понедељак, 25. март 2013.

Ekskluzivno: Hrvatska policija Slobodanu Stankoviću oduzela 450 hiljada evra

Piše: Slobodan Vasković

Hrvatska policija je juče (24. marta) u popodnevnim časovima na ulazu u Staru Gradišku oduzela 450 hiljada evra od banjalučkog tajkuna Slobodana Stankovića, koje je namjeravao da iznese iz zemlje.

U policijskoj postaji Stara Gradiška potvrđeno je da je od jednog državljanina BiH oduzeto, kako su naveli, više stotina hilljada evra, ali nisu željeli da saopšte njegovo ime.

Na pitanje da li se radi o Slobodanu Stankoviću, policijski službenik je u neformalnom razgovoru kratko prokomentarisao: “Vaša informacija je tačna”.

Prema mojim informacijama, Stanković je trenutno u Beogradu i negira da je njemu oduzet novac.

Međutim, izvori iz Državne granične službe (DGS) i MUP RS potvrdili su mi da je Stanković u navedeno vrijeme prešao preko granice i da im je sa hrvatske strane potvrđeno da je upravo Stankoviću oduzeto 450 hiljada evra.

Ova ogromna količina novca, koju je Stanković pokušao da iznese iz zemlje, ukazuje da se radi o prljavim parama, jer, da je drugačije, on je mogao legalnim transakcijama, putem banaka, novac da prebaci na bilo koju destinaciju u svijetu.

“Nema sumnje da je ovaj novac namijenjen za prljave poslove, te da je Stanković imao namjeru da ga opere ili u Hrvatskoj ili u Srbiji”, kaže za blog jedan finansijski stručnjak.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje – odakle je uopšte Stanković uzeo ovaj novac, da li iz banke ili je to dio nekih talova koji su mu isplaćivani na ruke, a on pokušao da ga iznese iz zemlje kako bi pozavršavao neke svoje, po svemu sudeći, nezakonite poslove koje ima u državama regiona.

Biće vrlo interesantno vidjeti kako će reagovati MUP RS, Okružno tužilaštvo Banjaluka, odnosno SIPA i Tužilaštvo BiH, koji, bez obzira na Stankovićevu bliskost sa Miloradom Dodikom, ne bi mogli niti smjeli ignorisati njegove nezakonite poslove sa ovako velikom sumom novca, što 450 hiljada evra svakako jeste.   

Tužilaštvo BiH već četiri godine vodi istragu o poslovima Slobodana Stankovića, tereteći ga za pranje 145 miliona KM. Međutim, nisu daleko sa istragom odmakli zbog straha od Dodikove reakcije.