четвртак, 30. новембар 2023.

Uhapšen Siniša Rakita, visoki funkcioner OSA BiH


piše: Slobodan Vasković

Večeras je uhapšen Siniša Rakita zvani Zagor, visoki funkcioner OSA BIH.
Rakita je uhapšen zbog saradnje sa brojnim kriminalnim grupama, ali i za odavanje tajni.
Rakita je bio savjetnik Mehmeda Osmanagica Osmice, bivšeg direktora OSA BiH, a prije toga šef kancelarije OSA u Banjaluci.

O Rakiti sam pisao u nekoliko navrata navodeći da je uvezan sa narkogrupama i da im donosi informcije.

Pretežno je sarađivao sa Kavčanima, ali i sa drugim klanovima.
Rakita je intimus visokog funkcionera MUP RS Milosava Savkovića, načelnika Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP RS.

Rakita je posjedovao Skaj aplikaciju, kao i Savković.

Njih dvojica su, kako sam već ranije objavio, redovno sastajali u Laktašima, o čemu postoje i Skaj zapisi.

SIPA pretresa prostorije oSA BiH u Banjaluci.

Da li funkcioniše Dodikova strategija - Prolongiranje, Lobiranje, Nepriznavanje Suda BiH, pokazaće 06.12.o.g., za kada je Dodiku zakazan početak suđenja

Piše: Slobodan Vasković


Nije baš da je pitanje svih pitanja, ali, svakako, jeste pitanje principa da li će se Milorad Dodik pojaviti 06.12.o.g., na početku suđenja njemu i Milošu Lukiću, v.d. direktora “Službenog glasnika RS”, po optužbi za mneizvršenje odluka visokog predstavnika u BiH.


Dodik je 05.12.o.g. u Briselu, na sastanku, zajedno sa drugim političkim liderima iz BiH, i ima vremena da stigne na suđenje, jer posjeduje privatni avion koji se samo zezanja radi smatra avionom koji pripaa RS.


Dodik je nedavno najavio da u Briselu ima “sastanke 05.12. i dalje”, što je ukazivalo da se neće pojaviti 06.12.


Isto to tvrde i moji izvori iz vrha SNSD-a koji ističu da će Sud BiH i ovaj put opravdati Dodikov izostanak “ranije preuzetim obavezama”.


Bilo bi to već drugi put da “ranije preuzete obavze” spriječe početak suđenja, ali bilo bi to i samoizrugivanje Suda BiH samom sebi i svjesno potapanje “preko glave” u “živo blato” političke korupcije u kojem je Sud BiH već, u dobroj mjeri, “do grla”.


Biće zaista interesantan taj 06.12., iako iz Suda BiH dopiru vijesti da se njih “ne tiče nikakav Brisel”.


Vidjećemo, jer postoje vrlo precizne informacije da je Doddik uspio da dođe, preko posrednika, do predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, poznatog po tome što je u kontinuitetu “U saltu”; Čas ovamo, čas tamo.


Da li su dogovori pali, pokazaće 06.12.


Ukoliko jesu, onda zaista funkcioniše Dodikov plan na kojem je intenzivno radio i radi njegov "strateški” tim kako bi početak suđenja odgodili, najmanje, do Nove godine, 2024., o čemu sam pisao još 13.10.o.g.


Cijeli plan Dodikove odbrane mogao bi se sažeti u tri riječi - Prolongiranje, Lobiranje, Nepriznavanje Suda BiH.


Prolongiranje podrazumijeva, za početak, nepojavljivanje pred Sudom BiH.


U Prolongiranje spadaju i putovanja u inostranstvo (ranije preuzete obaveze), te šta god može da se iskoristi kako bi se izbjeglo njegovo pojavljivanje pred Sudom i izjašnjenje o krivici.


Lobiranje podrazumijeva “omekšavanje” sudije koji dobije slučaj. 


Za “omekšavanje” su već pripremljena sredstva.


Uspješno "omekšavanje" jest jednako oslobađajuća presuda.


