среда, 27. септембар 2023.

Strah i Panika: Dodik zaboravio da je izjavio kako je “spreman da se žrtvuje za RS”


Piše: Slobodan Vasković


Izuzeće

Advokat Milorada Dodika ponovo je zatražio izuzeće sudinice Jasmine Ćosić - Dedović zbog, kako je naveo “razumna sumnja u nepristrasnost postupajućeg sudije.


“Razlog je i to što optužnica nije vraćena zbog nedostatka zakonskih elemenata optužnice, već zbog instruisanja Tužilaštva kako da popravi prvobitnu optužnicu”, rekao je Bubić medijima.


Zahtjev je potpuno nebulozan, njime se čak ne kupuje ni vrijeme, jer je predan u roku od 15 dana koliko Dodikova odbrana ima za prigovore.


Ono što Dodik hoće ovim zahtjevom, jeste poništenje potvrđivanja optužnice, što je nemoguća misija.


Ne postoji ni minimum šanse da optužnica bude povučena, rekli su mi pravnici koje sam konsultovao.


Istina, Sud se hoće izjašnjavati o zahtjevu za izuzeće, ali u roku koji odbrana ima za prigovore, tako da je sva priča oko zahtjeva “za izuzeće” tek mjera kojom se mjeri dubina Dodikovog straha od sudskog procesa koji je pred njim.


Imovina

Ta mjera je svakim danom sve veća, a potvrđuje je i podatak da je sa zasjedanja NSRS povučen i Dodikov dugo najavljivani, prijeteći, “Zakon o nepokretnoj imovini”.


Međutim, Zakon je povučen, jer Dodik nije imao hrabrosti da se suoči sa još jednim “potpisivanjem ukaza” koji bi mu donio niovu optužnicu - ovaj put udar na Ustavni poredak BiH.


A bila je tako “divna prilika” za njega da njegovi poltroni iz parlamenta usvoje taj zakon - Na teritoriji RS Zakonom je zabranjeno sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH.


Da je Dodik imao hrabrosti da naloži usvajanje Zakona, a potom potpiše Ukaz o njegovom stupanju na snagu, šta god bi, nakon toga, odlučio Ustavni sud BiH, to se ne bi (navodno) ticalo RS, jer postoji i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.


Dodik nije imao hrabrosti da stisne i sprovede svoje prijetnje; Pokazalo se da mu je strah veći od spremnosti da se, kako je rekao, “lično žrtvuje za Republiku Srpsku”.


Zato mu je spremnost za apsolutno uništenje RS itekako velika i spreman je na njeno poništenje samo kako bi spasao sebe od procesa pred Sudom BiH, istraga koje se vode, i kraja političke karijere koja neće potrajati dalje od oktobra iduće godine.


Do tada će Dodik biti ili u zatvoru, nakon presude ili u bjekstvu, što je realnije.