недеља, 8. април 2012.

Dodikove dvije tri sedmice


piše: Igor Crnadak, generalni sekretar PDP-a

 Milorad Dodik je u petak glasno najavio da će se SNSD riješiti svih svojih korumpiranih i nesposobnih kadrova i da će u naredne dvije-tri sedmice to demonstrirati kroz brojne smjene. Naravno, intervju za Nezavisne novine, u kojem je Dodik ovo saopštio, izazvao je mnogo komentara i reakcija.

Opozicione stranke su reagovale, vjerovatno na način kako je ovo pitanje doživjela većina onih koji ne pripadaju stranačkoj SNSD-ovoj vojsci, prvenstveno ukazujući na tri stvari. Kao prvo, SNSD-u se ne može vjerovati u ovakvim tvrdnjama, jer su već šest godina na vlasti i ne samo da nisu ništa radili protiv korupcije, nego su je tolerisali i strpljivo stvarali ambijent u kojem je ona postala normalna. Isti onaj ambijent u kojem na putevima imamo 30% manji sloj nego što je predviđeno, gdje se pljačka vrši kroz javne nabavke na drzak, kaubojski način i gdje je sve veći broj ljudi zaražen sa poražavajućim razmišljanjem ‚‚pa normalno je da uzimaju, i ja bih na njihovom mjestu“. Takođe, to je onaj isti ambijent u kojem većina najviših funkcionera SNSD-a ima svoje supružnike, sinove, ćerke, zetove na važnim državnim pozicijama, kao što su šefovi kabineta, pomoćnici ministara, savjetnici, direktori zavoda i slično.

Drugo, Dodikova najava nije iskrena, jer bi borba protiv korupcije u Republici Srpskoj morala doći do najviših funkcionera njegove stranke, a on na to nije spreman. Ovo je do te mjere očigledno, da je Dodik naložio Rajku Vasiću da već danas pojasni stvari i da saopšti da se tu više radi o neefikasnosti njihovih kadrova zbog čega će ih smjenjivati, a ne zbog  korupcije. I da Rajko, takođe, saopšti da se tu ne radi samo o SNSD-ovim kadrovima, nego i o ‚‚naslagama SDS-ovih i PDP-ovih kadrova“!!!!!
Treće, Dodikova najava je krajnje neuvjerljiva zbog izjave da će u borbi protiv korupcije u zdravstvu, šumama, geodetskoj upravi i drugim oblastima ići na raščišćavanje nepravilnosti i, ako bude potrebno, i do samog vrha, ali da će o tome oni ( SNSD ) napraviti procjene  i donijeti odluke veoma brzo. Ako se misli ozbiljno, onda je sasvim jasno da  se sa ‚‚nepravilnostima“ , ‚‚korupcijom“ i ‚‚zloupotrebama“ o kojima je govorio predsjednik trebaju baviti nadležne pravosudne institucije, a ne izvršni odbor i drugi organi SNSD-a. I nije ovo, kako kaže Rajko, prizivanje policije, nego obična činjenica da se sa pobrojanim negativnim stvarima u društvu, o kojima nije govorila opozicija nego Dodik, zaista treba  baviti policija.

Posebna je priča ‚‚slučaj Kraljević“. Bez imalo kredibiliteta je ostao predsjednik Dodik saopštavajući najavu borbe protiv korupcije i kriminala, jer je samo nekoliko dana ranije narodni poslanik njegovog SNSD-a Mićo Kraljević priznao u Tužilaštvu RS da je počinio krivično djelo otmice, da je zajedno sa još jednom osobom oteo čovjeka i držao ga zarobljenog u podrumu dvanaest dana. Dakle, predsjednik stranke kojoj je sasvim u redu da jedan otmičar donosi zakone, kao njihov poslanik u najvišem zakonodavnom tijelu RS, nam poručuje da će se stranka upustiti u borbu protiv kriminala i korupcije?! I kad je od Mile, previše je.
Međutim, pomenuti intervju i slučaj Kraljević donijeli su još jednu novu stvar.

Moj bivši kolega (obojica smo nekad bili novinari) Dragan Jerinić, ‚‚drug Džeri“ kako ga ja zovem, saopštio je da nije više novinar. Ne znam za šta se sada smatra, pitaću ga kad ga vidim, ali novinar više nije. Radio je veliki intervju sa Dodikom, u kojem ovaj saopštava da SNSD ide u borbu protiv kriminala i korupcije, (par dana ranije SNSD-ov poslanik priznao da je oteo čovjeka i vozio ga u gepeku), a Džeri ne postavlja pitanje: ‚‚Gospodine predsjedniče, u skladu sa ovim najavama, da li ćete zahtjevati od Vašeg poslanika, koji je priznao da je otmičar, da podnese ostavku?“ Džeri, žao mi je, ali ovo je kraj. Ovakvu stvar nijedan novinar ne bi napravio, osim u Bjelorusiji ili Sjevernoj Koreji. Profesionalno, novinarski, ovo je dno. Ja se ipak nadam da će me Džeri demantovati i da će narednih dana objaviti da je pitao Dodika za otmičara-poslanika, ali da mu je glavni i odgovorni urednik Nezavisnih to izbacio iz intervjua.

I, na kraju, mora se reći da će biti zanimljivo vidjeti šta će se dešavati u tih Dodikovih nekoliko narednih sedmica. Jer, nisu ni njegovi baš najbolje shvatili šta on hoće. Ministar Škrbić je već najavio da Dodik nije nezadovoljan njegovim radom i da u ponedjeljak ide kod Dodika da pričaju šta dalje, kako unaprijediti zdravstvo. Iako je Dodik izričito najavio raščišćavanje upravo u zdravstvu.