петак, 29. септембар 2023.

Dnevni Boravak: Izetbegovića će izabrati, Sebija će nastaviti strankom vladati, a SDA propadati


Piše: Slobodan Vasković


1.

U vrijeme “Odmetnute četvorke” iz Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH (2017. godine), koju su tada činili  Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Senad Šepić, sreo sam Mehmedovića u tadašnjem “Al Šidiju” i pitao ga da li će napustiti SDA, jer su neki od imenovanih već bili “deložirani” iz te stranke.


“Zašto bih napuštao? SDA je jedna jako dobra stranka, istina ne najbolje uređena, samo joj treba kvalitetan menadžer”, rekao mi je Mehmedović.


Očito je sebe vidio kao menadžera, ali na sljedećem Kongresu SDA nije dobio priliku za “intervju” za predsjednika stranke.


2.

Mehmedović je, od “Odmetnute Četvorke”, jedini ostao u SDA, što je bilo i očekivano, jer je bio prejak tada da ga Bakir Izetbegović, loši menadžer stranke, izbaci iz nje.


Šest godina kasnije, strpljivi Mehmedović, ponovo je aplicirao za menadžera, ali je njegova aplikacija odbačena, jer Izetbegović želi da pokaže “jedinstvo i jednoumlje SDA u sopstvenom Dnevnom Boravku”, gdje se i donose ključne odluke te partije.


Dnevni Boravak Izetbegovića bitniji je od svih organa stranke, same stranke, što ne čudi, jer je, otkako je Izetbegović na čelu SDA, uvijek tako bilo.


3.

Moćna, preciznije premoćna, Sebija Izetbegović, stvarni menadžer SDA, i ovaj put je bila u igri, kao i oko izbora za člana Predsjedništva BiH na opštim izborima 2018. godine, ali o tome nešto kasnije.


Kandidaturu Opštinske organizacije SDA Centar za Glavni odbor Stranke demokratske akcije Sebija Izetbegović nije prihvatila, kao ni prijedlog kandidature Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, niti prijedloge kandidatura drugih oštinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija SDA, saopštio je Opštinski odbor SDA Centar, 27.09.o.g.


Tako je, navodno, gospođa Izetbegović odbila kandidaturu na bilo koje rukovodeće mjesto u vrhu SDA, čime je, navodno, prihvatila kritike onih koji su od njenog muža Bakira tražili da se ona makne iz vrha stranke.


4.

Njen potez nije ni igrica; Tek poigravanje Bračnog Para sa članstvom stranke, jer ne treba zaboraviti da u Dnevnom Boravku glavnu riječ ima Sebija Izetbegović, a ne Bakir.


5.

Na ovaj način, Sebija je još jednom “nesebično” pogurala Bakira ka čelu SDA,  eliminisala njegove brojne kritičare, a, suštinski, i dalje će da vlada, jer sve ukazujei da je Šemso Mehmedović definitivno otpao iz svih kombinacija za predsjednika.


6.

Ne znam šta će Mehmedović dalje činiti, ali sam ubijeđen da će ga Bračni Par  eliminisati iz SDA čim osvoje Kongres stranke. I predugo im pravi probleme.


7.

Svako ko pomisli da se Sebija “samožrtvovala” kako bi pripomogla Bakiru, tako što je Bakir “žrtvovao” Sebijinu političku karijeru da bi pokazao da nije samo Mehmedović na gubitku, već i Bakir lično i dvolično, ide u red blećaka, jer nije prvi put da Bračni Par smisli u Dnevnom Boravku ove smiješne, ali, po SDA, tragične igrice.


8.

Ako se prisjetimo nominacija za člana Predsjedništva BiH 2018. godine, kada se Izetbegović nije mogao kandidovati zbog dva uzastopna mandata, uvidjećemo da je i tada Sebija bila ključna da se izgura Šefik Džaferović, a torpeduje Denis Zvizdić, u to vrijeme već viđen kao kandidat SDA za pomenutu poziciju.


Doskočili su Zvizdiću tako što su kandidovali i Sebiju izetbegović za člana Predsjedništva BiH. Osim njih kandidovani su i Šefik Džaferović, potpuno odan Izetbegovićima, te Safet Softić.


Zvizdić nije imao šanse da pobijedni ni javnim ni tajnim glasanjem i povukao je kandidaturu 18.05.2018. godine; Bakir Izetbegović izrazio je, vrlo maliciozno, svoje “razočarenje”.


Potom se ponovo “žrtvovala” Sebija Izetbegović koja je, takođe, povukla svoju kandidaturu pet dana nakon Zvizdića, 23.05.2018.


9.

Tako su Izetbegovići, vrlo vješto, izgurali sebi izuzetno odanog Džaferovića za kandidata, a on je na izborima i pobijedio, te je nastavljena Izetbegovićeva vladavina u Predsjedništvu BiH i u “trećem mandatu”, samo u ovom slučaju preko “daljinskog”.


10.

Zvizdić je tri godine kasnije napustio SDA. Prije njega učinio je to Konaković, pa potom i Aljoša Čampara, 2020., i drugi koji su sada, mahom, u NiP-u.


11.

Možda je još važno reći da je glavni operativac u svim ovim igricama iz Dnevnog Boravka Izetbegovića bio Asim Sarajlić, koji je na predstojećem Kongresu jedan od najozbiljnijih kandidata za potpredsjednika SDA.


12.

Izetbegovići su, lako je zaključiti, detaljno očistili SDA od njenih nekadašnjih najperspektivnijih kadrova, a tu, prvenstveno, mislim na Zvizdića.


Na Kongresu će izabrati Izetbegovića, a SDA će, nakon određenog protoka vremena, moći kompletna da stane u najčuveniji sarajevski Dnevni Boravak.