четвртак, 31. август 2023.

Spomenka Na Vodi: Špediterka, Poslanica, Menadžerka, a sasvim sigurno i direktorica HE “Dabar” u izgradnji


Piše: Slobodan Vasković


Spomenka Stevanović, zamjenica predsjednika DEMOS-a, stranke Nedeljka Čubrilovića koja je sastavni dio autokratskog režima Milorada Dodika, ne može bez vode - bilo da je u pitanju rijeka Drina ili, pak, vode HE “Dabar” u izgradnji.


Tako je, iznad svega sposobna, Spomenka, koju sam poodavno nazvao Spomenka Na Vodi, jer posjeduje špeditersku firmu “Feršped” d.o.o. u Zvorniku, na rijeci Drini, predviđena da bude i direktorica na vodi.





Spomenki je Dodik u amanet dao HE “Dabar” u izgradnji gdje bi trebala da ostvari ulogu direktorice na vodi.



Međutim, moji izvori tvrde da je Spomenka Na Vodi vrlo oprezno pristupila ovom novom “vodenom” poslu, pa je prvo potpisala menadžerski ugovor, tokom čijeg trajanja bi trebalo da spozna da li je osposobljena da vodi HE “Dabar” u izgradnji.


“Spoznavanje” će biti jako dobro plaćeno.


Nakon isteka menadžerskog ugovora, Spomenka bi, po dogovoru, trebalo da postane direktorica; Ili, ako bude smatrala da nije sposobna, onda da dobije neku drugu poziciju.



Teško da će se to desiti, jer se Spomenka Stevanović pokazala vrlo sposobnom za sve vrste poslova i “poslova”, posebno onih u kojima je voda u centru “poslovanja”. Svoj maksimum je doživjela indirektnim gazdovanjem sa JU “Vode Srpske”, kada je odradila masu milionskih “poslova”!


Sud BiH trebalo bi da potvrdi optužnicu protiv Dodika u narednih nekoliko dana


Piše: Slobodan Vasković


Sud BiH trebalo bi da potvrdi optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS u narednih nekoliko dana, tvrde moji izvori.


Dodik i Lukić se terete za neizvršavanje odluka visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita, a za ovo djelo zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.


Tužilaštvo BiH zatražilo je, optužnim prijedlogom, i zabranu  političkog djelovanja za Dodika.


Prethodno je SIPA saslušala Dodika i Lukića u svojstvu osumnjičenih, nakon čega su proslijedili Izvještaj Tužilaštvu BiH.


Dodik je, kao odgovor, podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Nedima Ćosića, jednog od članova Tužilačkog tima koji vodi istragu protiv njega, 11.08.o.g., Republičkom tužilaštvu.


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića 11.08. ove godine, da bi Jasmina Ćosić, kao sudija za prethodni postupak, optužnicu vratila na doradu nekoliko dana kasnije.


Tužilaštvo BiH vratilo je dorađenu optužnicu na potvrđivanje Sudu BiH  - 23.08., a isti dan Dodikov advokat Goran Bubić zatražio je izuzeće sudije za prethodni postupak Jasmine Ćosić.


Moje informacije ukazuju da je odbijen zahtjev Bubića, Dodikovog advokata, za izuzeće sudije Jasmine Ćosić.


Sve vrijeme, od podizanja optužnice 11.08.o.g., traje orkestrirana i histerična kampanja za “odbranu Dodika” kojom se on želi poistovjetiti sa RS.


Vrhunac te kampanje trebali su biti protesti pred Sudom i Tužilaštvom BiH, 01.09.o.g., čiji je organizator bio Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH.


MUP Kantona Sarajevo zabranio je održavanje skupa zbog neispunjenja formalnih, ali i bezbjednosnih uslova, što bi, kako je navedeno, moglo dovesti do većeg narušavanja javnog reda i mira.


 

среда, 30. август 2023.

Podignuta optužnica protiv Narkogrupe Bojana Cvijetića; Osmica i Mektić nisu optuženi, ali su i dalje predmet istrage

Cvijetić i Mektić

Piše: Slobodan Vasković


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv narkogrupe koju je predvodio Bojan Cvijetić, još sedamnaest njenih pripadnika, te tri pravna lica, preko kojih su navedeni prali novac.


U optužnici je veliki broj narkodilera o kojima sma pisao u proteklom periodu (vidi dodatak) i detaljno pojasnio načine na koji su prali novac i kupovali narkotike.


Bojan Cvijetić je bio savjetnik Dragana Mektića, dok je pomenuti obavljao dužnost ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.


