уторак, 4. август 2020.

577 KM je taksa na Dozvolu za Zločin


Piše: Slobodan Vasković


1.

Uništavanje ogromnih kompleksa šume i područja oko rijeka Bjelava, Velika i Mala Bjelava,  Gordan Pavlovocić Goci, vlasnik firme “Srbinjeputevi”, platio je 577,20 KM!


2.

Toliko iznosi taksa za navodna geološka istraživanja, koja mu je odobrilo Ministarstvo energetike i rudarstva, na čijem čelu je Petar Đokić, poznat i kao BakingemBoj, jedini koji je uspio fakultet u Engleskoj završiti na svom maternjem jeziku.



3.

Cifra od 577,20 KM, koliko iznosi taksa, ujedno je, za Đokića i Milorada Dodika, zaštitnika Gordana Pavlovića, i ukupna vrijednost svih građana Foče, jer da je drugačije ne bi dozvolili da uništava prirodne resurse bez ijedne jedine dozvole i to na način da njihovim satiranjem direktno uništava zdravlje lokalnog stanovništva.



4.

Dozvola za navodna geološka istraživanja je samo idiotsko pokriće Đokića kojim pokušava zaštiti Pavlovića i zločine koje čini prema Fočacima, plus beskrupulozno uništavanje životne sredine i dovođenje u pitanje vodosnabdijevanja tog mjesta.



5.

Da podsjetim, eventualnim radovima na izgradnji Mini hidroelektrane na Velikoj Bjelavi, Pavlović bi ušao u “pojas sanitarne zaštite novog dovodnog cjevovoda”, dijela novog vodovoda.


Upravo zbog toga je dobio negativno mišljenje “IZVOR-a”  (preduzeće za vodovod i kanalizaciju Foča) za izgradnju MHE “Velika Bjelava”(07.06.2016.) i nikada nije dobio koncesiju da gradi MHE na Velikoj Bjelavi.



Jeste dobio koncesiju da gradi MHE na rijekama Mala Bjelava i Bjelava (Mala Bjelava i Velika Bjelava se spajaju i čine rijeku Bjelavu koja se uliva u Drinu), ali za Veliku Bjelavu ne postoji koncesioni ugovor.


Pavlović je tražio da gradi tri MHE, ali su mu odobrene dvije. Uprkos tome, od kraja marta njegove teške mašine neprekidno kopaju i razaraju proostor oko rijela Mala Bjelava i Bjelava, a posljednjih mjesec i nešto dana intenzivno ruši sve i prema izvorištu Velike Bjelave, bez ijednog jedinog zakonskog uporišta.


6.

Da bi to činio, platio je 577,20 KM Ministarstvu energetike i rudarstva, koliko je nadoknada za zločin - ekocid, u ovom slučaju.



7.

Da je sa Pavlovićem dogovoren rušilačko, nezakonito djelovanje, svjedoče činjenice upravo iz Đokićevog Rješenja za navodna geodetska istraživanja, na osnovu koje jedan od najvećih kriminalaca u RS/BiH Gordan Pavlović Goci ruši sve pred sobom.



8.

U Đokićevom Rješenju navedeno je da je da su geološka “istraživanja” zatražena 06.04.2020., a odobrena 29.04.2020.



Međutim, rušilački radovi Pavlovićeve firme “Srbinjeputevi” krenuli su više od mjesec dana ranije, 20.3.2020. Jasno je da je Rješenje samo “pokrivanje” kriminala.



9.

Uz sve navedeno, Pavlović već odavno ruši izvan poručja na kojem mu je Đokić, po Dodikovom odobrenju, dozvolio, da na osnovu bezvrijednog papira, vrši navodna geološka istraživanja. 


10.

Potvrđuje to i krata terena iz “projekta” geoloških istraživanja, gdje je ucrtano istražno polje. Odavno se kopa, ruši, uništava van tog polja.


11.

Sve što ruši uz Veliku Bjelavu, nalazi se van istražnog polja, ali Pavlović ne posustaje niti iko iz vlasti pokušava ozbiljnije da interveniše; Štaviše, gotovo da niko ništa ni ne pokušava, premda bi trebalo da Pavlovića pritvore zbog svjesnih zločina nad prirodom, koji će proizvesti brojne zločine nad ljudima, stanovnicima Foče.



12.

Pavlovićeva nije zaustavilo ni to što je Glavni republički vodni inspektor, nakon dopisa udruženja “Bjelava”, koje pokušava spriječiti zločin bez presedana, 14.07.2020. godine, nakon sagledavanja stanja na terenu, naredio firmi “Srbinjeputevi” da obustavi sve radove i na izgradnji MHE “Bjelava” i “Mala Bjelava”, na koje ima koncesioni ugovor. 




Inspektori su kao razlog naveli da Pavlović ne posjeduje vodnu dozvolu za navedene MHE. Međutim, Pavlović je jači od takozvanih institucija, iznad njih i iznad zakona, jer ima podršku Dodika i uvijek spremnog Đokića na faslifikate.




13.

Beskrupulozni i od vrha vlasti zaštićeni tajkun Pavlović nije se ni osvrnuo na nalog institucije, što bi trebalo da jeste funkcija Glavni republički vodni inspektor, već je nastavio sa razaranjem i njegove teške mašine su, u uništavajućem pohodu, već stigle do navednih rječica.



14.

Ukoliko ne bude hitno zaustavljen, za desetak dana će uništiti kompletan predjel oko rječice Velika Bjelava, za koju i nije dobio koncesioni ugovor. (nastaviće se)