среда, 6. септембар 2023.

Dodikova tvrdnja da će visoki predstavnik Šmit biti uhapšen na teritoriji Republike Srpske i potom deportovan je najava napada na Ustavni poredak BiH


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik najavio je napad na Ustavni poredak BiH tvrdnjama da će institucije Republike Srpske donijeti Uredbu kojom će se preciziratri da visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit bude uhapšen ukoliko dođe na bilo kakav sastanak na teritoriji Republike Srpske. I nakon toga deportovan.


2.

“Ne poštujemo Šmita. Evo jutros pišemo uredbu kako ćemo ga uhapsiti kad uđe u Doboju ili, ako bude išao negdje u tranzitu, onda će dobiti pratnju samo da što prije prođe. Ali, ako dođe na neki sastanak u RS biće izbačen. Policijske stanice će imati zadatak: Čim saznaju da se ta bjelosvjetska lopurda nađe u Republici Srpskoj, dužni su da organizuju jedinice i da ga izbace odatle. I to će se desiti. Nemojte misliti da neće. Danas se piše uredba, ja kad se vratim u Banjaluku, to ćemo finalizirati… Vladavina prava vam je Šmit kojeg nije imenovao Savjet Bezbjednosti, a nama se smiju. Kažu kao da je to važno, važno je da sila stoji iza njega. Evo neka stoji silka, da vidimo kako će. I mi imamo neku silu. A naša sila je karakter. Nećete slomiti karakter, možete slomiti Milorada Dodika, ali nećete slomiti karakter ovog naroda”, izjavio je Dodik, 06.09.o.g.

3.

Proglašenje bilo koje osobe nepoželjnom na bilo kom dijelu teritorije BiH je u nadležnosti institucija države BiH, a entiteti u tome nemaju nikakvu nadležnost. Niti je iz bilo kog zakona crpe.


Uz to, Kancelarija visokog predstavnika, OHR, je dejtonska kategorija, pa bi napad na njenog prvog čovjeka bio i napad na Dejtonski sporazum.


4.

Biće zaista važno vidjeti da li će se Dodik odlučiti za novi beznadežni korak koji će mu donijeti dalje potonuće ili će, ovaj put, da odustane od guranja kompletnog entiteta u ambis, do čijeg postojanja mu, kako njegovo djelovanje pokazuje, uopšte nije stalo.


5.

Sama Dodikova izjava (i bez uredbe) je vrlo problematična i opasna, jer otvoreno prijeti Šmitu, čak i oružanom silom, navodeći da će policija imati zadatak da ga uhapsi i izbaci iz RS.


To, praktično, znači razoružavanje Šmitove pratnje, hapšenje i Šmita i svih koji su sa njim i njihovo sprovođenje u Federaciju BiH ili Distrikt Brčko!


6.

Prijetnju i to vrlo opaku nikako ne može ublažiti kraj njegove izjave o “karakteru naroda”, jer on je protiv naroda koji navodno predstavlja. Da Dodik lično ima mikron karaktera skinuo bi se narodu sa grbače, ali nije tako lako ostaviti voćnjake, zgrade, vile, brojne milionske poslove…, koje je stekao pljačkajući nemilosrdno narod na koji se poziva.


Narod je 01.09. pokazao da neće Dodika, kao što ga nije htio ni na lanjskim izborima, ali je on uzurpirao funkciju predsjednika RS beskrupuloznom krađom izbora.


7.

Otvorena Dodikova prijetnja Šmitu je javno targetiranje visokog predstavnika koji može produkovati fizički napad na njega i od lica koja su zadojena Dodikovom mržnjom i zlom koje širi, a nije da ih nema.


8.

Dodik je pretjerao, ali to nije nikakvo iznenađenje: On već odavno nema kud, satjeran je uza zid, posebno nakon što je 01.09.o.g. Narod demistifikovao njegove tvrdnje kako ima nepodijeljenu podršku, prepuštajući ga samom sebi.


fijasko skupa podrške Dodiku u Istočnom Sarajevu

9.

Nikakve prijetnje ne mogu taj 01.09. demantovati, ali mogu izazvati ogromne probleme i fizičke napade na Šmita koji jeste predstavnik evropske sile - Njemačke.


I iza kojeg stoje SAD i druge najjače zemlje Zapada.


10.

Manuel Sarazin, specijalni izaslanik Vlade Njemačke za Zapadni Balkan, izjavio je da se to neće dozvoliti.



“Do sada nisam mogao pročitati tačnu njegovu formulaciju, ali ako je istina to, mi odlučno odbijamo. To je nekonstruktivno i neodgovorno kako se Dodik tom izjavom odnosni prema funkciji visokog predstavnika i taj način razgovora ne vodi nigdje. To govori više o Dodiku. Nije uredu i protivimo se tome, i to nećemo dozvoliti”, rekao je Sarazin za N1.


11.

Sarazin bi trebalo da se sastane sa Dodikom 07.09.o.g., a da li će ga dočekati donešena Uredba o hapšenju Šmita, nije do njega već do Dodika.


Interesantno je da se Sarazin uopšte sastaje sa Dodikom nakon otvorenih prijetnji njemačkom funkcioneru Šmitu koji je visoki predstavnik za BiH, ali to je već stvar vlasti te države i njenog odnosa prema svojim funkcionerima na službi van Njemačke!


12.

Ukoliko Uredba bude donešena, biće veoma bitno ko će je potpisati, jer je taj potpisao sam sebi optužnicu za napad na Ustavni poredak BiH, kao što će je, takođe, sam sebi potpisati i Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova, ukoliko je bude sprovodio.


Nema potrebe za daljom analizom; Četvrtak je pred nama, trebalo bi da bude i redovna sjednica Vlade RS na kojoj bi Uredba mogla biti donešena, iako bi, ako je već toliko hrabar kakvim želi da se predstavi, Dodik trebalo da potpiše uredbu/dekret/bilokakavpapir o hapšenju Šmita i zabrani mu boravak na teritoriji RS. I, naravno, preuzme svu odgovornost na sebe.