петак, 29. септембар 2023.

Dnevni Boravak: Izetbegovića će izabrati, Sebija će nastaviti strankom vladati, a SDA propadati


Piše: Slobodan Vasković


1.

U vrijeme “Odmetnute četvorke” iz Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH (2017. godine), koju su tada činili  Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Senad Šepić, sreo sam Mehmedovića u tadašnjem “Al Šidiju” i pitao ga da li će napustiti SDA, jer su neki od imenovanih već bili “deložirani” iz te stranke.


“Zašto bih napuštao? SDA je jedna jako dobra stranka, istina ne najbolje uređena, samo joj treba kvalitetan menadžer”, rekao mi je Mehmedović.


Očito je sebe vidio kao menadžera, ali na sljedećem Kongresu SDA nije dobio priliku za “intervju” za predsjednika stranke.


2.

Mehmedović je, od “Odmetnute Četvorke”, jedini ostao u SDA, što je bilo i očekivano, jer je bio prejak tada da ga Bakir Izetbegović, loši menadžer stranke, izbaci iz nje.


Šest godina kasnije, strpljivi Mehmedović, ponovo je aplicirao za menadžera, ali je njegova aplikacija odbačena, jer Izetbegović želi da pokaže “jedinstvo i jednoumlje SDA u sopstvenom Dnevnom Boravku”, gdje se i donose ključne odluke te partije.


Dnevni Boravak Izetbegovića bitniji je od svih organa stranke, same stranke, što ne čudi, jer je, otkako je Izetbegović na čelu SDA, uvijek tako bilo.


3.

Moćna, preciznije premoćna, Sebija Izetbegović, stvarni menadžer SDA, i ovaj put je bila u igri, kao i oko izbora za člana Predsjedništva BiH na opštim izborima 2018. godine, ali o tome nešto kasnije.


Kandidaturu Opštinske organizacije SDA Centar za Glavni odbor Stranke demokratske akcije Sebija Izetbegović nije prihvatila, kao ni prijedlog kandidature Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, niti prijedloge kandidatura drugih oštinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija SDA, saopštio je Opštinski odbor SDA Centar, 27.09.o.g.


Tako je, navodno, gospođa Izetbegović odbila kandidaturu na bilo koje rukovodeće mjesto u vrhu SDA, čime je, navodno, prihvatila kritike onih koji su od njenog muža Bakira tražili da se ona makne iz vrha stranke.


4.

Njen potez nije ni igrica; Tek poigravanje Bračnog Para sa članstvom stranke, jer ne treba zaboraviti da u Dnevnom Boravku glavnu riječ ima Sebija Izetbegović, a ne Bakir.


5.

Na ovaj način, Sebija je još jednom “nesebično” pogurala Bakira ka čelu SDA,  eliminisala njegove brojne kritičare, a, suštinski, i dalje će da vlada, jer sve ukazujei da je Šemso Mehmedović definitivno otpao iz svih kombinacija za predsjednika.


6.

Ne znam šta će Mehmedović dalje činiti, ali sam ubijeđen da će ga Bračni Par  eliminisati iz SDA čim osvoje Kongres stranke. I predugo im pravi probleme.


7.

Svako ko pomisli da se Sebija “samožrtvovala” kako bi pripomogla Bakiru, tako što je Bakir “žrtvovao” Sebijinu političku karijeru da bi pokazao da nije samo Mehmedović na gubitku, već i Bakir lično i dvolično, ide u red blećaka, jer nije prvi put da Bračni Par smisli u Dnevnom Boravku ove smiješne, ali, po SDA, tragične igrice.


8.

Ako se prisjetimo nominacija za člana Predsjedništva BiH 2018. godine, kada se Izetbegović nije mogao kandidovati zbog dva uzastopna mandata, uvidjećemo da je i tada Sebija bila ključna da se izgura Šefik Džaferović, a torpeduje Denis Zvizdić, u to vrijeme već viđen kao kandidat SDA za pomenutu poziciju.


Doskočili su Zvizdiću tako što su kandidovali i Sebiju izetbegović za člana Predsjedništva BiH. Osim njih kandidovani su i Šefik Džaferović, potpuno odan Izetbegovićima, te Safet Softić.


