понедељак, 18. март 2013.

Visoki funkcioneri MUP RS štitili kriminalca Golemovića i narko dilera Čombeta


 Piše: Slobodan Vasković

Nova Vlada RS potpuno je svojim aktivnostima „okupirala“ medijski prostor ovog entiteta. Vrh SNSD-a daje snažnu podršku premijerki Željki Cvijanović, najavljeno je preispitivanje rada brojnih direktora i funkcionera; sve u svemu početni zamah nove izvršne vlasti je snažan, a kakve rezultate će dati, pokazaće se uskoro.

Najinteresantije će biti djelovanje novog ministra unutrašnjih poslova Radislava Jovičića, koji je zasjeo na čelo urušenog resora. Rezultati njegovog prethodnika Stanislava Čađe su katastrofalni, policajci su na ivici bijede, vozila su prestara, nema para ni za najosnovnije potrebe... Međutim, najveći problem u MUP RS jeste što pojedini pripadnici te institucije otvoreno štite kriminalce i ne prezaju da se i u javnosti pojavljuju zajedno sa njima.

Tako su pojedini pripadnici MUP-a RS fizički obezbjeđivali i štitili dvojicu mafijaša velikog kalibra - Dražena Golemovića i Ljubišu Lindu Čombeta, dok su boravili u Banjaluci.

Golemović je u Banjaluci boravio dvije godine - od 2009. pa do 07.05.2011. godine kada se predao vlastima Republike Hrvatske.
Sve vrijeme boravka u Banjaluci, Golemović je živio kao pravi džetseter, a u njegovom društvu su nerijetko viđani i veoma uticajni ljudi iz ovog entiteta.

Prema potvrđenim podacima, Golemoviću je, tokom boravka u Banjaluci, gdje se sklonio zbog potjernice hrvatskih vlasti, svaku vrstu zaštite pružao Bojan Vidaković, aktuelni načelnik krim policije u Centru javne bezbjednosti Banjaluka.

U MUP RS učinili su sve da zataškaju ovu aferu, koja je izbila nakon što je Golemović (22.06.2010.) priveden pod sumnjom da planira atentat na ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivicu Dačića. Tada je privođen i Zoran Ćopić, kasnije uhapšen zbog pranja novca narko klana Darka Šarića, preko bijeljinske Šećerane.
Nakon što je saslušan u MUP-u RS i pušten, Golemović je “Nezavisnim novinama “ rekao da su ga ispitivali o poznanstvima s Darkom Šarićem i Zoranom Ćopićem. "Ispitivali su me poznajem li Darka Šarića i Zorana Ćopića, te jesam li čuo da se sprema atentat na Ivicu Dačića", izjavio je tada Golemović. Golemović je, prema pisanju NN, policiji još rekao da iz viđenja poznaje Ćopića, ali da sa Šarićem nema veze.

Nakon privođenja, u MUP RS učinili su sve da zataškaju činjenicu da su Golemovića sve vrijeme u Banjaluci štitili visoki funkcioneri MUP RS.
Značajan broj inspektora je optuživan za redovne susrete sa njim, među njima i Vidaković, koji je uspio da se izvuče, zahvaljujući odličnim odnosima sa Milošem Čubrilovićem Čubrijem, savjetnikom Milorada Dodika.

Vidaković je karijerista, koji je za funkciju spreman “gaziti preko leševa”, što u MUP-u i čini. Dugo vremena je poltronisao Čubriloviću, posjećujući mjesta na koja Dodikov “Senka” izlazi, potom redovno prisustvujući utakmicama “Igokee”, te je na kraju i uspio da postane “Čubrijev igrač od velikog povjerenja”.

Vidaković se izvukao od kazne, ali nije inspektor Viktor Latinović. Upravo njega je Vidaković označio kao Golemovićevog čovjeka, premda je Latinović tvrdio da su sastanci bili “službeni”. Bilo je za očekivati da Latinović dobije otkaz, ali on je premješten iz krim policije CJB Banjaluka u Upravu kriminalističke policije MUP RS. 

