понедељак, 11. март 2013.

Afera “Kozomara”: Urednik “Euroblica” Anđelko Kozomara izvarao poslovne partnere, institucije RS, radnike… i ostao dužan milione maraka (1)

Piše: Slobodan Vasković

Anđelko Kozomara, “uvaženi” urednik “Euroblica” (izdanje za Republiku Srpsku), te “borac” protiv kriminala i korupcije u raznoraznim zdravstvenim fondovima i ustanovama ovog entiteta, naobičniji je prevarant i lažov, koji je izvarao i poslovne partnere, institucije ovog entiteta i radnike, koji su imali tu nesreću da budu njegovi uposlenici.

Kozomara je sve to učinio kao vlasnik i direktor veledrogerije “Farmaprom” d.o.o. Banjaluka, a prema podacima do kojih smo došli dosadašnjim istraživanjem njegovog poslovnog opusa, “uvaženi” urednik dužan je, prema pravosnažnim sudskim presudama, više od million Konvertibilnih maraka. Prema dokumentima koji su u našem posjedu, posla bi, kada je Kozomarino menažderstvo u pitanju, bilo i za policiju i Tužilaštvo, ali je malo vjerovatno da će se to i desiti.

Kozomarina firma “Farmaprom” dužna je isplatiti preduzeću “Vetfarm” iz Višegrada ravno 536.162,21 KM. Ovu cifru potvrdio je Viši privredni sud u Banjaluci, svojom presudom broj: 61 0 Ps 000433 12 Pž, datiranoj 15.12.2012. godine. “Vetfarm” je tužio Kozomarin “Farmaprom”, jer je odbio da im plati isporučene lijekove.

“Žalba tuženog (Kozomare, op.aut.) se odbija kao neosnovana i presuda Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu broj 61 0 Ps 00433 09 Ps od 16.12.2011. godine se potvrđuje. Prvostepenom presudom obavezan je platiti tužiocu iznos od 536.162, 21 KM…, te je tuženi dužan nadoknaditi tužiocu troškove parničnog postupka u iznosu od 24. 048,00 KM”, navodi se u Presudi Višeg privrednog suda u Banjaluci.

Naravno, Kozomara ovaj dug nije platio, niti ima namjeru da to učini.
     
“Poštovani, Vetfarm d.o.o Višegrad nije naplatio sredstva, ali su u toku pregovori sa gdinom Anđelkom Kozomarom, vlasnikom Farmaproma d.o.o Banja Luka oko načina i dinamike naplate. Srdačan pozdrav!”, odgovoreno je iz “Vetfarma” na naš upit da li su uspjeli naplatiti potraživanje od Anđelka Kozomare.

Interesantno je da je Kozomara, prema presudi, pred Sudom lagao da nije primio robu isporučenu iz “Vetfarma”. Sud je utvrdio upravo suprotno.
“Odlučujući o tužbenom zahtjevu, prvostepeni sud je imao u vidu da je tužilac za robu isporučenu tuženom u vrijednosti od 400.512, 87 KM uredno ispostavio račune i da su svaku otpremnicu pratili računi-otpremnice, na kojima se nalazi potpis i pečat tuženog kao kupca, što predstavlja potvrdu da je tuženi primio robu, te da su računi koje je tuženi platio, a koji nisu predmet ovog spora, na isti način ispostavljeni od strane prodavca i ovjereni od strane kupca, kao i da je tuženi putem telefona vršio narudžbe robe od komercijaliste tužioca i da je uz izdavanje računa-otpremnica vršeno centralno snabdjevanje apoteka tužioca, pa je sud cijeneći izvedene dokaze zaključio da je roba isporučena u vrijednosti iz tužbenog zahtjeva i da tuženi nije izmirio dug, na osnovu čega je usvojio tužbeni zahtjev”, navodi se u presudi Višeg privrednog suda u Banjaluci, koju je potpisao predsjednik sudskog vijeća Bogdan Gajić.

Kozomara je lagao da nije primio isporučene lijekove, tvrdeći da mu apoteka “Prima” u to vrijeme nije radila, ali je Sud utvrdio da je Kozomara, osim firme “Farmaprom”, tada imao i 12 apoteka, preko kojih je trgovao lijekovima.
“Kontrola farmaceutske inspekcije izvršena je 16.01.2009. godine i ta apoteka je, prema iskazu svjedoka Kostrešević Zore, bila do januara 2009. u sastavu tuženog, koji je tada imao 12 apoteka, a računi na koje se odnosi tužbeni zahtjev izdani su u u period od januara  2009. do jula 2009. godine. Svi ti računi ovjereni su pečatom u čijem tekstu se, pored oznake apoteke, nalazi i naziv tuženog: Farmaprom d.o.o. Banjaluka. Ovjera takvim pečatom ne znači da nije primio račune i robu, kao što tvrdi tuženi, već da je tuženi u konkretnom periodu koristio taj pečat prilikom prijema robe (lijekova), navodi se u Presudi Višeg privrednog suda.
(Sljedeći nastavak afere “Kozomara” objaviću u srijedu, 13.03.2013. godine)