Zvizdić nije imao šanse da pobijedni ni javnim ni tajnim glasanjem i povukao je kandidaturu 18.05.2018. godine; Bakir Izetbegović izrazio je, vrlo maliciozno, svoje “razočarenje”.


Potom se ponovo “žrtvovala” Sebija Izetbegović koja je, takođe, povukla svoju kandidaturu pet dana nakon Zvizdića, 23.05.2018.


9.

Tako su Izetbegovići, vrlo vješto, izgurali sebi izuzetno odanog Džaferovića za kandidata, a on je na izborima i pobijedio, te je nastavljena Izetbegovićeva vladavina u Predsjedništvu BiH i u “trećem mandatu”, samo u ovom slučaju preko “daljinskog”.


10.

Zvizdić je tri godine kasnije napustio SDA. Prije njega učinio je to Konaković, pa potom i Aljoša Čampara, 2020., i drugi koji su sada, mahom, u NiP-u.


11.

Možda je još važno reći da je glavni operativac u svim ovim igricama iz Dnevnog Boravka Izetbegovića bio Asim Sarajlić, koji je na predstojećem Kongresu jedan od najozbiljnijih kandidata za potpredsjednika SDA.


12.

Izetbegovići su, lako je zaključiti, detaljno očistili SDA od njenih nekadašnjih najperspektivnijih kadrova, a tu, prvenstveno, mislim na Zvizdića.


Na Kongresu će izabrati Izetbegovića, a SDA će, nakon određenog protoka vremena, moći kompletna da stane u najčuveniji sarajevski Dnevni Boravak.


четвртак, 28. септембар 2023.

"심각하게 걱정됨" EU


Piše: Slobodan Vasković


Nisam uopšte zabrinut time što je EU izdala još jedno jalovo saopštenje, bez ikakve suštine, u kojem navodi da je “zabrinuta” nakon usvajanja “Zakona o stranim agentima”, što jeste usvojeni nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji označava nevladine organizacije kao "strane agente”.


Nisam zabrinut, jer osim bijednog saopštenja EU koje ne znači baš ništa, ništa drugo nisam ni očekivao. 


Zamislite samo, ta toliko nama bitna EU “zabrinuta je” donošenjem jezivog zakona, ali su nekako ispustili da kažu da je jeziv, da znači jačanje diktature Milorada Dodika koji naredbama za donošenje ovakvih rigidnih zakona indirektno poziva na uklanjanje neistomišljenika i kritičara kleptokratskog Režima.


Dok god je EU samo “zabrinuta” i ništa više od toga, Dodik će moći donijeti i Zakone kojima se likvidacija neistomišljenika i kritičara njegovog kriminalnog Režima tretira kao “herojsko djelo” i, za počinjeni zločin dodjeljuje “orden za zasluge”, kako će to biti predviđeno “Zakonom o likvidaciji stranih agenata”, koji nesumnjivo slijedi nakon “Zakona o stranim agentima”, što jeste usvojeni nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, a koji označava nevladine organizacije kao "strane agente”.


Hm, zaboravio sam napisati da je EU saopštila kako je “ozbiljno zabrinuta”, što bi, valjda, trebalo “ozbiljno” da nas “obraduje” i da “nadu” svim “stranim agentima” da će EU, nakon što neko od zaposlenih u NVO bude fizički satran ili uklonjen, izraziti “najozbiljniju zabrinutost”. 


“Najozbiljnija zabrinutost” EU je samo za posthumne posljedice najnovijeg logorskog Zakona.


EU je dekadentna i politički impotentna i ne pada im na um da se uopšte potrude kako bi zaštitli sopstvene ljude, jer, između ostalih, i oni finansiraju brojne NVO.


Neće stradati NVO, već oni koji rade u njima, što i jeste Dodikov cilj. U kojem mu nedjelovanjem pomaže “ozbiljno zabrinuta” EU.


Kao što su mu nedjelovanjem pomogli i da kriminalizuje klevetu, i, što je zaista apsurd, čak i istinu, tim Zakonom. Jer, njime je i govorenje istine kažnjivo.