Vidaković javno sjedi sa kriminalcima, a te susrete, vjerovatno, opravdava “operativnim radom”. Upravo je “operativni rad” kovanica koja se vrlo često zloupotrebljava: pojedini funkcioneri MUP RS koji su saradnici i zaštitnici kriminalaca, vode iste u policiji kao “saradnike”, što im omogućava da se nesmetano sastaju sa njima. Nakon tih sastanaka, naprave službenu zabilješku čija je sadržina nevrijedna, ali je to najefikasniji način da sarađuju, a da inspektori ne mogu biti optuženi za podršku mafiji.

Vidaković je široj javnosti postao poznat jer je istraživao ubistvo Milana Vukelića, i tu istragu je odveo u ćorsokak.

Golemović se 07.05.2011. predao vlastima Hrvatske, da bi ga 21.06.2011. Županijski sud u Rijeci proglasio krivim za zloupotrebu službenog položaja i korupciju u "Aferi Ipsilon". Dobio je kaznu od godinu i deset mjeseci zatvora, a tokom suđenja priznao je kako je davao mito policiji, carini, poreznicima…

Golemović je hrvatskoj javnosti poznat kao kum poznatog zagrebačkog kriminalca Vjeke Sliška čiju je udovicu oženio nakon Sliškove smrti u atentatu

Nije samo Golemović imao punu zaštitu od pojedinih policijskih funkcionera, već je iznad zakona tokom svog boravka u Banjaluci i RS bio i narko diler Ljubiša Lindo Čombe.

Ljubiša Lindo Čombe bio je uhapšen 2003. godine, kada je beogradska policija u Staroj i Novoj Pazovi i u Šimanovcima otkrila ilegalne laboratorije sintetičke droge Milana Zarubice, glavnog Lindovog saradnika. Zbog ovog djela Lindo je u martu 2005. osuđen na pet godina zatvora i po izricanju presude pušten je na slobodu. Lindo je tada pobjegao iz Srbije i za njim je zatim raspisana potjernica na osnovu koje je 2008. uhapšen u Bijeljini.

On je u RS, prema pisanju Nezavisnih novina, živio pod imenom Branislav Zebić. Lindo je, prema saznanjima ovog lista, ličnu kartu, pasoš i vozačku dozvolu na to ime i prezime dobio u distriktu Brčko i pomoću njih se slobodno kretao u BiH izbjegavajući hapšenje.

Lindo je, posle hapšenja 2008., osumnjičen za falsifikovanje službene javne isprave, dok je Cviko Andrić, narko diler, koji je uhapšen u istoj akciji, osumnjičen za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog djela.

Blizak rođak Cvike Andrića je Vajo Andrić, načelnik CJB Bijeljina. Vajo Andrić, prema tvrdnjama policajaca iz Bijeljine, već godinama štiti svog rođaka.

Specijalno tužilaštvo RS je 24.04.2008. godine protiv Linde podiglo optužnicu (broj KT-ST-11/08.) zbog krivičnih djela falsifikovanja ili uništavanja službenih isprava i navođenja na ovjeravanje neistinitog sadržaja. Pravosnažnom presudom Lindo je osuđen na kaznu zatvora od 3 mjeseca. Istom je izrečena  i novčana kazna u iznosu od 20.000,00 KM.

Očekivano, ovdašnje Specijalno tužilaštvo nije se “upuštalo” u predmet, te je presuđen samo Lindo, dok su njegovi brojni pomagači ostali nekažnjeni. Da je Specijalno tužilaštvo radilo svoj posao utvrdilo bi da su Lindu, tokom njegovog boravka u Banjaluci, obezbjeđivali pojedini policajci koji su u to vrijeme obezbjeđivali i Milorada Dodika.

Nikako ne tvrdim da je Dodik znao šta rade pojedini članovi njegovog obezbjeđenja, ali to je, bez sumnje, morao znati Miloš Čubrilović Čubri.
Taj član obezbjeđenja udaljen je diskrento iz Dodikove pratnje, ali i iz policije, te uposlen u jednu finansijsku instituciju.

Ljubiša Lindo Čombe je godinama u Banjaluci živio u ulici Vojvode Radomira Putnika, u zgradi koja je nepunih sto metara udaljena od Palate predsjednika i nekih petsto metara od zgrade Vlade RS. Čombe je sve vrijeme vozio džip “Porše kajen” sa beogradskim tablicama.

Sve ovo poznato je i u MUP RS, a postupci novog ministra Jovičića i oko ovih pitanja eksplicitno će pokazati da li on jeste ili nije Čubrijeva produžena ruka.