понедељак, 9. април 2012.

Tresla se gora sklonio se miš

Piše: Dragan čavić, predsjednik DP

Prije nekoliko dana smijenjeni su direktori šumskih gazdinstava u Sokocu i Vlasenici. Najavljen je obračun sa svima onima u Šumama Republike Srpske koji vode šumska gazdinstva sa ostvarenim gubitkom. Pri tome niko ne pita gdje je Neđo Ilić, čovjek koji je najzaslužniji za katastrofalno stanje u ovom javnom preduzeću.

Opozicione stranke su na najavu obračuna sa lošim stanjem u javnim preduzećima i drugim institucijama vlasti kojima upravljaju režimske stranke reagovale sa punim političkim i  moralnim pravom postavljajući pitanje: Gdje ste bili do sada? Kako je moguće da su krivci za katastrofalno stanje u Šumama Srpske direktori šumskih gazdinstava, a da glavni krivac po funkciji, bivši direktor Neđo Ilić, sjedi u fotelji pomoćnika Ministra poljoprivrede i šumarstva, i to baš za resor šuma? Dok je on nagrađen, njegovi potčinjeni se kažnjavaju. Opzicija je reagovala demokratski, kritikom i pitanjima pokretačima inicijative za sređivanje stanja u Šumama RS.

Ali smijenjenim funkcionerima u Vlasenici i Sokocu, kao i njihovim stranačkim pokroviteljima, nije na pameti demokratski i bespogovoran odgovor na ovu inicijativu sređivanja stanja u redovima SNSD.

Otkud da su njihova leđa prva osjetila „bič režima i despotsku težačku ruku“ pitaju se oni? Kako to da prvo stradaju nesretnici na ojađenom „istoku“ Srpske, a da lijevčanski kadrovi iz čije je plodne zemlje iznikao SNSD , i koji su najviše plodova „otresli“ sa ove rodne biljke, udobno sjede u foteljama i diktiraju ko će da strada?

U traženju odgovora od „svojih“pokazali su svima da ne biraju sredstva, posebno nedemokratska, da odbrane svoje pozicije.
Na slavi Lazareva subota, Mirko Čolović, zamjenik načelnika opštine Sokolac, potegao je pištolj i ranio sebe i novoimenovanog direktora šumskog gazdinstva u Sokocu. Sve se to desilo u porodičnoj kući načelnika policije u Sokocu. Da li je to bilo slučajno ili ne, saznaće se kad tad. Ali je činjenica da se o ovom događaju saznalo, tek pošto su povrijeđena dvojica članova SNSD primljeni u Kantonalnu bolnicu u Sarajevu, koja je po službenoj dužnosti obavjestila Kantonalni MUP da su primili osobe povrijeđene vatrenim oružjem. Umjesto da odu u bolnicu Kasindo u Republici Srpskoj, otišli su u bolnicu u Federaciji BiH. Umjesto da se odmah izvrši uviđaj od strane nadležnog tužioca i MUP-a RS u kući gdje se to dogodilo, tek naknadno se pristupilo tom službenom poslu. Načelnik MUP-a Sokolac je bio domaćin slave, u njegovoj kući se desilo ranjavanje, i umjesto da on lično odmah traži da se u skladu sa zakonom provede utvrđivanje činjenica, on prvi ostaje nijem, iako time krši zakon.

Sve ukazuje da ima razloga za sumnju da je do ranjavanja došlo zbog smjene direktora i eventualnog sukoba sive eminencije Sokoca Čolovića i novoimenovanog direktora šumskog gazdinstva. A možda i nije tako, tek treba utvrditi šta je prava istina. Razloga za sumnju ima. Ko još u goste na slavu ide sa pištoljem i metkom u cijevi?

U Vlasenici, nezadovoljstvo promjenom direktora Šumskog gazdinstva manifestovao je Mićo Kraljević, SNSD-ov poslanik, presuđeni otmičar, koji je sa svojim istomišljenicima blokirao magistralni put od Istočnog Sarajeva prema Zvorniku na sat vremena.
Mićo Kraljević i Mirko Čolović, SNSD-ovi „kraljevi“ Romanije, nisu baš skloni demokratskom protivljenju smjenama svojih uzdanika, čak i kada se to čini na inicijativu „velikog vođe“.

Možete zamisliti kako će i čime  braniti svoje pozicije kada ih bude mjenjao neko ko nije iz SNSD. A i taj dan će doći, kad tad.

Iz cijele ove ujudurme u redovima režimske oligarhije može se samo zaključiti da dobro znaju koliko je mutnih radnji u javnom preduzeću Šume RS, i da su morali nešto preduzeti, čak i kada su svjesni da je ovo u stvari čin žrtvovanja vlastitih „uglednih“ Romanijaca.

