понедељак, 1. јул 2013.

Tri laka SNSD komada, dvije pero lake SDS priče i par obavještenja

piše: Slobodan Vasković

Bečki valcer
Željka Cvijanović se, nakon povratka iz Beča, veoma rijetko nalazi u društvu Milorada Dodika. Čak toliko rijetko da se može zaključiti da su odnosi na relaciji Šef-Daljinski potpuno poremećeni.
Cvijanovićeva je krajem maja posjetila Beč, da bi nakon povratka bila hospitalizovana (28/29 maja) u KBC Banjaluka. Iz te ustanove bilo je rečeno da će Cvijanovićeva, zbog prirode zdravstvenih teškoća, ostati u bolnci 6-8 nedelja, ali ona je KBC napustila već nakon pet, šest dana.

I ovaj podatak ukazuje da Cvijanovićeva u KBC-u nije boravila zbog zdravstvenih tegoba, već zbog, kako se u vladajućem establišmentu nezvanično tvrdi, teškog izliva bijesa Milorada Dodika, koji je bujicu vrlo oštrih riječi sasuo na premijerkinu glavu. Razlog su vijesti koje mu je Cvijanovićeva saopštila po povratku iz Beča, gdje su je određene strukture obavijestile da od nje očekuju da aktivno pokrene borbu protiv korupcije i kriminala, sa akcentom na „biznismene“ bliske Dodiku. Takođe joj je sugerisano da bi nadležne agencije trebalo da ispitaju i poslove njenog Šefa.

Kada mu je Cvijanoićeva saopštila da „Beč“ od nje očekuje da postane srpska Jadranka Kosor, Dodik je potpuno izgubio glavu i, u svom maniru, „rekao“ joj šta „misli“ o tome. (Tvrde mi da je Vlado Trišić, u poređenju sa ovim slučajem, odlično prošao).

Ta lekcija bila je toliko upečatljiva da je Cvijanovićeva završila u KBC-u, odnosi su potpuno zahladili, a Dodik se od tada (više od mjesec dana) sastaje sa ministrima po svom nahođenju i bez premijerkinog prisustva. Cvijanovićeva više nema ni status ikebane.

I prije nego mu je saopštila te vijesti, Dodik je shvatio da je napravio katastrofalan potez imenujući je za predsjednika Vlade RS, te je čak sa najbližim saradnicima razmatrao mogućnost njene smjene. Zaključili su da bi takav potez bio pogubniji od njenog inaugurisanja.
Cvijanovićeva, bez sumnje, neće dočekati izbore u fotelji premijerke, a njena vlada mogla bi trajati najkraće u istoriji RS.

SIPA SIPI grize rep
Milorad Dodik nedavno se žestoko zavadio i sa Goranom Zupcem, direktorom SIPE. Zubac je, bukvalno rečeno, otkačio Dodika i saopštio mu da mu više ne pada na pamet da izlazi u susret njegovim nezajažljivim zahtjevima. Dodik od Zupca očekuje da opstruiše sve istrage SIPE protiv njemu bliskih ljudi, ali tih istraga je toliko da je čelniku Agencije jednostavnije da pokuša zagasiti tu bezbjednosnu organizaciju.

Sukob između Dodika i Zupca je očekivan, jer je direktor SIPE poznat po tome što mu je vlastita koža najdragocjenija. Uz to, nalazi se pod velikim pritiskom relevantnih političkih faktora u BiH koji od njega traže da SIPA konačno počne da se aktivno bavi slučajevima najtežih oblika korupcije i kriminala u RS, kao što je, na primjer, kriminalna preprodaja zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci.
Taj pritisak na Zupca dodatno je pojačan nakon blamaže SIPE u slučaju „Živko Budimir“, jer se sada od njega očekuje da otvori predmet slične težine u RS, ali da isključi svaku mogućnost promašaja.
(P.S. Dodik se zavadio i sa svojim prvim pratiocem Milošom Čubrilovićerm Čubrijem, ali kako je riječ o razlozima lične prirode, neću ih navoditi, premda su mi poznati).   

Hor beogradskih dečaka
Cvijanovćeva i Zubac („posoljeni“ Čubrijem) su u kategoriji „luk i voda“ problema, u poređenju sa beogradskom Pandorinom kutijom Dodikovih poslova sa Miroslavom Miškovićem i Draganom Đurićem. Tamošnji istražni organi već mjesecima intenzivno dokumentuju zajedničke poslove „Hora beogradskih dečaka“, kako nazivaju narečeni trojac. I nema šta nisu našli, od čega je malo šta u skladu sa propisima.

