недеља, 1. април 2012.

Privremeno smirivanje strasti u SNSD-u: Džombić dobio podršku


Piše: Slobodan Vasković


Premijer Aleksandar Džombić dobio je podršku na vanrednoj sjednici Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata i ostaje do daljnjeg na toj funkciji.

Epilog je ovo gotovo devetočasovnog zasjedanja najviših funkcionera SNSD-a, održanog na Kozari 31. marta. Povod vanrednoj situaciji dao je upravo premijer koji je prije par dana svoju funkciju stavio na raspolaganje predsjedniku RS Miloradu Dodiku i stranci.

Džombić je na taj način želio testirati da li još uvijek ima povjerenje partije i pokušati se dodatno ojačati u periodu koji dolazi, a koji će, prema svim pokazateljima, biti izuzetno kritičan za vladajuću nomenklaturu zbog teške ekonomske situacije i narušenih odnosa među najznačajnijim funkcionerima SNSD-a. Uz to, Džombić je Dodika htio istjerati „na čistac“, jer je predsjednik RS iskazivao namjeru da ga smijeni, a njih dvojica uopšte i ne razgovaraju.

Strasti su trenutno primirene, jer svi najznačajniji faktori u SNSD-u, prema našim informacijama, procjenjuju da je još uvijek rano za potpuno otvaranje karata, pa i smjenu na čelu vlade, kojom su veoma nezadovoljni.

Činjenica da većina ministara međusobno uopšte ne komunicira, pogubna je sama po sebi, ali, uprkos tome, glavni igrači su „artiljeriju“ sačuvali za kasnije. I obračun između Dodika i Igora Radojičića, koji se sve češće javno suprotstavlja („do juče“) nedodirljivom šefu, pričekaće neke druge dane.

Iako se očekivalo da dođe do direktnog sučeljavanja, većina nezadovoljnih i suprtostavljenih struja u stranci sjednicu IO iskoristila je za postavljanje brojnih neugodnih pitanja „onim drugim“, demonstrirajući na taj način i spremnost na obračun, ali i spremnost za još jedan „zajednički pokušaj“.

Prevladalo je ovo drugo, ali je nakon sjednice IO jasno da potpunog mira u SNSD-u više nema i da će se trvenja niskog intenziteta nastaviti sve do trenutka dok jedna od struja ne procijeni da je dovoljno jaka da zada konačni udarac protivnicima.

Interesantno je da glavni režimski mediji, Nezavisne novine i RTRS, nisu objavili ni riječi o sastanku na Mrakovici. Da se sastanak održava, „ekskluzivno“ su javili pomoćna režimska pomagala ATV i BN TV. Bijeljinska inačica javnog servisa (čitaj sluškinja režima) objavila je jedino da se „sastanak održava pod jakim mjerama obezbjeđenja“, dok je banjalučki sluganski ogranak režima uz tu informaciju naveo i „saznanja“ da će se razgovarati o „borbi protiv korupcije u redovima SNSD“. Od ovih „saznanja“ ATV-a, jedino je smješnija izjava šefice te kuće Nataše Tešanović, emitovana na ATV-u, u kojoj je rekla: “Znate, jako, jako teško je uzeti pare od Vlade RS. Ali jednostavno, morate“.

Tako je govorila „nezavisna“ Tešanovićka, slično, valjda, misli i „objektivni“ Vlado Trišić, a notorna je činjenica da Partija u RS u ova dva medija ima svoj „Novi komunist“, a u njihovim čelnicima vjerne komrakove.