среда, 6. септембар 2023.

Zlatno “Solomonsko Rješenje”

1.

Akcija „Zlatni Karat“ u kojoj je oduzeto više desetina kilograma zlata i zlatnog nakita bez porijekla, kao i srebra i srebrenog nakita, sprovedena je prije četiri i po godine, a pravosudni epilog su, za sada, dvije izrečene prvostepene presude. Iako je riječ o istom krivičnom djelu presude su potpuno različite, što je nonsens. Ukoliko Apelaciono vijeće Suda BiH, u oba slučaja ne reaguje i ne donese presude u skladu sa zakonom i tako uspostavi sudsku praksu, kako u ovim, tako i u sličnim slučajevima, državni budžet će biti teško oštećen, a državna kasa će nastaviti da trpi teške finansijske gubitke. Idemo redom. 

 

2.

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u martu 2019. godine sprovedena je akcija „Karat“, čiji cilj je bio sprečavanje šverca zlata i zlatnog nakita, poreskih utaja i brojnih drugih kriminalnih radnji, koje se odnose na nabavku i prodaju zlata. 


Akcijom je bilo obuhvaćeno 140 osoba, među kojima su vlasnici zlatarskih radnii, te njihovi pomagači u nelegalnoj trgovini. Akcija je sprovedena na teritoriji cijele BiH, a njome je utvrđeno da su zlatari i njihovi pomagači bili uvezani u nekoliko kriminalnih grupa, preciznije hobotnica, te da su godinama švercovali plemenite metale, mahom iz Turske. I to na razne načine.


Švercovani nakit su, kako je utvrđeno, prepravljali tako što su brisali pečate i stavljali svoje znakove, te ih prodavali kao vlastite proizvode. 

Ogromna većina onih koji su otkriveni u akciji „Karat“ nisu uopšte bili prijavljeni kao pdv obveznici, pa je država u startu izgubila ogroman novac. 


Tužilaštvo BiH je u predmetu „Karat“ podiglo optužnice protiv više od pedeset vlasnika zlatarskih radnji iz cijele BiH. Međutim, procesi pred Sudom BiH, u vezi sa ovim slučajem, pokazali su da je primijenjena potpuno različita sudska praksa, mada je riječ o istim krivičnim djelima. 


3.

Svjedoče to prvostepene presude Edbaru Šabanoviću, zlataru iz Živinica, i Alziru i Arnesi Kurbegović, zlatarima iz Sarajeva, koji su bili optuženi za ista krivična djela, ali su sudske presude potpuno različite. 




Šabanović, vlasnik zlatarske radnje „Zlatarna“ iz Živinica, osuđen je na uslovnu zatvorsku kaznu od 18 mjeseci. Ta kazna, kako je navedeno u presudi, neće se izvršiti ako osuđeni u roku od tri godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini isto krivično djelo. Šabanoviću je sudskom presudom oduzeto 4.881,46 grama zlata i zlatnog nakita, kao i 6.010,83 grama predmeta i nakita od srebra.



Tužilac u ovom predmetu, što je veoma bitno, bila je Violeta Mandić, a sudija Suda BiH, koji je donio ovu presudu 10. maja ove godine, bio je Miroslav Janjić.


4.

U predmetu protiv Alzira i Arnese Kurbegović, tužilac je, takođe, bila Violeta Mandić, a sudija Izo Tankić. Tankićevom presudom Kurbegovići su 30. maja ove godine oslobođeni optužbi za nelegalno skladištenje robe od zlata i srebra. Ne samo da su oslobođeni, već im ni zlato ni srebro, kojem nije utvrđeno porijeklo, nisu oduzeti. 



Sudija Izo Tankić je donio nevjerovatnu presudu, prema kojem je oboje Kurbegovića u predmetu „Zozzeti“ (naziv njihove zlatarske radnje) oslobodio optužbi, s tim što je optuženu Arnesu osudio samo za utaju poreza, ali ne i za šverc zlata i srebra. 



Bilo je to Tankićevo „Solomonsko rješenje“. 


U svojoj presudi Tankić nije donio odluku o oduzimanju 30 kilograma zlata, čija je vrijednost na tržištu 3.309.000 KM. 


Arnesu Kurbegović je kaznio uslovnom zatvorskom kaznom od godinu dana za utaju poreza, s tim da se ta kazna neće izvršiti ako ona u roku od dvije godine ne počini isto krivično djelo. Uz to, Tankić je naložio Kurbegovićevoj da plati 96.815,85 KM u budžet BiH u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.


5.

Šta je Tankić uradio? Za oko stotinu hiljada KM, koliko je kaznio Kurbegovićevu, njoj i mužu ostavio je 30 kilograma zlata, vrijednog preko tri miliona KM. Sudija Tankić je pred penzijom, a da li je, na kraju radnog vijeka, odlučio da se „pozlati“ zaključite sami.



6.

Njegova presuda se može okarakterisati ne samo sramnom, već i drskom, posebno ako se uporedi sa presudom koju je sudija Janjić izrekao Šabanoviću za isto krivično djelo. Pritom, vrijednost zaplijenjenog zlata i srebra kod Šabanovića manja je oko četiri puta u odnosu na onu koju su prošvercovali Kurbegovići.


7.

Moji izvori navode da će, ako Tankićeva presuda bude potvrđena i u drugostepenom postupku, onima koji su pomogli Kurbegovićima da budu oslobođeni za šverc nakita biti isplaćeno 1.654.500 KM.

Kako god, dvosmislena i sramna presuda sudije Ize Tankića, ako bude potvrđena pred Apelacionim vijećem Suda BiH, može imati dalekosežne posljedice i nanijeti državi ogromnu materijalnu štetu. 


8.

Apelaciono vijeće Suda BiH trebalo bi da donese kredibilne presude, što bi značilo dramatičnu izmjenu one koje je donio Tankić. Ako ne, kao i obično, država će biti na ogromnom gubitku, a „narod će sve pozlatiti“.