четвртак, 12. април 2012.

Glasine kruže gradom ili kako popiti dvjesta miliona „na pun stomak“


Piše: Dragan Čavić, predsjednik Demokratske partije

 It fama per urbes ili u prevodu Glasine kruže gradom, stara je latinska izreka koja još od Rimljana potvrđuje ono što su kasnije i Srbi potvrdili svojom često korištenom poslovicom: Gdje ima dima ima i vatre!

Prije dva mjeseca sa funkcije direktora KBC Banjaluka smijenjen je Mirko Stanetić. Obrazloženje ove naprasne smjene od strane ministra Ranka Škrbića bilo je potpuno relativizovano: Nismo zadovoljni radom, bilo je dobro, a moglo je i bolje, i zato mijenjamo g. Stanetića. Njegov odgovor par dana nakon smjene bio je smirujući; prihvata smjenu kao pravi demokrata koji razumije da može i bolje: on je uradio sve što je trebalo i što se moglo, rad KBC Banjaluke je unaprijeđen, a njegovi nasljednici rukovođenje će još više unaprijediti, kao i onako unaprijeđen kvalitet medicinskih usluga u KBC Banjaluka.

Za javnost lijepa i idilična promjena, i to iz usta i smjenitelja i smijenjenog.
Ali Banjaluka priča. Iz redova vladajućeg SNSD  čuje se prava pozadina cijele ove gužve, u kojoj nema ni slova o unapređenju rada KBC Banjaluka, kao ni slova o kulturnom i civilizovanom razriješenju Dr. Mirka Stanetića.
Kao i svaka priča, i ova ima svoj početak.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o kreditnom zaduženju kod Evropske banke za razvoj od 100.000.000 Eura, koji će se koristiti za dogradnju KBC Banjaluka i izgradnju nove bolnice u Bjeljini.
Naravno, kao i svi drugi prijedlozi, i ova je imala istog predlagača: Vladu RS.
Ove dvije kapitalne investicije iz kredita kojeg će vraćati svi građani, kao i sve kredite koje režim realizuje, postale su veliki kolač u kojem su mnogi vidjeli svoju „šansu“ da omaste brke.

Mirko Stanetić je tvrdoglavo insistirao da KBC Banjaluka provede cijeli tender za izbor izvođača radova, i čak je nabavio kasu u svojoj kancelariji u kojoj je trebalo da se čuva tenderska i projektna dokumentacije.
Iz režimske stranke dolaze glasovi da je jednog jutra Mirku Stanetiću stigla nenajavljena posjeta drugova iz Saveza crvenih ruža, koju su činile kolege iz Glavnog odbora SNSD - gospoda Dragan Pajić, smijenjeni gradonačelnik Brčkog i njegov sugrađanin Slobodan Ćurčić, vlasnik trgovačkog preduzeća „Sloboprom“.

U prijateljskom ćaskanju Mirko je ostao zabezeknut kada su drugovi Brčaci saopštili odgovornom licu KBC Banjaluka da mora za izvođača radova na tenderu izabrati firmu „Vamed“ iz Beča, koja će kao podizvođača radova angažovati firmu „Sloboprom“. Sasvim slučajno, brčanska čaršija takođe njeguje latinsku izreku sa početka teksta i tamo se čuje da je Pajić suvlasnik firme „Vamed“, a Ćurćić je bez dileme vlasnik „Sloboproma“.

Šokirani Stanetić je ovaj prijedlog glatko odbio, ali i predložene detalje, kao što su da se u tenderskoj i projektnoj dokumentaciji za dogradnju i opremanje KBC Banjaluka ne treba nalaziti specifikacija opreme, nego samo kvalifikacije „operaciona sala“, „sala za reanimaciju“..., dakle objekat uključujući opremu.
Brčaci su prije odlaska kući usput svratili u Laktaše da informišu šefove da je Mirko „spao sa baglama“ i šef je rekao: „Kume, imaš sat vremena da ga smijeniš“. I kum je Stanetića trenutno deklasirao, tako da ovaj tri dana nije mogao doći sebi šta mu drugovi uradiše.

