уторак, 26. март 2013.

Tužilaštvo će tražiti od Hrvatske dokumentaciju o oduzimanju 450 hiljada evra Stankoviću


piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine jutros je donijelo odluku da od nadležnih organa Hrvatske zatraži dokumentaciju u vezi sa oduzimanjem preko 450.000 evra od banjalučkog tajkuna Slobodana Stankovića na graničnom prelazu Stara Gradiška.

„Ovakva odluka donesena je jutros na kolegijumu Tužilaštva BiH“, potvrdio je izvor iz Tužilaštva BiH.

Građani BiH iz zemlje mogu iznijeti do 10.000 KM, a za veći iznos potrebna im je dozvola Ministarstva finansija BiH. Očito je da Stanković tu dozvolu nije imao, jer da jeste novac mu ne bi bio oduzet.
Hrvatski carinici i policija su 24. 03. 2013. na graničnom prelazu Stara Gradiška od Stankovića oduzeli više od 450.000 evra i najavili optužni prijedlog protiv njega, zbog unošenja ovolike količine novca u tu zemlju. Sve ovo potvrdila je Kata Nuić, portparol tamošnje policije.

Stanković tvrdi da je novac legalan, te da se radi o dividendi koju je on podigao. Međutim, prvo je tvrdio da mu novac uopšte nije oduzet, te da navedenog dana nije ni bio u Hrvatskoj.

Očito je da se ne snalazi najbolje u cijeloj situaciji, i da u hodu pokušava da nađe izlaznu varijantu.

Ne snalaze se ni režimski mediji koji ga brane, pa jedni navode da je dividendu podigao „kao fizičko lice“, što je moguće, dok drugi tvrde da je to uradio „kao pravno lice“, što je nemoguće.

Niz je otvorenih pitanja nakon što je Stanković pokušao da ilegalno iznese iz zemlje gotovo milion maraka, a najmanje je vjerovatno da se radi o dividendi.

Stankovićeva firma „Integral inženjering“ dužna je brojnim poslovnim partnerima i to milionske iznose, a ni radnicima nije već mjesecima uplaćen lični dohodak. Takođe, ova firma ima i poreski dug.

Stanković računa da će ga snagom autoriteta, iz ove po njega krajnje kompromitujuće situacije, izvući Milorad Dodik, a ovo je svakako izvrsna prilika da se pokaže da li je Tužilaštvo BiH nezavisno ili, pak, radi po diktatu ovdašnjih moćnika.

P.S. Dodik 34%, Tadić 31%; SNSD 26%, SDS 23%
Prije petnaestak dana objavio sam da je Milorad Dodik pojedinim poslanicima rekao da prema istraživanjima javnog mnenja, koje je proveo “Stratedžik Marketing”, on ima nepodijeljenu podršku među biračima, te da je SNSD ubjedljivo najjača stranka.

„Prema tom istraživanju, SNSD ima 34 posto podrške javnosti, SDS 24 posto, PDP 6 posto, Čavićeva DP 3,5 posto. Interesantno je da ispitanici u gotovo svim oblastima stanje ocjenjuju katastrofalnim, ali da sam ja kod tih istih anketiranih ubjedljivo najpopularniji političar. Pomeo sam sve“, pohvalio se Dodik.

Međutim, Dodik je znatno uljepšao istraživanje. Istina je da je on i dalje najpopularniji političar, jer ga podržava 34 posto anketiranih, ali mu SDS-ovac Ognjen Tadić “puše” za vrat sa podrškom od 31 %.

Takođe, razlika između SNSD-a i SDS-a je minimalna, a Dodikova partija ima povjerenje 26% ispitanika, dok se za SDS odlučilo njih 23 posto.

Čak 90 posto anketiranih Dodiku zamjera bahatost.