понедељак, 04. март 2013.

Gojko Vasić uskoro će biti „provjetren“

piše: Slobodan Vasković

Čim bude imenovana nova Vlada Republike Srpske, Gojko Vasić biće smijenjen sa pozicije direktora policije RS, a na njegovo mjesto biće postavljen Zoran Mandić, sadašnji načelnik Uprave Kriminalističke policije.

„Vasićevu smjenu naredio je lično Dodik, koji je Gojku Vasiću decidno poručio da će, ne samo biti smijenjen sa pozicije direktora policije RS, već da za njega uopšte nema mjesta u MUP RS. Bukvalno mu je rekao da se gubi iz MUP RS i da za njega nema mjesta u bilo kojoj instituciji RS“, rekao je dobro obaviješten izvor. 

Dodik zamjera Vasiću što u proteklom periodu nije uradio ono što se od njega očekivalo - otvorio (čitaj iskonstruisao) nekoliko velikih „slučajeva“, u čijem bi centru bili prvenstveno oni koji najoštrije kritikuju Dodika.  

„Dodik sada ima novi plan: dovođenjem dvojca Radislav Jovičić (novi ministar unutrašnjih poslova) – Zoran Mandić (novi direktor policije), on želi da krene u lov na vještice. Na odstrelu bi trebalo da se nađu Dodikovi politički protivnici i neistomišljenici“, istakao je isti izvor. Prema njegovim riječima, Dodik smatra da ga niko neće moćin optužiti za politički progon suparnika, jer su i Jovičić i Mandić policajci, a ne političke ličnosti.  

Radom Jovičića i Mandića koordinisaće Miloš Čubrilović Čubri, Dodikov glavni operativac za policijske poslove. Čubrilović zajedno sa Milanom Jolovićem Legijom drži zaštitarsku firmu „Alfa“, koja je svojevrsna Dodikova paravojna formacija.

Nakon smjene Gojka Vasića, biće „provjetravanja“ i na čelu uprava u MUP-u, te načelnika Centara javne bezbjednosti.