Kakvo je stanje tamo najbolje ilustruje tekst kojeg sam napisao još davnog 27.aprila 2010.godine, dakle prije pune 2 godine.
Od tada do danas stanje u ovom javnom preduzeću je postalo nepodnošljivo gore, tako da nikoga ne treba da čudi sve što se proteklih dana dešava na Romaniji. Ali ovaj tekst, koji tretira samo djelić nepravilnosti koje se događaju u ovom javnom preduzeću, potvrđuje da su smjenjeni direktori šumskih gazdinstava najmanje odgovorni, ali ipak odgovorni. Najodogovorniji su oni koji ih danas proganjaju, kao i „Romanijski kraljevi“, koji ih štite.

STANjE U JAVNOM PREDUZEĆU ŠUMARSTVA
“Š
UME REPUBLIKE SRPSKE

S
tanje u JPŠ“Šume RS“ je toliko loše, da zahtjeva hitne mjere za konsolidaciju preduzeća, smjenu cijelog rukovodstva ovog javnog preduzeća, na čelu sa direktorom Neđom Ilićem i ulazak kontrolnih inspekcijskih i istražnih organa radi utvrđivanja odgovornosti za brojne poslovne promašaje i eventualne nezakonitosti u raspolaganju društvenim sredstvima.
Generalni direktor ovog javnog preduzeća uputio je 13.aprila 2010.godine dopis svim direktorima Šumskih gazdinstava u sastavu preduzeća sa spiskom više od 300 neutuženih preduzeća-dužnika koja , na kraju prvog kvartala 2010.godine , JPŠ“Šume RSduguju milione konvertibilnih maraka. Ovim spiskom su obuhvaćeni samo oni koji duguju više od 10.000 KM pojedinačno, a spisak dužnika je mnogo veći.

Nevjerovatno je da direktor Neđo Ilić u ovom dopisu kategoriše dužnike i priznaje da postoje ovakvi dužnici :

„3. Kupci vlasnici sa više registrovanih firmi, gdje je jedna firma utužena, a drugoj firmi se vrši isporuka sortimenata.
4. Kupci iz inostranstva kojima je isporuka vršena suprotno Zakonu o deviznom poslovanju(bez pribavljenih instrumenata za obezbjeđenje plaćanja)
5. Kupci iz Federacije kojima se vrši isporuka bez avansne uplate i bez bilo kakve garancije.“

Koliko je ova vlast u RS osiona i bezbrižna u arčenju imovine i novca Republike Srpske govori ovaj prethodni citat iz pisma Neđe Ilića gdje direktno priznaje da u JPŠ“Šume RS“ znaju da su drvni sortimenti svjesno davani bez plaćanja vlasnicima koji prvo registruju jedno privatno preduzeće, nakon čega ono od Šuma RS dobija oblovinu bez plaćanja sve dok ne nagomila veliki dug, pa kada mu zbog toga prestane isporuka, isti privatnik registruje novo privatno preduzeće koje ponovo dobija oblovinu bez plaćanja; i tako u nedogled uvijek džabe i na teret Šuma RS, a dug se nekontrolisano gomila.
Sličan postupak je i sa stranim kupcima gdje su Šume RS svjesno isporučivale drvne sortimente firmama van BiH, bez zakonom predviđenih instrumenata za obezbjeđenje plaćanja, kršeći Zakon o deviznom poslovanju, kao i sa kupcima iz Federacije BiH gdje je takođe svjesno davana oblovina kupcima bez ikakvih obezbjeđenja plaćanja, čime je neko stvarao potraživanja znajući da ona vjerovatno neće nikada biti naplaćena.

Pitamo :

Ko je to radio ?
Ima li odgovornih za nanesenu višemilionsku štetu ?
Da li je protiv bilo koga zbog ovakvih šteta pokrenuta istraga, ili podignuta krivična prijava ili barem pokrenut disciplinski postupak?
Hoće li konačno ova vlast nešto preduzeti u sprečavanju daljeg propadanja JPŠ ”Šume Republike Srpske” ?

