уторак, 26. септембар 2023.

Siniša Kostrešević, direktor Policije RS, organizovao bjekstvo kriminalca Branislava Zeljkovića, 15.09.2021. godine, kako ne bi bio uhapšen zbog malverzacija sa “Korona ugovorima”

Kostrešević, direktor Policije RS i teški kriminalac


Piše: Slobodan Vasković


1.

Siniša Kostrešević, direktor Policije RS, pomogao je 15.09.2021. godine Branislavu Zeljkoviću, tadašnjem direktoru Instituta za javno zdravstvo, da pobjegne iz Republike Srpske u Beograd kako bi izbjegao hapšenje.


2.

Kostrešević je proveo Zeljkovića preko granice BiH, a potom preko Hrvatske s njim stigao do Srbije.


Kostrešević, direktor Policije RS, i Zeljković, napustili su RS u dva automobila, tvrde moji izvori iz Granične policije BiH.



3.

“Na prelazu u Gradišci, Kostrešević je pokazao službenu policijsku značku i zahtijevao da se ne evidentira njegov i prolazak Zeljkovića koji je bio u automobilu iza njegovog, a vozio ga je vozač Milan Jašarević.


Jašarević (zaposlen u Civilnoj zaštiti RS) tada je bio vozač Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine RS i partije “Ujedinjena Srpska”, kojoj pripada i Zeljković.


4.

Nakon što je udovoljeno Kostreševićevom zahtjevu da ne bude evidentiran izlazak iz BiH, on i Zeljković su napustili državu.


Međutim, evidentiran je njihov ulazak u Hrvatsku o čemu postoji sva dokumentacija, potvrdili su mi izvori iz bezbjednosih krugova. Ulazak u Hrvatsku evidentiran je u 15 časova i 09 minuta, 15.09.2021.



Tako je direktor Policije Kostrešević lično organizovao bjekstvo kriminalca Zeljkovića, što više nego dovoljno svjedoči o involviranosti najviših policijskih funkcionera u teške kriminalne akte, kao i da MUP RS, njegov vrh, djeluje kao Pretorijanska garda, ne samo Milorada Dodika, već svakog kriminalca iz redova autokratskog režima koji je ekonomski, finansijski, privredno uništio RS.


5.

Upravo zbog pomoći u bjekstvu Zeljkoviću, Tužilaštvo Republike Srpske provjeravalo je i direktora Policije Republike Srpske, Sinišu Kostreševića, navedeno je u materijalnim dokazima koji su 23.03.2023. godine predati Vijeću Okružnog suda u Banjaluci u nastavku suđenja u predmetu “Korona ugovori”.



Ni tada, a ni kasnije, tužiteljka Sanja Tadić Stojisavljević nije precizirala zbog čega je Kostrešević provjeravan i istraživan niti je Sud dao obrazloženje advokatima odbrane.


6.

Stvarni razlog je Kostreševićeva pomoć u bjekstvu optuženom Zeljkoviću koja se, kako stvari stoje, pokušava prikriti na sve moguće načine. Međutim, to nije moguće, jer vlasti Hrvatske imaju čvrste dokaze o tome da je Kostrešević u isto vrijeme sa Zeljkovićem ušao u tu državu, 15.09.2021. godine.


Zeljković je taj dan stigao u Beograd, ali je ubrzo vraćen.


Zeljkovića je o hapšenjima odgovornih za pljačku novca Instituta tokom pandemije očito obavijestio Kostrešević koji mu je i pomogao da pobjegne.


Kakva sramota, ali ima i gorih stvari od navedenog.


7.

Zeljkoviću je, očito, u Beogradu “sugerisano da se vrati i ne pokušava sakrivati u Srbiji”, što je on morao prihvatiti.


Uhapšen je na graničnom prelazu (Gradiška), po povratku iz Srbije u kasnim večernjim časovima, 15.09.





8.

Zeljković je tada tvrdio da je imao “zakazan pregled u Beogradu” što je notorna laž, već je otišao u jednu od privatnih ordinacija, žaleći se na “bol u glavi”.


Bio je to jeftini pokušaj manipulacije na koji ga je nagovorio njegov šef Nenad Stevandić, koji je širio laži da je Zeljković “na liječenju u Beogradu”.


Stevandić se, po dolasku u Beograd na proslavu Dana srpskog jedinstva, sastao sa Zeljkovićem i cijeli dan su dogovarali “način odbrane”.


9.

Posebno je važno istaći da se Zeljković vratio u Republiku Srpsku zajedno sa Stevandićem i uhapšen je na graničnom prelazu.



Jasno je da je navedeno teški kriminal direktora Policije Kostreševića i zloupotreba pozicije potpredsjednika Narodne skupštine RS.


10.

Osim Zeljkovića uhapšeni su, po nalogu Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva, i Dragan Dubravac, direktor firme “Promeding”, Slavkom Bojić, vlasnik firme “Procontrol”,  i Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel4Fun”, zbog sumnje da su nanijeli milionsku štetu malverzacijama sa nabavkom medicinske opreme, tokom pandemije virusa.


Protiv njih se, nakon potvrđivanja optužnice, vodi proces pred Okružnim sudom u Banjaluci, a terete se za pljačku svega 1,3 miliona KM, iako su opljačkali mnogostruko više.


11.

I ovaj slučaj pokazuje da je Kostrešević, direktor Policije RS, teški kriminalac, a ranije sam iznio niz dokaza da je uvezan sa narkokartelima, velikim narkodilerima, profesionalnim ubicama i da je njihov zaštitnik.





O tome sam emitovao i Skaj audio zapis na kojem profesionalni ubica i narkodiler Milivoje Lovrenović Čaruga obavještava narkodilera Radislava Narančića (Skaj ime - Komandant)

da je Kostreševiću predao čist telefon sa Skaj aplikacijom instalisanom na njemu. (nastaviće se)