Međutim, Mektića nema u optužnici, iako je od Cvijetića, nakon što je uhapšen i bio u kućnom pritvoru, “kupio” stan. Nije to jedini razlog zbog kojeg je i on trebao biti optužen - bio je aktivan sudionik trgovine narkoticima i Cvijetić je bio njemu šef, a ne on Cvijetiću u Ministarstvu bezbjednosti.



Mektić je čak pokušao slagati kako ne poznaje Cvijetića.


“U jednom mandatu dok sam bio ministar jedno vrijeme je proveo (kao moj savjetnik) i IZVJESNI Bojan Cvijetić koji je uhapšen sada u ovoj akciji Transporter. Dakle on nije bio čitavo vrijeme moj savjetnik, ja sam imao mnogo savjetnika”, izjavio je Mektić za Face TV, tokom gostovanja 03.12.2021. godine. Preciznije, slagao je Mektić.


Drugi najvažniji Cvijetićev saradnik je bivši direktor OSA Osman Mehmedagić Osmica, koji mu je dao i službenu karticu OSA BiH, te brojne tajne informacije i dokumente iz OSA BiH. Osmica  takođe nije optužen sa ovom grupom.


To nikako ne znači da su Osmica i Mektić izvan interesovanja Tužilaštva BiH, već da se i dalje radi na dokumentovanju njihovog učešća u toksičnom djelovanju Cvijetićeve narko grupe. U stvari, riječ je o drugom predmetu.



I ne samo njih dvijice, već još nekoliko visokih bezbjednosnih funkcionera sa državnog i entitetskog nivoa iz ranijeg perioda.


Optužnicom nije obuhvaćeno ni ubistvo Damira Ostojića Šijana, koji je likvidiran 05.09.2018. godine u Banjaluci. Pisao sam detaljno o tome, kao i o učešću Cvijetića u likvidaciji.


Tužilaštvo je, sudeći prema onom što je objavljeno iz te institucije, u ovom predmetu rad baziralo na onima koji su direktno učestvovali u prometu narkoticima, a prema mojim informacijama svi gore pomenuti koji nisu optuženi i dalje se detaljno istražuju u drugom predmetu.


U nastavku saopštenje Tužilaštva BiH


PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 18 FIZIČKIH I 3 PRAVNE OSOBE U PREDMETU SA DOKAZIMA IZ SKY I ANOM APLIKACIJA; OPTUŽNICOM SU OBUHVAĆENI NEKADAŠNJI SAVJETNIK MINISTRA SIGURNOSTI I POLICIJSKI SLUŽBENIK MUP-a RS

30.08.2023. 12:35

U okviru predmeta bit će zatraženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi u  iznosu od oko 8 miliona KM, u nekretninama i motornim vozilima.    


Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju u predmetu Bojan Cvijetić i dr. podigao je optužnicu protiv 21 osobe za krivična djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnim drogama, krijumčarenja, pranja novca i druga povezana krivična djela.

 

Pojedini optuženi su prilikom izvršenja krivičnih djela koristili jednu, a neki od optuženih i više „Sky“ i „Anom“ aplikacija, za planiranje, dogovaranje i izvršenje krivičnih djela.

 

Prema navodima optužnice, optuženi su u periodu od 2019. do 2021. godine organizovali, isplanirali i realizovali međunarodno krijumčarenje opojnih droga u količinama od više od 35 kilograma opojne droge kokain, krijumčarene uglavnom sa područja Nizozemske i Beligije na područje BiH, kao i dalje skrivanje i krijumčarenje na području susjednih zemalja, kao i Mađarske i Slovenije. 

Nadalje, optuženi su za krijumčarenje više od 3000 kilograma opojne droge marihuana - „skunk“ sa područja Albanije, kao i susjednih zemalja, na područje BiH, te dalje krijumčarenje unutar BiH i prema zemljama regiona, kao i skladištenje veće količine opojne droge marihuana - „skunk“ na području BiH, gdje je pronađena i zaplijenjena količina od oko 316 kg, kao i krijumčarenje veće količine cigareta.

 

Optuženi se terete da su počinjenjem krivičnih djela stekli nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima, koju su počinjenjem krivičnih djela pranja novca ubacivali u legalne finansijske tokove kupovinom većeg broja nekretnina (stanova, zemljišta), na području Banja Luke, Istočnog Sarajeva, Laktaša i drugih mjesta, kao i više desetina uglavnom skupocjenih motornih vozila.

 

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, 8 stručnih vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, uključujući i dokumente međunarodne pravne pomoći dobijene iz pravosudnih institucija Francuske, SAD-a i dr.

