Ljevnaić je stručnjak i za karling otklizavanje para; I OC "Jahorina" gradi nezakonito - bez građevinske

1.

Jahorina već odavno nije opšte dobro, već planina koju grupa notornih, beskrupuloznih kriminalaca, pod pokroviteljstvom Milorada Dodika, krčmi kao privatno vlasništvo, izvlačeći desetine miliona KM iz ovog nerpocjenjivog prirodnog resursa; Taj novac, potom, iznose izvan BiH i ulažu u nekretnine i druge poslove.


2.

Najmanje koristi od Jahorine imaju opštine Pale i Trnovo, koje bi trebalo da imaju značajne benefite zbog činjenice da se planina nalazi  na njihovoj teritoriji, ali su rukovodstva prisiljena raditi u korist notornih sjecikesa, poluobrazovanih, primitivnih, bahatih i na sve spremnih gangstera, koji se ne libe prijetiti čak ni profesionalnim ubicama. I koji sa osobama te “specijalizacije” imaju vrlo vrlo bliske veze, kao i sa narko klanovima.


3.

Dejan Ljevnaić, direktor OC “Jahorina”, izvrsno se uklopio u ovu kriminalnu organizaciju i zaradio je milionske svote služeći joj.


4.

Dobar dio novca od preko osam miliona ukradenih na izgradnji gondole pripao je i Ljevnaiću, a bonus mu je procenat koji je dobio od firme “Leitner”, koja je proizvođač gondole.


5.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić i direktor firme “Leitner” Martin Leitner potpisali su, 08. maja 2019., izuzetno štetan ugovor o izgradnji gondole vrijedan 16.000.000 KM.


6.

Ljevnaić ima dogovor sa “Leitnerom” da, ukoliko obezbijedi prodaju njihovih proizvoda, dobija određen procenat, koji nije ispod tri posto, što znači da je potpisivanjem štetnog ugovora odmah inkasirao 480.000 KM. Bio je to dobar start za podjelu preko osam miliona KM, ukradenih na izgradnji Jahorinske gondole.


7.

Ljevnaić jeste vrhunski stručnjak za uređenje ski staza, ali i za otklizavanje miliona sa tih staza u sopstvene džepove. Takvi su i njegovi najbliži saradnici iz Nadzornog odbora, među kojima je zločinac Ljubomir Mrda, koji je jedan od investitora u apartmane koji se nelegalno grade pored vile Vlade RS; Gradi ih Vladimir Luledžija, a uprkos svim dokazima da se radovi izvode bez građevinske dozvole, gradnja nije stala. Jer Dodik odlučuje o tome, a ne građevinska inspekcija.


Vratiću se divljoj gradnji nešto kasnije, nakon što pojasnim da je Ljevnaić veliki stručnjak i za karling, sport gotovo nepoznat na našim prostorima, iako je olimpijska disciplina.


8.

Sa karlingom su građani Sarajeva, Istočnog Sarajeva, posebno Pala mogli da se bliže upoznaju početkom 2019. godine (od 10.02.-15.02.2019.), kada je održan EYOF (Evropski olimpijski festival za mlade). 


9.

Karling borilište bilo je na Palama, u dvorani “Peki”.


Vrlo je interesantno ko je zaledio dvoranu. Učinila je to firma “Leitner”, ista ona od koje je kupljena gondola.


“Montažu radi renomirana italijanska firma “Lajtner” zajedno sa kompanijom iz Beograda “Advertaut, advert ski”, uz pomoć sredstava Vlade Republike Srpske i Olimpijskog centra “Jahorina”, objavili su tada mediji.


Očito je da je veza Ljevnaić - “Leitner” konstanta i vrlo vrlo unosna.


10.

Ali, otkud “Advertout” u cijeloj priči, jer oni sa karlingom nemaju ama baš nikakve veze?!


Prije toga podsjećanje na izjavu vođe borilišta za karling na EYOF-u 2019, Slovenca Gregora Riglera.


“Na početku je bilo mnogo teže urediti ovo borilište, jer se karling takmičenje prvi put organizuje u BiH i ljudi nemaju potrebna znanja. Ipak, sada sam rasterećen, jer su volonteri i ekipa koja je došla iz Slovenije i Svjetskog karling saveza sve dobro posložili. Utakmice su odlične i mnogo je zainteresovanih gledalaca, tako da sam zadovoljan”, rekao je Rigler u izjavi za Fenu, iz koje se nmože zaključiti da je neka od slovenačkih firmi postavila borilište. 


11.

Međutim, preko beogradske firme “Advertout” d.o.o., urađeni su, po svemu sudeći, nekarling poslovi.


Prema fakturi, opremu za pravljenje leda za karling poligon, vrijednu 281.098,05 evra (548.141,1 KM), kako je navedeno, besplatno je “Advertout” ustupila OC “Jahorina”.



To jednostavno nije istinito, jer sam već dokazao da je “Leitner”, partner u ovom poslu, itekako sklon potpisivanju štetnih ugovora. 


12.

Situacija je nadrealna - da bilo ko opremu vrijednu cca 550 hiljada KM ustupa besplatno, a potpuno iracionalnom je čini podatak da je opremu isporučila firma koja sa karlingom nema nikave veze.



“Advertout” se bavi proizvodnjom proizvoda na naduvavanje, reklamnih proizvoda velikih dimenzija i ostalih proizvoda od gume.



Među njihovim klijentima na sajtu nije navedena OC “Jahorina”!


13.

Vlasnik i direktor firme je Ivan Bukvić, vrlo blizak Ljevnaiću, koji je jedina njegova veza sa karlingom, kako se da iščitati sa sajta pomenute firme.



Nejasno je zašto bi dvoranu “Peki” Bukvićeva firma zaledila besplatno?!


14.

Nema dileme da je ovdje riječ o prevari i istražni organi, da uopšte postoje, morali bi detaljno pregledati sve fakture, a posebno ovu “besplatnu”, jer previše “smrdi” na “pranje para”.


Moji izvori tvrde da je “pranje para” i bilo i da je cifra od 281.098,05 evra nezakonito izvučena sa računa. 


15.

Nažalost, istražni organi postoje tek u mikronskim tragovima, pa je teško vjerovati da će se baviti ovim “besplatnim” izvlačenjem 550.000 KM.


Drskost I bezobrazluk načina na koji je novac izvučen samo svjedoči u kolikoj mjeri su se osilili nasilnici koji su bukvalno oteli Jahorinu i njome zagospodarili, pljačkajući je nemilice.


16.

Bezakonje je potpuno o čemu svjedoči i bizaran podatak da OC “Jahorina” takođe bez građevinske dozvole trenutno gradi naplatne kućice. Entitetska firma ne poštuje zakone entiteta, jer njome rukovode hohštapleri koji su, Dodikovom voljom, iznad zakona.


Iako se ponašaju kao da im niko ništa ne može, takvim, prije ili poslije, dođe kraj, sa ma koliko profesionalnih ubica sarađivali ili imali poršku narko klanova.


17.

Kada entitetska firma radi mimo zakona, nije se čuditi Luledžiji koji zida na divlje, iako je vilu Vlade RS i plac na kojem se nalazi doveo u realnu opasnost od odrona, odnosno rušenja. (nastaviće se)