петак, 15. март 2013.

Afera “Kozomara” (3): Urednik “Euroblica” Anđelko Kozomara izvarao Hypo banku

Piše: Slobodan Vasković

Anđelko Kozomara, urednik “Euroblica” (izdanje za Republiku Srpsku), slobodno se može nazvati “Crni Anđelko”, jer je zapao u milionske dugove, pri tom varajući sve sa kojima je imao bilo kakvu saradnju. U prva dva nastavka “Afere Kozomara” dokumentovao sam da je dug “Farmaproma”, čiji je vlasnik i direktor Anđelko Kozomara, samo u dva slučaja koji su presuđeni, cca 900.000 KM, a kada se tome dodaju i ostala potraživanja, on dostiže vrijednost od milion maraka.

Međutim, to je tek vrh ledenog brijega, jer je Kozomara, koji se lažno predstavlja kao borac protiv kriminala i korupcije, dužan i Hypo banci pola miliona maraka. Njegova firma “Farmaprom” podigla je kredit te vrijednosti kod ove finansijske institucije 2009. godine i nije vratila ni pfeniga. Taj kredit, kako mi je potvrđeno, banka vodi pod oznakom “E”, što će reći da ga smatraju nenaplativim. Upravo zbog toga i Hypo banka je, poput ostalih zlosretnih Kozomarinih poslovnih partnera, pokrenula sudski spor protiv njegovog “Farmaproma”.

Važno je znati da njegova firma još uvijek ima aktivan status, odnosno “živa je”, kako je to 2012. godine utvrdila Poreska uprava RS. Ta institucija je konstatovala i da tokom prošle godine, u “Farmapromu” nije bilo prijavljenih radnika.

Upravo podatak da je “Farmaprom” još uvijek “živ” i da je na njegovom čelu i dalje Kozomara, baca sasvim drugačije svjetlo na njegove novinarske uratke sa pozicije urednika “Euroblica”, posebno one oko kriminalnih radnji u zdravstvenim ustanovama ovog entiteta, o kojima je pomenuti list izvještavao nadugačko i naširoko!

Kozomara je, znači, istovremeno i vlasnik i direktor veledrogerije “Farmaprom”, te urednik “Euroblica”. Dok on obavlja ove dvije značajne dužnosti, njegova firma vodi dva velika sudska spora protiv Fonda zdravstva RS. Dok sporovi teku, Kozomara u “Euroblicu” emituje desetine tekstova o kriminalu i korupciji u Fondu zdravstva?!!!

“Fond zdravstvenog osiguranja RS je 2005. godine realizovao tender za nabavku citostatika za zdravstvene ustanove u RS. Na tenderu je kao najpovoljniji ponuđač, i to samo za jedan lijek, izabrana i firma Farmaprom doo Banjaluka. Međutim, nezadovoljna takvim rezultatom, jer nije izabrana za više lijekova, firma Farmaprom je uložio prigovor Fondu, a zatim i Kancelariji za žalbe BiH, koja je žalbu odbila kao neosnovanu. Od tada se vode sudski postupci koje je pokrenula firma Farmaprom, nezadovoljna odlukom Kancelarije za žalbe BiH. Pred Sudom BiH se vodi upravni spor  kojim se ocjenjuje zakonitost upravnih akata Kancelarije za žalbe BiH, a u vezi sa sprovedenim postupkom javne nabavke citostatika za potrebe zdravstvenih ustanova u RS u 2005. godini, a vrijednost spora je 837.893 KM”, odgovoreno mi je iz Fonda zdravstva na upit da li ta institucija ima sudske sporove sa Kozomarinom firmom “Farmaprom”, te kolika je njihova vrijednost.

Iz Fonda RS mi je još rečeno da je Farmaprom u 2013. godini “po istoj stvari pokrenuo i parnični postupak pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci protiv Kancelarije za žalbe (kao prvotuženog) i Fonda zdravstvenog osiguranja RS (kao drugotuženog)”, radi naknade štete, odnosno izmakle dobiti koju je navodno pretrpio u postupku javne nabavke citostatika iz 2005. godine, te da su oba ova postupka su u toku.

“Takođe, i u 2007. godini je realizovan tender za nabavku citostatika, gdje je za najpovoljnijeg dobavljača određenog citostatika izabran Farmaprom. Farmaprom je 2009. godine podnio tužbu Osnovnom sudu u Banjaluci protiv Fonda zdravstvenog osiguranja radi naknade štete po ugovoru o realizaciji nabavke citostatika po tenderu iz 2007. godine. Taj postupak je, takođe, još u toku. Vrijednost ovog spora je oko 62.000 KM”, naveli su precizno u Fondu.

Nakon ovih preciznih podataka, postavlja se otvoreno pitanje: Da li bi Anđelko Kozomara, kao urednik “Euroblica”, objavljivao tekstove o kriminalu u Fondu zdravstva, da je Anđelko Kozomara, kao direktor “Farmaproma” uspio da isposluje od Fonda zdravstva vansudsko poravnanje i naplati cca 900.000 maraka (837.893 KM+62.000 KM) od te institucije?! Ubijeđen sam da ne bi!

Kao što ne bi objavio ni riječi o kriminalu u toj instituciji kada bi njegov “Farmaprom” imao povlašten status u nabavci lijekova za zdravstvene institucije u RS, kao što je to bio slučaj prije sedam godina. Štaviše, ubijeđen sam da je Kozomara prihatio uredničku poziciju u “Euroblicu” (odnosno, učinio sve da do nje dođe), vjerujući da će na taj način “utjerati” novac iz Fonda.

“Fond je svjestan činjenice da zakonit rad nije svima u interesu. Npr. gospodinu Anđelku Kozomari, uredniku Euroblica, svakako je više odgovaralo kada je njegova firma bila jedini dobavljač za KC Banjaluka na čijem se čelu tada nalazio njegov rođeni brat. Njemu sada smeta i autorizacija proizvođača, jer je svjestan da njegova firma taj uslov ne može često da ispuni. Tekstovi koji se objavljuju u serijalu u Euroblicu nisu ništa drugo do reketiranje ne bi li se pospustilo pred zahtjevima onih koji bi da se domognu nekadašnjih privilegija. Svjesni da je sve paušalno i netačno, tekstove ne potpisuju oni, već ih poturaju novinarima koje su izložili posljedicama. Mobing je blaga riječ za takvo uredništvo”, navedeno je, između ostalog, u demantiju Fonda zdravstva koje je listu “Euroblic” upućen 23.10.2012. godine. Ovaj dopis potpisao je tadašnji direktor Fonda zdravstva Goran Kljajčin.

“Euroblic” je (24.10.2012.) objavio dio Kljajčinovog demantija (vidi dokument), ali ne i ovaj pasus, u kojem se tvrdi da Kozomara reketira Fond zdravstva.