среда, 3. фебруар 2016.

Ekskluzivno: Podnesen zahtjev Okružnom sudu za prestanak rada Stankovićevog “Integral inženjeringa”, zbog malverzacija i otuđenja imovine firme

piše: Slobodan Vasković

Nikola Dubravac, suvlasnik “Integral inženjeringa” iz Laktaša pokrenuo je postupak za prestanak rada ove firme, odnosno prestanak njenog postojanja.

Dubravac je zahtjev podnio Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, 01.02.2016. godine.

Podnosilac zahtjeva je suvlasnik/akcionar “Integrala” i posjeduje 33,33 posto udjela. 

Suvlasnici ove firme su i Slobodan Stanković i Dragan Bojić, svaki sa po 33,33% udjela.

“S obzirom da predlagač ima više od 20% akcija s pravom glasa od ukupnog broja akcija, odnosno kako njegovo učešće u osnovnom kapitalu prelazi 20%, aktivno je legitimisan za podnošenje ovog prijedloga sa zahtjevom za prestanak Protivpredlagača u skladu sa odedbama iz člana 337. Zakona o privrednim društvima”, navodi se u prijedlogu dostavljenom Okružnom sudu.


U dopisu se podsjeća da je Dubravac 28.09.2015. godine ponudio Stankoviću da otkupi vlasnički udio - akcije po osovu prava preče kupovine za 30 miliona evra.

Stanković je, 05.10.2015., obavijestio Dubravca da zbog lošeg finansijskog položaja firme to ne može prihvatiti.  

Istovremeno su Stanković i Bojić ponudili Dubravcu da on kupi njihov udio od 66,67% za četiri miliona KM, “pod uslovom da ponudioci, preduzeća sudužnici prema Protivpredlagaču, kao i ostala društva iz grupe budu oslobođeni svih obaveza prema kreditorima, dobavljačima i bilo kojim drugim obavezama iz poslovanja”.

Može se zaključiti da je Dubravčev zahtjev za prodaju udjela u “Integralu” ostalim suvlasnicima odbijen, da firma katastrofalno stoji, što potvrđuje i podatak da Stanković i Bojić nude svoje akcije za svega 4 miliona KM.

Dubravac je pregledom finansijskih izvještaja koji su mu dostavljeni (za 2013. i 2014.), uz konstataciju da Integral obavlja dugi niz godina poslove sa povezanim licima (koja se pogrešno nazivaju grupacijom), utvrdio da se imovina Integral inženjeringa “rasipa i umanjuje djelovanjem Slobodana Stankovića i Dragana Bojića, kao i povezanih lica sa Slobodanom Stankovićem (povezanost putem kapitala ili putem lica, odnosno uticaja), pa postoje uslovi za prestanak Protivpredlagača”, odnosno za prestanak postojanja firme “Integral inženjering”.

Dubravac još navodi da se rasipanje imovine može “uvtrditi transakcijama između povezanih lica (putem kapitala, putem lica, odnosno uticaja) Stankovića i Bojića, transakcijama povezanih lica Stankovića i Bojića (putem kapitala, putem lica, odnosno uticaja), unutar BiH, Srbije i Slovenije, kao i utvrđivanjem imovine (imovinske vrijednosti) koja je prenesena na povezana lica Stankovića i Bojića”. 

Prema dopisima koji su Stanković i Bojić dostavili Dubravcu, u kojem ga obavjšetavaju da firma ima loš poslovni i finansijski položaj, oni dokazuju da je Dubravac, kao akcionar, svjesno pogrešno informisan od Stankovića i Bojića o stvarnom poslovnom i finansijskom položaju kompanije.
“Može se zaključiti da su Stanković i Bojić svojim poslovnim transakcijama doveli Integral u takav poslovni i finansijski položaj”, navodi se u zahtjevu.


Stanković je direktor, a Bojić zamjenik direktora Integrala.

Dalje se navodi da su Stanković i Bojić onemogućili Dubravca da dobije uvid u stvarno poslovno stanje Integrala, “naročito ako se ima u vidu da je upravo Stanković kao direktor, u javnosti iznio tvrdnju da je kao akcionar u banci podigao dividendu u iznosu od 460 hiljada evra, koju su mu kasnije privremeno oduzeli pripadnici Carine i PU Hrvatske na prelazu Stara Gradiška”.

Stanković je tada, kao generalni direktor, izjavio da je Integral jedna od najuspješnijih kompanija. 

Navodi se i da Dubravac, koji ima ista prava kao i Stanković, nije dobio dividendu na koju se Stanković pozvao “obrazlažiući porijeko novca koji mu je oduzet u Hrvatskoj.
Dakle, Stanković kao generalni direktor i akcionar je isplatio sebi dividendu zanemarujući pri tom akcionarska prava Nikole Dubraca. Zbog svega ovoga Dubravac smatra da postoje uslovi da “Sud pokrene postupak za prestanak Društva zbog toga što se navedene nepravilnosti i nedostaci ne mogu otkloniti i zbog toga što Stanković i Bojić očigledno žele da izvuku svu imovinu iz firme Integral”, navodi se u Zahtjevu.