“Konačno usvajanje Zakona bi, nastavljaju iz EU, direktno bilo u suprotnosti sa ponovljenim obavezama vodstva Republike Srpske da unaprijedi evropske integracije Bosne i Hercegovine, a posebno u suprotnosti sa ključnim prioritetom 11 o civilnom društvu i ključnim prioritetom 12 o slobodi izražavanja i medija”, navodi se u saopštenju EU.


Ključni prioritet 11 i Ključni prioritet 12 baš će spriječiti one koji imaju namjeru da se obračunaju sa pripadnicima NVO, a huška ih lično Dodik, zajedno sa 48 poslušnih raskalašnih bahatih nasilnih razbojnika i Nenadom Stevandićem, na njihovom čelu, koji se javno zalaže za naoružavanje svakog njemu sličnog i to, ni manje ni više, već puškom!


EU oko tih pušaka nije izrazila čak ni zabrinutost. A one bi baš mogle “raditi” protiv “stranih agenata”; Na razne načine.


Zaista, da li je ikom iz EU palo na um da su, samom najavom zakona, targetirani svi zaposleni u NVO, a njegovim usvajanjem dovedeni u neposrednu fizičku opasnost?


Naravno da im je palo na um, ali zar bi oni nešto konkretnije preduzeli, čime bi mogli uzdrmati sopstveni komoditet posmatranja izumiranja dijela BiH, zatim, valjda, i cijele BiH i naroda u njoj. 


Nekoliko incidenata koji se ogledaju kroz osudu i ozbiljnije prijetnje, sada već ubilačkom Režimu Milorada Dodika, toliko su iscrpili EU, iznervirali ih što moraju uopšte da misle o tamo nekim iz obližnje “Prašume” kojima su dali lažni “kandidatski” status i “zaključili” da su riješili sve probleme.


Najmanje što bi zaista konkretno mogli učiniti za BiH, radnike NVO, jeste da prestanu sa izražavanjem bilo kakve zabrinutosti, jer tim aktima samo pokazuju koliko su licemjerni, maliciozni i sposobni za niske udarce, ubijeđeni da imaju posla sa idiotima, a ne normalnim i civilizovanim ljudima kojima je sasvim jasno do koje mjere je EU izgubila kontakt sa sopstvenim principima.


Da budem precizan - u tolikoj mjeri da su spremni da podrže dalju izgradnju “ruskih gubernija” ili, ako vam se više dopada, “sjevernokorejskih provincija” u BiH.

Vlada RS nema više novca ni za toalet papir


Piše: Slobodan Vasković


Zaposlenim u ministarstvima u Vladi RS po prvi put, otkako je Režim na vlasti, zaposlenima nisu plaćeni zcdravstveno, penziono, te ostali nameti koji s eobračunavaju na platu.


Jednostavnije rečeno, zaposleni u ministarstvima su dobili neto platu, a entiteske institucije poput Fonda PIO, Poreske uprave, Fonda zdravstvenog osiguranja nisu dobili niti pfeninga na osnovu tih isplata.


I ovaj podatak svjedoči o dubokoj finansijskoj krizi u kojoj se načlazi Republika Srpska i nastavkja da tone.


U drugim agencijama i institucijama RS već poodavno je pravilo da se ne isplaćuju doprinosi u budžet entiteta.


Važno je istaći da od početka ove godine, Vlada RS ne servisira uopšte svoje obaveze prema dobavljačima.


Do koje mjere novca nema, svjedoči podatak da se od prvog februara ne plaćaju čak ni računi od 3-6 hiljada KM. 




среда, 27. септембар 2023.

Strah i Panika: Dodik zaboravio da je izjavio kako je “spreman da se žrtvuje za RS”


Piše: Slobodan Vasković


Izuzeće

Advokat Milorada Dodika ponovo je zatražio izuzeće sudinice Jasmine Ćosić - Dedović zbog, kako je naveo “razumna sumnja u nepristrasnost postupajućeg sudije.


