субота, 31. март 2012.

Vanredna situacija u SNSD-u, Džombić ponudio ostavku: Pokušaj smirivanja strasti ili raskol


Piše: Slobodan Vasković


Unutarstranački problemi, oličeni u katastrofalno lošim međuljudskim odnosima, unutar Saveza nezavisnih socijaldemokrata dostigli su kulminaciju: premijer Aleksandar Džombić prije par dana ponudio je svoju ostavku. O njegovoj daljoj političkoj sudbini najviši stranački organi odlučiće u narednih nekoliko dana.

Džombić se na ovaj potez odlučio kako bi testirao koliko ima povjerenje unutar SNSD-a, ali i zbog izuzetno teškog sukoba sa predsjednikom stranke i Republike Srpske Miloradom Dodikom. Njih dvojica već jako dugo uopšte i ne razgovaraju, već danima se špekuliše da je Dodik spreman da smijeni Džobića, „jer ne može više da ga trpi“. On premijeru zamjera previše samostalnosti u odlučivanju, te pokušaj stvaranja sopstvene frakcije unutar SNSD-a, o čemu smo iscrpno pisali.

Dva nedavna detalja potvrđuju dubinu raskola Dodika i Džombića: Prvo je Predsjednik RS, bez prisustva premijera, prisustvovao potpisivanju ugovora između „Save“ iz Bijeljine i „Šofke“ iz Njemačke, da bi nešto nakon toga u pratnji nekolicine ministara obišao Šamac. Džombića nije bilo ni na mapi.

Uz sve to, sukobi ministara u Vladi RS u tolikoj mjeri su se rasplamsali da ova institucija gotovo i ne radi. Džombić je u teškom sukobu sa Rankom Škrbićem, ministrom zdravlja, te ministrom finansija Zoranom Tegeltijom i Nedeljkom Čubrilovićem, ministrom saobraćaja i veza. U sukobu su i Škrbić i Petar Đokić, ministar boraca, a odranije je Srebrenka Golić protiv Džerarda Selmana.

U cijeli ovaj sukob umiješao se i Nebojša Radmanović, član predsjedništva BiH i predsjednik IO SNSD koji traži smjenu Škrbića, jer je ovaj ranije pomeo direktora KBC-a Mirka Stanetića.

Na vanrednoj sjednici Izvršnog odbora stranke, (koja bi trebalo da se održi dana i sutra, 31. marta i 1. aprila), izvjesno je da će doći i do direktnog sučeljavanja između Dodika i Iogora Radojičića, predsjednika Narodne skupštine RS. Sukob između njih dvojice, već odavno tinja, o čemu svjedoče i dijametralno suprotni stavovi izneseni oko formiranja Savjeta Ministara BiH, ali i pomjeranja lokalnih izbora. Uz sve to, Radojičić je na nekoliko (nezvaničnih) mjesta vrlo (zvanično) saopštio da „Dodik ne bi trebalo da se kandiduje ni za jednu funkciju na izborima 2014. godine“.

Sukob ovog dvojca eskalirao je posebno nakon ponovnog zbližavanja Dodika i Zlatka Lagumdžije, što Radojičić nikako ne odobrava. Predsjednika NSRS naročito su iznervirale Dodikove ishitrene odluke, donesene bez znanja vrha stranke. Posljednje u nizu tiču se Dodikovih pregovora/dogovora sa Lagumdžijom i Draganom Čovićem da opšti izbori 2014. budu pomjereni za oktobar ove godine. Ovaj trojac smatra da bi na taj način „izbacili“ iz igre SDA, Lijanovićevu mesarsku stranku, Jurišićeve pravaše, a SDS-u bi Dodik, za ustupke ovakve vrste, ponudio mjesto premijera nakon oktobra ove godine.