Primjeri velikih dužnika razotkrivaju političko-stranačke i ortačke poslove sa dužnicima ovog javnog preduzeća i među brojnim primjerima dužnika su i:
Ø „NOVA ROMANIJA“ a.d. SOKOLAC koja duguje 1.689.777 KM. Ovo preduzeće je kupila Vlada RS i njeno je vlasništvo, postoji 3 godine i za to vrijeme akumulira gubitak, kao i neplaćene obaveze prema JPŠ “Šume RS“. Ovo potvrđuje naše tvrdnje da će ovakav rad „Nove Romanije“ a.d. Sokolac uništiti i šumska gazdinstva, kao i brojna privatna preduzeća sa područja Romanije i Jahorine, i da će na kraju i samo ovo državno preduzeće propasti kada njegov gubitak u poslovanju postane nepodnošljiv. Vlada RS sve to zna ali ništa ne preduzima.

 „AQUA LIFE“
Ø d.o.o.SOKOLAC, vlasništvo Čolovića iz Sokoca, inače funkcionera SNSD, koje duguje 131.740 KM, preduzeće je za proizvodnju i pakovanje vode , a vlasnici ovog i drugih preduzeća u kontinuitetu, zbog svojih stranačkih veza, povećavaju dugovanja raznim institucijama i državnim preduzećima Republike Srpske. Oni su od Vlade RS, između ostalog , dobili najveću koncesiju na poljoprivredno zemljište na području Romanije, a sva dugovanja im Vlada RS oprašta isključivo zbog pripadnosti SNSD-u.

Opština RIBNIK duguje 1.841.153 KM, što otvara pitanje od kuda toliko dugovanje opštine kojom upravljaju kadrovi SNSD? Javna je tajna da JPŠ “Šume RS“ imaju veliki dug prema opštinama sa čijeg područja šumska gazdinstva vrše eksploataciju drvnih sortimenata, pa je dug opštine Ribnik u najmanju ruku čudan, jer opštine ne trguju drvetom.

 „DARKOS“ d.o.o. ČAČAK ,
Ø duguje 122.518 KM , i jedno je od preduzeća iz drugih država koje su bez bilo kakvog obezbjeđenja plaćanja na riječ dobili robu i ne plaćaju je.

Ovakvih i sličnih dužnika ima više stotina, što potvrđuje sumnje da u JPŠ “Šume RS“ postoje brojne malverzacije u prodaji drvnih sortimenata u koje su upetljani kadrovi koji rukovode ovim preduzećem, kao i oni koji rukovode šumskim gazdinstvima.

Pitamo :
Kako je moguće da postoje toliki dugovi prema JPŠ “Šume RS“ i pored obaveze da generalni direktor ovog javnog preduzeća potpisuje ugovore i odobrava njihovu realizaciju?
Takođe je u mnogim šumskim gazdinstvima stepen nelikvidnosti toliki da čak i plate zaposlenima ne isplaćuju više mjeseci. Istovremeno stepen zaduženosti po komercijalnim kreditima kod domaćih i stranih banaka sve je veći, gubici gotovo svih gazdinstava realno su višemilionski, a uprava ovog javnog preduzeća ne objavljuje izvještaj o proizvodno-finansijskom poslovanju za 2009.godinu, jer nastoji da ovaj izvještaj prikaže pozitivnim, i pored katastrofalnog stanja u ovom preduzeću.
Postoje ozbiljni razlozi za sumnju u friziranost ovog izvještaja što neminovno vodi zahtjevu da ovaj izvještaj, kada bude objavljen, bude prioritetno izložen reviziji od strane Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske .

Koliko je rasipnička i beskrupulozna upravljačka struktura JP “Šume RS“ , govori pismo generalnog direktora Neđe Ilića od 16.marta 2010.godine kojim traži da sva šumska gazdinstva dostave podatke o broju zaposlenih radnika-„čuvara šume“, kako bi im se nabavili pištolji u skladu sa Pravilnikom. Ovaj pravilnik postoji godinama, i JP “Šume RS“ nije nabavljalo pištolje ni u vremenima kada su odlično poslovali. Čuvari šuma u brojnim gazdinstvima će umjesto plata dobiti pištolje, vjerovatno masno plaćene dogovorenom isporučiocu bliskom rukovodstvu ili stranci kojoj pripada rukovodstvo.

Pitamo:
Iz čega su do sada pucali čuvari šume, i da li su im potrebnije plate od pištolja?

Direktora JP “Šume RS“ ne interesuje to što novaca nema, što su potraživanja ogromna, što je preduzeće u kolapsu, što su dugovi ogromni, što se ne isplaćuju plate, što se ne uplaćuju doprinosi radnicima za zdravstvenu i penzionu zaštitu, i td. Za njega je ovo još jedna prilika da se nepotrebno i sumnjivo potroše pare JP “Šume RS“, kao što su trošene i za kupovinu: zglobnih traktora iz Slovačke, motornih pila, terenskih auta „Lada Niva“, „GRAWE“ osiguranja za radnike, sve u režiji generalnog direktora bez koga nije moguće obaviti ni jedan od ovih poslova zbog kojih je JP “Šume RS“ danas u kolapsu.
Vlada RS je evidentno duboko upetljana u rad JP „Šume RS“ , jer podržava poslovnu praksu rukovodstva zasnovanu na prijateljsko-rođačko-kumovskim privilegijama koje u korištenju javnih sredstava imaju neki poslovni partneri ovog javnog preduzeća, evidentno bliski vladajućem režimu u RS.

