понедељак, 8. фебруар 2016.

Nezvanično: Metuzalem podnio ostavku

piše: Slobodan Vasković

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede u Vladi RS, podnio je ostavku 27.01.2016. godine, tvrde moji izvori iz Vlade RS. 

Mirjanić, znan kao i Metuzalem, o ostavci je obavijestio Milorada Dodika, ali ne i Željku Cvijanović, premijerku, jer joj ne pridaje nikakvu važnost.

Mirjanić odlazi, jer nema novca za podsticaje, a Vlada RS je poljoprivrednicima dužna 35 miliona KM iz prošle godine.
Uz to, za većinu mjera podsticaji su umanjeni za 50% u odnosu na njihovu visinu iz 2014. godine, tako da će poljoprivrednici, ako i bude isplate podsticaja, dobiti manje iznose. Niko od poljoprivrednika ne zna koliko će novca dobiti, jer nema spiskova, što u njihove redove unosi dodatnu nervozu.

Naravno, ovo se ne odnosi na mljekare koji su i dalje neprikosnoveni, jer je premija, jedino njima, ostala fiksna i to 30 pfeniga za mlijeko ekstra klase. Problem je što se i njima duguje već sedam premija. 

Miljenik Režima, firma “Farmland”, ima dnevnu proizvodnju 3.500 litara mlijeka, što je još jedan dokaz da im je većina muznih grla "pokrepala". Prema zvaničnim podacima,  imaju više od 1.000 muznih grla, pa računica kaže da je “mliječnost 3.5 litre dnevno po kravi”. Što je praktično nemoguće. 

Krave su pokrepale i zakopane su u krugu preduzeća, ali niko to ne smije da provjeri, iako je, prema mojim izvorima iz Vlade RS, najavljena inspekcija u toj firmi.

U Vladi RS vlada velika nervoza i sve očekuju da se “nešto desi”, iako niko ne precizira šta.

Niko ne saopštava ko bi Metuzalema mogao zamijeniti na poziciji ministra poljoprivrede, ali nije isključeno da dođe i do brze rekonstrukcije Vlade RS.