“Razlog je i to što optužnica nije vraćena zbog nedostatka zakonskih elemenata optužnice, već zbog instruisanja Tužilaštva kako da popravi prvobitnu optužnicu”, rekao je Bubić medijima.


Zahtjev je potpuno nebulozan, njime se čak ne kupuje ni vrijeme, jer je predan u roku od 15 dana koliko Dodikova odbrana ima za prigovore.


Ono što Dodik hoće ovim zahtjevom, jeste poništenje potvrđivanja optužnice, što je nemoguća misija.


Ne postoji ni minimum šanse da optužnica bude povučena, rekli su mi pravnici koje sam konsultovao.


Istina, Sud se hoće izjašnjavati o zahtjevu za izuzeće, ali u roku koji odbrana ima za prigovore, tako da je sva priča oko zahtjeva “za izuzeće” tek mjera kojom se mjeri dubina Dodikovog straha od sudskog procesa koji je pred njim.


Imovina

Ta mjera je svakim danom sve veća, a potvrđuje je i podatak da je sa zasjedanja NSRS povučen i Dodikov dugo najavljivani, prijeteći, “Zakon o nepokretnoj imovini”.


Međutim, Zakon je povučen, jer Dodik nije imao hrabrosti da se suoči sa još jednim “potpisivanjem ukaza” koji bi mu donio niovu optužnicu - ovaj put udar na Ustavni poredak BiH.


A bila je tako “divna prilika” za njega da njegovi poltroni iz parlamenta usvoje taj zakon - Na teritoriji RS Zakonom je zabranjeno sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH.


Da je Dodik imao hrabrosti da naloži usvajanje Zakona, a potom potpiše Ukaz o njegovom stupanju na snagu, šta god bi, nakon toga, odlučio Ustavni sud BiH, to se ne bi (navodno) ticalo RS, jer postoji i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.


Dodik nije imao hrabrosti da stisne i sprovede svoje prijetnje; Pokazalo se da mu je strah veći od spremnosti da se, kako je rekao, “lično žrtvuje za Republiku Srpsku”.


Zato mu je spremnost za apsolutno uništenje RS itekako velika i spreman je na njeno poništenje samo kako bi spasao sebe od procesa pred Sudom BiH, istraga koje se vode, i kraja političke karijere koja neće potrajati dalje od oktobra iduće godine.


Do tada će Dodik biti ili u zatvoru, nakon presude ili u bjekstvu, što je realnije.





уторак, 26. септембар 2023.

Siniša Kostrešević, direktor Policije RS, organizovao bjekstvo kriminalca Branislava Zeljkovića, 15.09.2021. godine, kako ne bi bio uhapšen zbog malverzacija sa “Korona ugovorima”

Kostrešević, direktor Policije RS i teški kriminalac


Piše: Slobodan Vasković


1.

Siniša Kostrešević, direktor Policije RS, pomogao je 15.09.2021. godine Branislavu Zeljkoviću, tadašnjem direktoru Instituta za javno zdravstvo, da pobjegne iz Republike Srpske u Beograd kako bi izbjegao hapšenje.


2.

Kostrešević je proveo Zeljkovića preko granice BiH, a potom preko Hrvatske s njim stigao do Srbije.


Kostrešević, direktor Policije RS, i Zeljković, napustili su RS u dva automobila, tvrde moji izvori iz Granične policije BiH.



3.

“Na prelazu u Gradišci, Kostrešević je pokazao službenu policijsku značku i zahtijevao da se ne evidentira njegov i prolazak Zeljkovića koji je bio u automobilu iza njegovog, a vozio ga je vozač Milan Jašarević.


Jašarević (zaposlen u Civilnoj zaštiti RS) tada je bio vozač Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine RS i partije “Ujedinjena Srpska”, kojoj pripada i Zeljković.


4.

Nakon što je udovoljeno Kostreševićevom zahtjevu da ne bude evidentiran izlazak iz BiH, on i Zeljković su napustili državu.


Međutim, evidentiran je njihov ulazak u Hrvatsku o čemu postoji sva dokumentacija, potvrdili su mi izvori iz bezbjednosih krugova. Ulazak u Hrvatsku evidentiran je u 15 časova i 09 minuta, 15.09.2021.