Mišković je odavno u pritvoru, a Đurić već može da pakuje kofere, kako ne bi nespreman dočekao policiju. Što se Dodika tiče on je, još uvijek, manje više na sigurnom, jer će tek krajem godine „svjetlost dana“ ugledati neki od unosnih biznisa kojima se bavio i bavi. Svjestan je on toga, a napadno ignorisanje uspjeha Srbije u pregovorima sa EU (dobijanje datuma), koje demonstrira ovdašnji režim, neće odgoditi „Dodikov datum“.
(P.S. Predstavnici međunarodne zajednice u BiH, zajedno sa ovdašnjim bezbjednosnim agencijama, intenzivno rade na rasvjetljavanju poslova ovdašnje kompanije koja se bavi prometovanjem nafte i derivata. Prema tvrdnjama iz tih krugova, taj slučaj „istovjetan je Birču“, a nezakonito je izvučeno oko 500 miliona KM. Uz to, većinski paket od 60 posto vlasništva u rukama je jednog ovdašnjeg moćnika. Pogodite koga?!).  

Dobojska lažijada
U SDS-u se nastavlja igra „mačke i miša“ između Mladena Bosića i Obrena Petrovića, s tim što se još ne zna ko igra mačku, a ko miša. Petrović odbija da raskine koaliciju sa SNSD-om, na čemu Bosić insistira. Petrović neće, jer će izgubiti mogućnost da mu Vlada RS odobri kredite, bez čije implementacije će Doboj postati „spržena zemlja“. Bosića to ne interesuje, jer mu je prioritet što veća politička distanca od Dodika, a Doboj je samo jedna stanica na tom putu. Bosić „pritišće“ Borisa Jerinića da „udari“ na Petrovića, a ovaj je čak izišao i javno rekao da ne može gradonačelnik Doboja odlučivati o koaliciji sa SNSD-om, već da je to u nadležnosti SDS-a. I nakon toga je Petrović ostao „na svome“, odnosno sa Dodikom, a Bosić sada zahtijeva od Jerinića da pokrene opoziv gradonačelnika Doboja. E na tom će se mjestu vidjeti „čija majka crnu vunu prede“, jer Jerinić sada više nema kud?! Čini se da je najjednostavnije rješenje da zatraži Petrovićev opoziv, ali kako da to učini kada je on njegov čovjek. Sve što se do sada dešavalo na relaciji Jerinić-Petrović je dogovorena igra njih dvojice, kojom su zamajavali Bosića i javnost. Nakon što je Bosić zamahnuo opozivom kao jataganom, Jerinić se našao u neobranom grožđu. I zbrisao par dana iz Doboja. Ali, vratiće se..., a Bosić strpljivo čeka. Ne gori njemu pod nogama.
Poznavajući način djelovanja i Bosića i Petrovića, čini mi se da će najdeblji kraj izvući Jerinić.

Ipak otkaz
Bosić posprema SDS i priprema stranku za odlučni boj sa SNSD-om, koji će uslijediti za 15 mjeseci. Čelnik SDS-a odlučio je i da Aleksandru Pandurević prepusti njenoj sudbini, što u prevodu znači da je potpuno digao ruke od nje i ne čuva joj više leđa. Formalni razlog za to je loš rezultat Pandurevićeve na lokalnim izborima u Bratuncu (bila nosilac odborničke liste, koja je katastrofalno prošla, iako je SDS dobio načelnika u tom mjestu), a suštinski leži u činjenici da mu zahvaljivanje na njenim uslugama donosi prijeko potreban mir pred izbore u najvećem dijelu stranke. Pandurevićeva je svojim karikaturalnim, plitkim, besmislenim, nesadržajnim i šupljim izjavama „dojadila“ i Bogu i narodu u SDS-u, pa Bosić, koji je zbog njene inauguracije pretrpio teške kritike u stranci, „pere ruke“ od nje. Poručio joj je da pokuša sama da se izbori za svoje mjesto, te da više za nju nema mjesta na kompenzacionoj listi sa koje je ušla u PS BiH.

Obavještenje 1
Iz nekoliko „izvora“ obaviješten sam da stojim iza Nikole Dronjka. I to zajedno sa Željkom Kopanjom. Nije istina da stojim iza Nikole Dronjka; ja sa njim sjedim najmanje jednom u sedam dana i ispijam kafe u slastičarni. Što se tiče Nikolinih odnosa sa Kopanjom (pod uslovom da oni postoje), prepuštam im da sami, ukoliko to žele, objasne njihovu prirodu.

Obavještenje 2
Iz nekoliko „izvora“ obaviješten sam da „dejstvujem“ zajedno sa Željkom Kopanjom po mnogim pitanjima, te da čak zajedno sa njim radim na rušenju Milorada Dodika. Istina je da kritikujem Dodika, ali ne radim na njegovom rušenju, jer ja nisam Džo Bagerista, već novinar/bloger. Da li kritiku dogovaram sa Kopanjom? Mislite šta hoćete.