Ali ova priča nije završena, ona ima vezu sa nekoliko drugih priča na drugom mjestu, u Bjeljini i Brčkom. Bolnica u Bjeljini se uveliko gradi. Radove je na tenderu dobio bečki „Vamed“. Za izvođača radova „Vamed“ angažuje firmu „Sloboprom“ iz Bjeljine. „Sloboprom“, tek da se zna, nema ni jednog zaposlenog građevinskog radnika i osnovna djelatnost ove firme je trgovina kućanskom tehnikom.

U izgradnju nove bolnice u Bjeljini predviđeno je da se utroši cca 83 miliona KM, a predviđanja su da će konačan iznos biti oko 100 miliona KM. Ovo uključuje i opremu i građevinske radove. Budući da „Sloboprom“ nema građevinsku operativu, ugovorio je da sve građevinske radove, bez zanatskih radova, (dakle „pod krov“), uradi jedna građevinska firma iz Bjeljine za 4,3 miliona KM.

U Bijeljini su „Slobopromu“ nudili da, prema projektu, cijeli objekat urade po principu „ključ u ruke“ za 11,4 miliona KM, što je glatko odbijeno jer je prejeftino.

Kako objasniti da u vrijednosti cijele investicije od cca 100 miliona KM gotov objekat košta samo 10%, a oprema 90%, pitanje je koje je sebi i čestiti Slobo morao postaviti? Mora biti skuplje, zaključio je ovaj čestiti režimski neimar bez zidara.

Po istom receptu, isti neimar bez zidara, dakle „Sloboprom“, je izgradio i nove dijalizne centre u Zvorniku, Brčkom i Šamcu, a naručilac posla su bili javno - privatni partneri Vlada RS i firma „Frezenijus“, koja upravlja svim dijaliza centrima u RS.

Vlasnik firme „Sloboprom“ Slobodan Ćurčić presudom Suda BiH (broj KPV-09/04 od 07.03.2005. godine) osuđen je na 3 godine zatvora zbog utaje i pranja novca u iznosu od ukupno 324.044 KM, sa ostalim fizičkim i pravnim licima iz iste presude.

Isti taj režimski neimar bez zidara, kasnije je optužen od Tužilaštva BiH pred Sudom BiH, u predmetu br.KT-80/06 od 16.11.2009 godine, takođe za utaju poreza, zbog čega mu je izrečena prvostepena presuda od godinu dana zatvora, na koju se žalio.

Član Glavnog odbora SNSD, glavni neimar u izgradnji zdravstvenih objekata, čestiti Slobodan Ćurćić u stvari je osoba koja je višestruko krivično gonjena zbog krivičnih dijela utaje poreza, i umjesto da leži u zatvoru po pravosnažnoj presudi, on poštenom režimu završava izgradnju zdravstvenih ustanova.

Recept izgradnje Bjeljinske bolnice i dijaliznih centara očigledno vrlo uspješno liječi investitore koji odlučuju ko će šta graditi.

Stručno mišljenje Stanetića je bilo protiv ovog recepta.

Konzilijum je odlučio da Stanetić nije u pravu i ovaj više nikada neće potpisati recept za izgradnju bilo kojeg zdravstvenog objekta.

Zna se ko potpisuje recepte za izgradnju. Stanetić može potpisati samo recepte za oboljela pluća. Tu je i vraćen. A za oboljeli KBC Banjaluka recept za izlječenje je već poznat: Popiti skoro  200 miliona KM „Vameda“ i zaliti sa onoliko posto „Sloboproma“ koliko piše na uputstvu „Vameda“. Ovo piti samo na pun stomak.

It fama per urbes, gdje ima dima ima i vatre, vuk sit ovce na broju..., sve su to stare mudre izreke koje treba imati u vidu kada razmislite o ovom tekstu.