Nepriznavanje Suda BIH je posljednja varijanta koju Dodik teško da će iskoristiti na početku suđenja, jer takav postupak za sobom povlači raspisivanje potjernice i privođenje.


Ovu “akciju” Dodik uvijek može pokrenuti - i u pola procesa, jer je epilog isti, kao da je pokrene i na početku procesa.


Reakcija člana porodice Miloša Obradova na tekst “Obradov i Samardžija, na ulazu u Hram na Palama, pokušali likvidirati Pavlovića”


Piše: Slobodan Vasković


Na tekst “Obradov i Samardžija, na ulazu u Hram na Palama, pokušali likvidirati Pavlovića”, reagovao je član porodice Miloša Obradova. Poznato mi je ime, ali ga ne navodim iz razumljivih razloga.


Reakciju prenosim u cijelosti, a moja pojašnjenja određenih situacija su u zagradi. Uz reakciju, priložene su i fotografije koje objavljujem.


Pozdrav moj Slobodane,

kad si već tako realan, onda napiši i kako Obradov ni kriv ni dužan odleža za policajce u samici 9 mjeseci,a pet kamera ga snimilo na Palama za vrijeme ubistva policajaca.


(Ovaj dio reakcije odnosi se na ubistvo dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Nih dvojica ubijeni su 26.10.2018. godine. Pos istragom jeste bio Miloš Obradov, ali se ispostavilo d aon nije učestvovao u likvidaciji. Za likvidaciju dvojice sarajevskih policajaca sudi se Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću).


Član porodice Obradova dalje navodi da je “nekom odgovaralo da se zatvori dječak od 20 godina dok se svi dokazi posakrivaju”.



“A prije zatvaranja su ga dobro mučili 24 sata i tjerati da skoči sa 4 sprata.

E pa eto druže moj koliko je on imao veze i vezice, ne dao Bog nikom, al’ nekom je odgovaralo da njega pokaže prstom”, navodi član porodice Obradov.



Pojašnjava i kako je došlo do brutalnog premlaćivanja Pavlovića, uz tvrdnje da Obradov nije učestvovao u paljenju automobila Bojana Milovića.


Gospodine Vasković, hoćete da vam ja kažem zbog čega je došlo do tuče: taj isti Miloš Pavlović je davao lažne izjave u Sarajevu, zbog čega su Stefan i Miloš mučeni u Sarajevu, a to veče u ‘Mistiku’ je, ničim izazvan udario Miloša (Obradova, op.aut.), flašom u glavu, a onda ih je sa nožem čekao na ulici i tada su mu oteli nož i došlo je do tuče.


Što se tiče auta Bojana Milovića i paljevine, oni su tu veče sjedili sa Bojanom i Bojan im se izvinio i Bojan zna da mu nisu oni zapalili auto, zna Bojan ko je to uradio”, napisao je na kraju reakcije član porodice Miloša Obradova.


Obradov i Samardžija, na ulazu u Hram na Palama, pokušali likvidirati Pavlovića

Piše: Slobodan Vasković


Miloš Obradov i Stefan Samardžija surovo su polomili Miloša Pavlovića na Palama, 29.11.o.g., u ranim jutarnjim časovima.


Pavlovića su prvo tukli šakama i nogama, a potom ciglama u glavu, tako da je bilo pitanje da li će preživjeti.


Posljednje vijesti govore da je trenutno izvan životne opasnosti.


Obradov i Samardžija pretukli su Pavlovića ispred  Hrama sabora Svetog arhangela Gavrila na Palama, a velika količina krvi na stepenicama Hrama svjedoči o brutalnosti napadača i spremnosti da likvidiraju, batinama, Pavlovića.



Obradov i Samardžija, ali i Pavlović, članovi su automafije, s tim da žrtva ne kotira tako visoko u krim krugovima kao prva dvojica.


Obradov je ranije privođen u vezi sa nekoliko likvidacija, ali svaki put bi bio oslobođen.


Njih dvojica su, takođe, krajem oktobra ove godine zapalili automobil “Pasat” koji je u vlasništvu Bojana Milovića, a paljevini je prethodio fizički obračun.


