среда, 17. фебруар 2016.

Zaboravljeni Metuzalem

Piše: Slobodan Vasković

Iako je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede u Vladi RS, podnio ostavku 27. januara i o njoj obavijestio Milorada Dodika, njegova ostavka još nije ozvaničena. Dodik, potpuno sluđen slučajem “Pavlović banka” i posvećen neuspješnim pokušajima da “opere” sopstvenu odgovornost u svemu tome, zaboravio je na Mirjanića i njegovu ostavku.

Izvori iz Vlade RS tvrde da je Mirjanić, poznat i kao Metuzalem, već na izmaku snaga, da je izgubio živce i sve konce iz ruku, a da je stanje u njegovom Ministarstvu gore nego ikada ranije.

S jedne strane, Dodik se ne izjašnjava o ponuđenoj ostavci, dok, s druge strane, raste pritisak poljoprivrednika, kojima je obećao isplatu dugova.

Mirjanić je još 27. januara izjavio da će za nekoliko dana krenuti isplata dugova iz prošle godine, koje iznose 35 miliona maraka. Prošlo je više od 20 dana, a poljoprivrednici nisu dobili ni marku, jer, jednostavno, nema para.

Pri par dana Vlada je ponovo prodala trezorske zapise u iznosu od 28,6 miliona maraka, ali teško da će išta od tog novca dobiti farmeri, jer uskoro idu plate budžetskim korisnicima, a ni sve penzije još nisu isplaćene.

Nije samo Metuzalem na kraju živaca. Na pragu pucanja je i Papak Vojin Mitrović, jer njegov pulen Zoran Maletić i dalje ne igra nikakvu značajnu ulogu u Ministarstvu poljoprivrede.

Maletić je postavljen na mjesto pomoćnika za poljoprivredu i ruralni razvoj da bi smijenio Metuzalema, što bi praktično značilo da Papak Mitrović preuzima taj resor.