четвртак, 28. септембар 2023.

"심각하게 걱정됨" EU


Piše: Slobodan Vasković


Nisam uopšte zabrinut time što je EU izdala još jedno jalovo saopštenje, bez ikakve suštine, u kojem navodi da je “zabrinuta” nakon usvajanja “Zakona o stranim agentima”, što jeste usvojeni nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji označava nevladine organizacije kao "strane agente”.


Nisam zabrinut, jer osim bijednog saopštenja EU koje ne znači baš ništa, ništa drugo nisam ni očekivao. 


Zamislite samo, ta toliko nama bitna EU “zabrinuta je” donošenjem jezivog zakona, ali su nekako ispustili da kažu da je jeziv, da znači jačanje diktature Milorada Dodika koji naredbama za donošenje ovakvih rigidnih zakona indirektno poziva na uklanjanje neistomišljenika i kritičara kleptokratskog Režima.


Dok god je EU samo “zabrinuta” i ništa više od toga, Dodik će moći donijeti i Zakone kojima se likvidacija neistomišljenika i kritičara njegovog kriminalnog Režima tretira kao “herojsko djelo” i, za počinjeni zločin dodjeljuje “orden za zasluge”, kako će to biti predviđeno “Zakonom o likvidaciji stranih agenata”, koji nesumnjivo slijedi nakon “Zakona o stranim agentima”, što jeste usvojeni nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, a koji označava nevladine organizacije kao "strane agente”.


Hm, zaboravio sam napisati da je EU saopštila kako je “ozbiljno zabrinuta”, što bi, valjda, trebalo “ozbiljno” da nas “obraduje” i da “nadu” svim “stranim agentima” da će EU, nakon što neko od zaposlenih u NVO bude fizički satran ili uklonjen, izraziti “najozbiljniju zabrinutost”. 


“Najozbiljnija zabrinutost” EU je samo za posthumne posljedice najnovijeg logorskog Zakona.


EU je dekadentna i politički impotentna i ne pada im na um da se uopšte potrude kako bi zaštitli sopstvene ljude, jer, između ostalih, i oni finansiraju brojne NVO.


Neće stradati NVO, već oni koji rade u njima, što i jeste Dodikov cilj. U kojem mu nedjelovanjem pomaže “ozbiljno zabrinuta” EU.


Kao što su mu nedjelovanjem pomogli i da kriminalizuje klevetu, i, što je zaista apsurd, čak i istinu, tim Zakonom. Jer, njime je i govorenje istine kažnjivo.


“Konačno usvajanje Zakona bi, nastavljaju iz EU, direktno bilo u suprotnosti sa ponovljenim obavezama vodstva Republike Srpske da unaprijedi evropske integracije Bosne i Hercegovine, a posebno u suprotnosti sa ključnim prioritetom 11 o civilnom društvu i ključnim prioritetom 12 o slobodi izražavanja i medija”, navodi se u saopštenju EU.


Ključni prioritet 11 i Ključni prioritet 12 baš će spriječiti one koji imaju namjeru da se obračunaju sa pripadnicima NVO, a huška ih lično Dodik, zajedno sa 48 poslušnih raskalašnih bahatih nasilnih razbojnika i Nenadom Stevandićem, na njihovom čelu, koji se javno zalaže za naoružavanje svakog njemu sličnog i to, ni manje ni više, već puškom!


EU oko tih pušaka nije izrazila čak ni zabrinutost. A one bi baš mogle “raditi” protiv “stranih agenata”; Na razne načine.


Zaista, da li je ikom iz EU palo na um da su, samom najavom zakona, targetirani svi zaposleni u NVO, a njegovim usvajanjem dovedeni u neposrednu fizičku opasnost?


Naravno da im je palo na um, ali zar bi oni nešto konkretnije preduzeli, čime bi mogli uzdrmati sopstveni komoditet posmatranja izumiranja dijela BiH, zatim, valjda, i cijele BiH i naroda u njoj. 


Nekoliko incidenata koji se ogledaju kroz osudu i ozbiljnije prijetnje, sada već ubilačkom Režimu Milorada Dodika, toliko su iscrpili EU, iznervirali ih što moraju uopšte da misle o tamo nekim iz obližnje “Prašume” kojima su dali lažni “kandidatski” status i “zaključili” da su riješili sve probleme.


Najmanje što bi zaista konkretno mogli učiniti za BiH, radnike NVO, jeste da prestanu sa izražavanjem bilo kakve zabrinutosti, jer tim aktima samo pokazuju koliko su licemjerni, maliciozni i sposobni za niske udarce, ubijeđeni da imaju posla sa idiotima, a ne normalnim i civilizovanim ljudima kojima je sasvim jasno do koje mjere je EU izgubila kontakt sa sopstvenim principima.


Da budem precizan - u tolikoj mjeri da su spremni da podrže dalju izgradnju “ruskih gubernija” ili, ako vam se više dopada, “sjevernokorejskih provincija” u BiH.