 

Optuženi su:

 

1.   Cvijetić Bojan, rođen 1972. godine u Banja Luci, nekadašnji savjetnik ministra sigurnosti BiH, državljanin BiH

2.   Dukić Petar, zvani „Piter“, rođen 1980. godine u Zadru, R Hrvatska,

nastanjen u Banja Luci, državljanin BiH

3.  Todorović Milivoje, zvani „Mića“ i „Mr. Si“, rođen  1975. godine u Bijeljini, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru

4.   Nikolić Aleksandar, zvani „Saša“, rođen 1991. godine u Sarajevu, državljanin BiH

5.   Hodžić Haris, zvani „Hari“, rođen 1983. godine u Travniku, državljanin Bi

  1. Knežević Jelenko, rođen 1971. godine u Skender Vakufu / Kneževo, državljanin BiH
  2. Rađević Saša, rođen 1975. godine u Gradiški / Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH i Republike Srbije
  3. Milovanović Mladen, rođen 1984. godine u Srebrenici, nekadašnji uposlenik MUP-a RS, državljanin BiH i R Srbije
  4. Popović Davorin, zvani “Dado”,  rođen 1980. godine u Travniku, državljanin BiH i R Srbije, ranije osuđivan
  5. Stojisavljević Goran, rođen 1972. godine u Virovitici R Hrvatska, državljanin R Hrvatske, ranije osuđivan
  6. Jurić Ivan, rođen 1987. godine u Slavonskom Brodu, R Hrvatska, državljanin BiH i Srbije
  7. Kresojević Dragan, rođen 1985. godine u Gradiški / Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH i R Srbije
  8. Brborović Slavko, rođen 1965. godine u Skender Vakufu / Kneževo, državljanin BiH
  9. Maksimović Željko, zvani „Željo“, rođen 1973. godine u Jajcu,  državljanin BiH i Republike Srbije, ranije osuđivan
  10. Hažbić Eldin, zvani „Speca“, rođen 1988. godine u Sarajevu, državljanin BiH
  11. Tešić Radislav, rođen 1987. godine u Gradiški / Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH

17.              Panić Mladen, zvani „Fleka“, rođen 1981. godine u Bugojnu, državljanin BiH

  1. Bačić Siniša, rođen 1989. godine u Pakracu, R Hrvatska, državljanin BiH i R Hrvatske  
  2. Pravno lice „MILCO“ d.o.o. Laktaši

20.              Pravno lice „21. maj“ d.o.o. Laktaši

  1. Pravno lice  „Star-R“ d.o.o. Istočno Novo Sarajevo

Kad će uposlenici Vlade RS na sistematski pregled; Djeluju bledunjavo


Piše: Slobodan Vasković


Vlada RS je apsolutno bez novca, ma šta iz te nazovi institucije tvrdili.


Nisu čak poslali službenike na sistematski pregled, što je baš neodgovorno, jer bi trebali da brinu o njihovom zdravlju. Posebno sada kada je RS na “putu” ka BRIKS-u i to preko skijališta na Manjači.


Kako go, službenika u Vladi RS je cca 6.000, dok sistematski pregled jednog od njih košta 400 KM. To je, sveukupno, 2.400.000 KM, pa je pravo iznenađenje da Vlada RS koja je, kako se tvrdi, “likvidna” nije imala taj novac za sistematske preglede.


Sistematski pregledi dosad su vršeni u aprilu, a ove godine ko zna kad i ko zna gdje, jer Vlada RS nema novca ni za šta.


Valjda su zbog toga brojni zaposleni vrlo bledunjavi. Ili je to samo strah od letenja?!





 

уторак, 29. август 2023.

Dodikovo srljanje u incidente


Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik potpuno je dezorijentisan, bezidejan, trajno indisponiran  i više ni sam ne zna kuda bi, a ima samo jedan cilj - da se, ne birajući način, spasi od suđenja koje mu slijedi zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika za BiH. I drugih teških optužbi koje tek treba da dođu na red.


Tako je Dodik, 28.08. ove godine, izišao sa “inicijativom” da BiH treba da se pridruži BRIKS-u, organizaciji zemalja koju predvode Rusija i Kina.


“Evropska unija ima alternativu. S obzirom na to da se iz Brisela ispostavljaju uvijek novi i nejasni uslovi za prijem u Evropsku uniju, smatram da BiH treba da podnese zahtjev za članstvo u BRIKS. Vjerujem da bi bila primljena prije nego u EU. Narednih dana predstavnici institucija iz Republike Srpske poslaće organima BiH prijedlog da se razmotri takva inicijativa”, naveo je Dodik na svom “X” nalogu.


