уторак, 5. септембар 2023.

“Slučaj Dodik”: Sud BiH odbio zahtjev Dodikovog advokata za izuzeće sudinice Jasmine Ćosić-Dedović

Piše: Slobodan Vasković


Opšte vijeće Suda BiH odbilo je zahtjev Gorana Bubića, advokata Milorada Dodika, za izuzećem sudinice tog suda Jasmine Ćosić-Dedović.


Ćosićeva je sudija za prethodni postupak kojoj je Tužilaštvo BiH proslijedilo optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. Direktora “Službenog glasnika” RS na potvrđivanje.


Ovakav rasplet najavio sam prije nekoliko dana, kao što sam najavio i da će optužnica protiv Dodika i Lukića, prema mojim informacijama, biti potvrđena, jer je djelo koje su počinili lako dokazivo.


Dodik i Lukić se terete za nesprovođenje odluka visokog predstavnika za BiH.


Za ovo djelo zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.


Tužilaštvo BiH zatražilo je, optužnim prijedlogom, i zabranu  političkog djelovanja za Dodika.


Prethodno je SIPA saslušala Dodika i Lukića u svojstvu osumnjičenih, nakon čega su proslijedili Izvještaj Tužilaštvu BiH.


Dodik je, kao odgovor, podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Nedima Ćosića, jednog od članova Tužilačkog tima koji vodi istragu protiv njega, 11.08.o.g., Republičkom tužilaštvu.


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića 11.08. ove godine, da bi Jasmina Ćosić, kao sudija za prethodni postupak, optužnicu vratila na doradu nekoliko dana kasnije.


Tužilaštvo BiH vratilo je dorađenu optužnicu na potvrđivanje Sudu BiH  - 23.08., a isti dan Dodikov advokat Goran Bubić zatražio je izuzeće sudije za prethodni postupak Jasmine Ćosić.


Nakon odbijanja Bubićevog zahtjeva, sudija Ćosić-Dedović ima osam dana za potvrđivanje optužnice protiv Dodika i Lukića.