Tako je direktor Policije Kostrešević lično organizovao bjekstvo kriminalca Zeljkovića, što više nego dovoljno svjedoči o involviranosti najviših policijskih funkcionera u teške kriminalne akte, kao i da MUP RS, njegov vrh, djeluje kao Pretorijanska garda, ne samo Milorada Dodika, već svakog kriminalca iz redova autokratskog režima koji je ekonomski, finansijski, privredno uništio RS.


5.

Upravo zbog pomoći u bjekstvu Zeljkoviću, Tužilaštvo Republike Srpske provjeravalo je i direktora Policije Republike Srpske, Sinišu Kostreševića, navedeno je u materijalnim dokazima koji su 23.03.2023. godine predati Vijeću Okružnog suda u Banjaluci u nastavku suđenja u predmetu “Korona ugovori”.



Ni tada, a ni kasnije, tužiteljka Sanja Tadić Stojisavljević nije precizirala zbog čega je Kostrešević provjeravan i istraživan niti je Sud dao obrazloženje advokatima odbrane.


6.

Stvarni razlog je Kostreševićeva pomoć u bjekstvu optuženom Zeljkoviću koja se, kako stvari stoje, pokušava prikriti na sve moguće načine. Međutim, to nije moguće, jer vlasti Hrvatske imaju čvrste dokaze o tome da je Kostrešević u isto vrijeme sa Zeljkovićem ušao u tu državu, 15.09.2021. godine.


Zeljković je taj dan stigao u Beograd, ali je ubrzo vraćen.


Zeljkovića je o hapšenjima odgovornih za pljačku novca Instituta tokom pandemije očito obavijestio Kostrešević koji mu je i pomogao da pobjegne.


Kakva sramota, ali ima i gorih stvari od navedenog.


7.

Zeljkoviću je, očito, u Beogradu “sugerisano da se vrati i ne pokušava sakrivati u Srbiji”, što je on morao prihvatiti.


Uhapšen je na graničnom prelazu (Gradiška), po povratku iz Srbije u kasnim večernjim časovima, 15.09.





8.

Zeljković je tada tvrdio da je imao “zakazan pregled u Beogradu” što je notorna laž, već je otišao u jednu od privatnih ordinacija, žaleći se na “bol u glavi”.


Bio je to jeftini pokušaj manipulacije na koji ga je nagovorio njegov šef Nenad Stevandić, koji je širio laži da je Zeljković “na liječenju u Beogradu”.


Stevandić se, po dolasku u Beograd na proslavu Dana srpskog jedinstva, sastao sa Zeljkovićem i cijeli dan su dogovarali “način odbrane”.


9.

Posebno je važno istaći da se Zeljković vratio u Republiku Srpsku zajedno sa Stevandićem i uhapšen je na graničnom prelazu.



Jasno je da je navedeno teški kriminal direktora Policije Kostreševića i zloupotreba pozicije potpredsjednika Narodne skupštine RS.


10.

Osim Zeljkovića uhapšeni su, po nalogu Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva, i Dragan Dubravac, direktor firme “Promeding”, Slavkom Bojić, vlasnik firme “Procontrol”,  i Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel4Fun”, zbog sumnje da su nanijeli milionsku štetu malverzacijama sa nabavkom medicinske opreme, tokom pandemije virusa.


Protiv njih se, nakon potvrđivanja optužnice, vodi proces pred Okružnim sudom u Banjaluci, a terete se za pljačku svega 1,3 miliona KM, iako su opljačkali mnogostruko više.


11.

I ovaj slučaj pokazuje da je Kostrešević, direktor Policije RS, teški kriminalac, a ranije sam iznio niz dokaza da je uvezan sa narkokartelima, velikim narkodilerima, profesionalnim ubicama i da je njihov zaštitnik.





O tome sam emitovao i Skaj audio zapis na kojem profesionalni ubica i narkodiler Milivoje Lovrenović Čaruga obavještava narkodilera Radislava Narančića (Skaj ime - Komandant)

da je Kostreševiću predao čist telefon sa Skaj aplikacijom instalisanom na njemu. (nastaviće se)