PU Istočno Sarajevo saopštila je da su Samardžija i Obradov uhapšeni zbog, kako su  naveli, “pokušaja ubistva”. Nisu naveli zbog čega su Samardžija i Obradov na slobodi nakon paljevine automobila.

среда, 29. новембар 2023.

Jovan Jošilo, narkodiler i ubica, danas će biti izručen BiH iz Hrvatske


Piše: Slobodan Vasković


Jovan Jošilo, pripadniik kavačkog narkokartela, trebalo bi danas da bude izručen BiH, saznajem iz bezbjednosnih izvora.


O izručenju Jošila odluku su donijeli sudovi Republike Hrvatske. Jošilo je u Hrvatskoj, u Rijeci, uhapšen 05.07.2022. godine i od tada se nalazi u pritvoru.


Izručenje Jošila trebalo bi da pokrene brojne procese, kako u vezi trgovine narkoticima, tako i oko likvidacije Slaviše Ćuluma, koji je ubijen u sačekuši 15.05.2020. godine, o čemu sam detaljno pisao.


Za ubistvo Ćuluma suđeno je, pred Okružnim sudom u Banjaluci, Siniši Šakiću Kinezu, ali on je nepravosnažno oslobođen 20.09.2023. godine.

Jeziva presuda Okružnog suda Banjaluka: Oslobodili profesionalnog ubicu Sinišu Šakića Kineza, koji je, zajedno sa Čarugom, likvidirao Slavišu Ćuluma, uprkos Skaj dokazima koji su neoborivi i potvrđuju da su oni atentatori (20.09.2023.)


Piše: Slobodan Vasković


Nevjerovatna je vijest da je Okružni sud u Banjaluci oslobodio Sinišu Šakića zvanog Kinez za ubistvo Slaviše Ćuluma koje je počinjeno 15.05.2020. godine.



Nakon ovakve odluke Sudskog vijeća na čijem čelu je Branimir Jukić odmah bi trebalo njih pohapsiti, jer postoje čvrsti, neoborivi dokazi u Skaj aplikaciji da je Kinez direktan izvršilac likvidacije Ćuluma.


Zanimljivo je da je Jukić oslobodio i Emilia Balda kao saučesnika u likvidaciji Slaviše Krunića, što nikako više nije slučajnost. Dapače.


Branimir Jukić


Naručilac Ćulumovog ubistva je Jovan Jošilo; Profesionalni ubica koji je u pritvoru u Hrvatskoj. 


Posjedujem značajan dio Skaj prepiske koja je vođena između pripadnika organizovane zločinačke grupe što je likvidirala Ćuluma, ali mogu prikazati tek neke od njenih dijelova. 


Skaj poruke oko pripreme ubistva Ćuluma


Nije moguće da je posjedujem ja, a ne posjeduje specijalni tužilac Snježana Petković koja je “iznenađena presudom”. I nju bi trebalo detaljno istražiti, a pitanje je sada već vrlo vrlo ozbiljno šta zaista radi njen šef Miodrag Bajić. 


Skaj poruke oko pripreme ubistva Ćuluma


Bajić ne radi Ništa, ali BUKVALNO NIŠTA, o čemu ću vrlo detaljno pisati narednih dana. Posebno o njegovim nazovioptužnicama koje, uobičajeno, padaju na Sudu.


Objavio sam u ranijem periodu niz Skaj i drugih dokaza o likvidaciji Ćuluma, čak i Skaj fotografiju Daria Jekića koji je tokom sačekuše bio logistička podrška Kinezu i Milivoju Lovrenoviću Čarugi koji su likvidirali Ćuluma.



Osim njih, u pripremi likvidacije učestvovao je i Mile Rosić sa kojim je Kinez bio u stalnoj komunikaciji.


Skaj poruke oko pripreme ubistva Ćuluma

Rosić je bio zadužen za novac. 



Brate, kaži aci da šalje pare”, piše putem Skaj-a, nakon ubistva Ćuluma, Kinez Rosiću.