Samo šest dana ranije, 22.08.o.g., Dodik je “deblokirao evropsku agendu” tako što je na sastanku vladajuće državne koalicije (SNSD, “Trojka”, HDZ) prihvatio usvajanje šest Zakona, među kojima i onog o Sudu BiH, od kojeg je, u međuvremenu, kako bi pokušao prikriti konvertitstvo i puzanje pred Zapadom, odustao.


U prikrivanju njegovog zaokreta od 22.08. ove godine svakako je najdrastičnija neistina da je Savjet ministara BiH Zakon o Ustavnom sudu BiH koji su navodno predložili ministri SNSD-a uputio nadležnoj komisiji.


Sevlid Hurtić, ministar u Savjetu ministara, demantovao je da je takav zakon uopšte bio na dnevnom redu Savjeta ministara, ali, bez obzira na to, iz redova Režima u Banjaluci nastavili su insistirati na izrečenoj laži kao istini. 


Dodikovo puzanje nije izrodilo ono čemu se nadao - odustajanje Tužilaštva BiH od optužnice protiv njega, jer je, nakon dorade, ponovo proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, nakon čega je Dodik ponovo počeo sa najtoksičnijim primitivizmom kako bi, uvredama, koliko toliko pokušao zataškati sopstvenu nedosljednost i neiskrenost koje su jedine konstante njegovog takozvanog političkog djelovanja.


Nakon primitivizma, uslijedio je novi “obrt” i prijedlog da BiH pristupi BRIKS-u što je samo jedan u dugom nizu pokazatelja da je Dodik potpuno izgubljen i da nikako ne nalazi načine da se lično spase od procesa pred Sudom BiH, ali i brojnih drugih procesa koji mu ne idu u prilog, već su usmjereni protiv njega lično zbog rušenja države BiH, a nikako protiv RS i Srba kao naroda, što on želi lažno predstaviti. Najveći rušitelj RS je upravo Dodik.


Ispaljivanje spina o pristupanju BRIKS-u je tek pokazatelj velike, ogromne Dodikove političke slabosti, jer odlično zna da je ovaj prijedlog, odmah nakon što je izrečen, već propao.


Rusija kao jedna od vodećih zemalja BRIKS-a (tu su još i Kina, Indija, Brazil, Južna Afrika), u direktnom je sukobu, zbog agresije na Ukrajinu, sa SAD-om i EU i BRIKS koristi za ublažavanje sankcija Zapada.


Istovremeno, ostale zemlje BRIKS-a nisu saglasne sa direktnim sukobom sa Zapadom, izbjegavaju ga, tako da Rusija, po tom pitanju, i njima predstavlja veliki problem.


U cijeloj toj priči, Dodik nije ni mikronske veličine, ali u BiH je i dalje glavni generator kriza i sve većih problema, iako je upravo on, Dodik, preko Nebojše Radmanovića, tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, zatražio 2009. godine da BiH pristupi NATO, dok put ka EU nikada nije bio ni upitan.


To što je Dodik, u međuvremenu, odustao od ulaska BiH u NATO ni na koji način ne može da poništi Radmanovićev pisani zahtjev koji je upućen u ime države BiH, a ne SNSD-a.


Političar koji u samo šest dana dramatično mijenja mišljenje, podržavajući prvo EU opciju, koja podrazumijeva i NATO, a zatim njoj potpuno suprotstavljenu, što jeste BRIKS, nije političar već guska u najgušćoj magli.


Dodik je, kao što sam već u nekoliko navrata naveo, veoma uplašen od događaja koji će uslijediti u bliskom vremenu pred nama i kako mu ne uspijeva da se nametne kao sagovornik političarima sa Zapada, sve dublje i dublje tone u živo blato sopstvene nedosljednosti, laganja, pokušaja rušenja države BiH…, bilo da to čini ciljanim vrlo primitivnim izjavama ili navodnim zaokretima koji su apsolutno nemogući.


Uz stalnu napomenu da Dodika nikada ne treba potcijeniti, potpuno je jasno da je sve usamljeniji i da su mu šanse da stvari preokrene u svoju korist, tako što će ponovo postati sagovornik koji nema alternativu, smanjene na mikronske.


Objektivno, Dodik više nikom nije potreban; Predstavlja ogroman teret i BiH i cijelom Regionu i najbolje za njega bi bilo da sam ode i iz BiH i iz politike.


Dodik to još uvijek neće učiniti, a pitanje je koliko je svjestan da mu vrijeme prebrzo curi i da na njega malo ko, gotovo niko, ne računa u najbližoj budućnosti.


Jedino što on može još učiniti jeste izazivanje nekog krupnijeg incidenta koji bi i definitivno označio njegov politički kraj. 


Kako stvari stoje, Dodik bezglavo srlja u tu situaciju.