Još jednom želimo da skrenemo pažnju na organizovanu sumnjivu poslovnu aktivnost u koju su upetljani akteri od Vlade RS do rukovodstva JPŠ „Šume RS“ u vezi sa ugovorom koji je sačinjen sa privatnim preduzećem registrovanim na Kipru “BALKAN INVESTMENS AND DEVELOPMENT LTD“ čiji je jedan od vlasnika Aleksandar Denda iz Beograda .
Zaključkom Vlade RS od 09.11.2009.god. prihvaćeno je pismo namjera preduzeća registrovanog na Kipru“BALKAN INVESTMENS AND DEVELOPMENT LTD“ čiji je suvlasnik Aleksandar Denda iz Beograda, i naloženo je JPŠ „Šume RS“ da sa ovom firmom sačini ugovor o poslovno tehničkoj saradnji.
Ugovor je sačinjen već 24.novembra 2009.godine.

Po tom ugovoru predviđena je mogućnost da ova firma sa Kipra sa JPŠ „Šume RS“formira zajedničko preduzeće.
Već u decembru Gospodin Denda upućuje Neđi Iliću, direktoru JPŠ „Šume RS“ prijedlog ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća „FORESTS BIO-ENERGY“DOO BANJALUKA.
Već 21.01.2010.g. uprava JPŠ „Šume RS“ donosi zaključak kojim predlaže Nadzornom odboru da se prijedlog Dende prihvati i formira zajedničko preduzeće se njim.
Nadzorni odbor JPŠ „Šume RS“ već 03.02.2010.godine prihvata prijedlog Neđe Ilića i odlučuje da se formira zajedničko preduzeće sa Dendom čiji će osnivački kapital iznositi 5000 KM i to 4000 KM će dati firma sa Kipra “BALKAN INVESTMENS AND DEVELOPMENT LTD“ a 1000 KM će dati JPŠ „Šume RS“.
Da bi se ugovor o formiranju ovog preduzeća sa Dendom realizovalo ministar Bratić je u ime Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede napisao za Vladu obrazloženje odluke kojom se sugeriše Vladi RS da donese odluku o davanju saglasnosti JPŠ „Šume RS“AD Sokolac za osnivanje novog privrednog društva „FORESTS BIO-ENERGY“DOO BANJALUKA.
Vlada je u martu mjesecu donijela takvu odluku i objavila je u Službenom Glasniku RS.
Sadržaj ovog ugovora je takav da objektivno otvara sumnju da će realizacijom ovog ugovora umjesto svježeg kapitala potrebnog posrnuloj privredi RS,doći ponovo do odlivanja kapitala javnog preduzeća Šume RS u privatne džepove.

Pitamo :
Zar je moguće da Vlada RS toliko vjeruje nekom Aleksandru Dendi da je spremna da mu da privilegovane poslovne aranžmane u Šumama RS preko preduzeća čiji je osnivački kapital svega 5000 KM?

Hoće li nas ovakva preduzeća izvući iz ekonomske krize?

Govori se da je slično pitao i član nadzornog odbora JPŠ „Šume RS“ iz Sokoca gospodin Vojislav Marić, koji je jedini bio uzdržan u donošenju zaključka kojim se daje saglasnost za formiranje zajedničkog preduzeća sa firmom sa Kipra, zbog čega je odmah smjenjen odlukom Vlade od 11.02.2010.godine.

Zbog svega prethodnog upozoravmo da svjesno dovođenje JPŠ“Šume Republike Srpske“ u ovako katastrofalno stanje ne može biti puka improvizacija, već ima razloga za sumnju da je na djelu osmišljen koncept koji vodi ka privatizaciji ovog neprocjenjivog prirodnog resursa zasnovana na koncesijama šuma Republike Srpske privatnim firmama po prijateljsko-stranačkim i kumovskim vezama.
Vlada RS, Nadzorni odbor i Generalni direktor JPŠ “Šume RS“ glavni su krivci za ovakvo stanje u ovom javnom preduzeću, i moraju računati da se kad tad mora utvrditi odgovornost onih koji su direktni krivci zbog svega ovoga.