“Ma ne brinem se ja, bitno je da je sve gotovo”, rekao je Mile Rosić nakon što ga je Siniša Šakić Kinez obavijestio, putem Skaj aplikacije, da je likvidiran Slaviša Ćulum (15.05.2020.).


Direktni učesnici u likvidaciji Ćuluma, prema Skaj aplikacijama, o čemu sam u više navrata pisao, su, osim Šakića još i profesionalni ubica Milivoje Lovrenović Čaruga (u bjekstvu), Dario Jekić (bio u pritvoru, sada se brani sa slobode, ali za trgovinu narkoticima), a ubistvo je, kako sam naveo, naručio Jovan Jošilo (u pritvoru u Hrvatskoj).

Već sam objavio da su Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA BiH, i Muriz Druškić direktno involvirani u likvidaciju Slaviše Ćuluma, jer su operativci Agencije pratili sve vrijeme Ćuluma, od izlaska iz zatvora (16.04.2020.), pa do dana kada je likvidiran -15.05.2020.


Skaj poruka koja potvrđuje da su Ćuluma pratili od izlaska iz zatvora pa do likvidacije

Ako se ovome doda trgovina narkoticima u kojoj je Rosić zauzimao vrlo značajno mjesto, te reketiranje, paljevine, teška kriminalna djela, kao i činjenica da Rosić iza sebe ima dva ubistva (Siniše Glamočanina, kojeg je ubio 2016. i četrnaestogodišnjeg dječaka, 2007. godine), jasno je o kako opakim kriminalcima je riječ.

Ukoliko ova monstruozna presuda ostane i ne poništi je Vrhovni sud, po automatizmu će biti oslobođene ubistva i druge profesionalne ubice.

уторак, 28. новембар 2023.

Napad na Jovanu Kisin - Zagajac, advokaticu, nije nikakva slučajnost; To je planirani akt nasilja zbog njenog aktivizma koji je smetnja Režimu


Piše: Slobodan Vasković


Čitam post Jovane Kisin - Zagajac, advokatice i aktivistkinje, koja se godinama bori protiv nasilja, nezakonitosti, jednoumlja, brutalnosti…


Napadnuta je u Gospodskoj, jedva je, kako piše, izbjegla udarac. Napadali su je i ranije, prijetili joj, kako navodi u postu.


“Mržnja raste, nasilja je sve više, a ja, kada saberem sve te slučajnosti postajem skeptična na slučajnost”, navodi Kisinova.


Nema tu nikakve slučajnosti; Niti skepse. 


Takav gnusni akt je sasvim očekivan. Nije jedini i ne prolazi kroz sav taj užas samo Kisinova. 


Brojni ćute o onom što doživljavaju i preživljavaju.


Napad na nju, odnosno napadi na nju i svakog ko se ponaša i djeluje kao ona, pažljivo su režirani i izvedeni.


Izvorište jeste mržnja, kao što misli, ali ne nekontrolisana, već ukalupljena u nakazni sistem koji je stvorio vrlo precizne planove zastrašivanja i ućutkivanja, anesteziranja, bez pitanja za cijenu, drugačijih mišljenja. 


Precizni planovi sa poodavno pripremljenim “izvođačima radova”, koji ne prezaju ni od čega.


Takav im je posao. Nije to nikakav beskućnik, taman posla, Kisinovu je napao vojnik Režima, jer ona Režimu smeta, kao što im smeta svako sličan njoj.


Prije toga su je, naravno, pratili i dali napadaču znak. Nema paranoje, to je jednostavno tako - njihov način ponašanja. Potvrđuje to i “djelovanje” policije na način na koji ga je opisala. Da je takozvana policija suprotno postupila od načina na koji je to Kisinova opisala bio bih šokiran.


Nasilja će tek da bude sve više i više; Već sada ga je premnogo, a ni u ranijim godinama vladavine Režima nije ga nedostajalo.


Uvijek je to bilo zadnje uporište Hulja, koje stoje i iza napada na Kisinovu.


I Hulje neće prestati sa tim, jer ne namjeravaju otići sa vlasti prije nego li proliju nečiju krv.


Ili krv mnogih.