среда, 20. март 2013.

Čerek definitivno raščerečen: Čereku tri godine i 8 mjeseci robije

Piše: Slobodan Vasković 

Milovan Čerek nepravosnažno je osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora. Čerek je bivši načelnik opštine Brod i bivši potpredsjednik Socijalističke partije RS. Okružni sud Banjaluka izrekao mu je kaznu zbog primanja mita u iznosu od 136. 000 Konvertibilnih maraka. Takođe mu je izrečena i novčana kazna od 24.000 KM, te mu je pet godina zabranjeno obavljanje odgovornih funkcija. Sud je naložio da se Čereku oduzme imovina u vrijednosti od 122.000 maraka.

Presudu je donijela sudija Vesna Stanković Ćosović, koja je pod punom kontrolom režima, a “proslavila se” nakon što je izrekla oslobađajuću presudu Mili Radišiću, kojem se još uvijek sudi zbog malverzacija sa akcijama Medicinske elektronike.

U presudi je navedeno da je Čerek, kao načelnik opštine Brod, od firme “2D Živković” d.o.o Derventa primio mito (avgusta i septembra 2010.) za izgradnju gradskog bazena u iznosu od 126.000 KM.

Čerek je uhapšen 14.septembra prošle godine, u jeku predizborne kampanje, i to po nalogu vrha SNSD-a, koji je na taj način dobio izbore u Brodu, ali se i “osvetio” Ivici Dačiću, što je napravio koaliciju u Srbiji sa SNS-om, a ne DS-om.

Vrlo je bitna stavka u obrazloženju presude u kojoj Sud navodi da je “Čerek narušio ugled Republike Srpske” svojim kriminalnim postupcima.

O njegovim kriminalnim namjerama da se tokom izgradnje gradskog bazena u Brodu dočepa stotina hiljada KM izvijestio sam vrlo detaljno i precizno 1. marta 2010. godine u emisiji “60 minuta”  Federalne televizije. Nakon tog priloga, kao i poslije nekoliko priloga o zloupotrebama u “Šumama RS” (o čemu sada izvještavaju čak i režimski mediji), te brojnih drugih izvještaja o kriminalu, označen sam kao antisrpski element, rušitelj Republike Srpske, patološka ličnost…, što su kvalifikacije koje me uopšte ne uzbuđuju.

Tačno tri godine kasnije ispostavilo se da sam bio potpuno u pravu, te da je Čerek taj koji je, kako to i Sud navodi, ”antisrpski element, rušitelj Republike Srpske…”, jer je beskrupulozno pljačkao ovaj entitet. I nije samo on, već i oni koji su ga tada štitili, kao i oni koji su naložili njegovo hapšenje, jer im je to iz političkih razloga odgovaralo. Čerek nije ništa gori od onih koji i dalje sjede u brojnim institucijama RS i otimaju na identičan način na koji je to radio i bivši načelnik Broda. I to mnogo više od njega, pri tom aplaudirajući sudskoj odluci.

Pogledajte prilog emitovan u “60 minuta”