уторак, 22. август 2023.

Smokvin List/Zaista ništa nije isto nakon 22.08.: Dodik otpočeo proces puzanja pred Zapadom, koristeći “Evropsku agendu” kao smokvin list za prelazak u fazu gmizanja

Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik najavio je da “ništa neće biti isto nakon 22.08. ove godine”.


Kao i obično, bio je to pucanj u prazno, jer je danas, osim ranije obećanog prihvatanja Zakona o VSTS, ombudsmenu i slobodi pristupa informacija, podržao i usvajanje drugih Zakona za koje je govorio da nikada neće biti usvojeni. 


Neću se baktati oko toga da je Narodna skupština RS donijela veto na usvajanje ovih Zakona nakon što je protiv njih bila član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, jer je to gubljenje vremena, budući da je parlament entiteta tek skup dizača ruku za podršku svemu onome što Dodiku padne na um. O poniženju Cvijanovićeve, takođe, ne treba trošiti riječi; To je kontinuitet koji je dobro naplatila funkcijama.


Svi pomenuti Zakoni (njih tri) trebali bi biti usvojeni u parlamentu BiH tokom današnje sjednice. 


Dodik je izjavio, nakon sastanka sa liderima “Trojke” i Draganom Čovićem, da će Savjet ministara BiH 23.08.o.g. potvrditi izmjene zakona o Sudu BiH (zar Sud BiH i Tužilaštvo BiH nisu do danas bili za Dodika "antidejtonska kategorija"?!), kao i zakone o vinu i strancima, koji će u narednih desetak dana biti upućeni na usvajanje u Predstavničkom domu parlamenta BiH. 


Još juče je, ako se ne varam, izjavio da Zakon o Sudu BiH neće biti prihvaćen ukoliko zajedno sa njim ne bude predložen i Zakon o Ustavnom sudu BiH, koji podrazumijeva izbacivanje stranih sudija iz te institucije.


Dodik nije ni pomenuo Ustavni sud BiH i Zakon o njemu u kojem nema stranih sudija. Vjerovatno mu je noć bila preduga. Ili je shvatio da Ustavni sud BiH ne "napada RS", kako to tvrdi mjesecima.


Zaista, Dodik je bio u pravu sa svojom najavom da “ništa neće biti isto nakon 22.08. ove godine” - Svi su mislili da će biti još radikalniji na putu otcjepljenja, a on je prešao u fazu puzanja pred svima. I to javnog i neskrivenog gmizanja.


Da li je to iznenađenje kada je Dodik u pitanju? Nikako, a uopšte neće biti začuđujuće ukoliko još tokom dana ponovo počne sa “bildanjem” koje jedino pokazuje koliko je ostao bez ikakvih "mišića".


Što se tiče optužnice protiv njega, bilo je najavljeno da će danas biti dopunjena i vraćena Sudu BiH. 


Postavio sam pitanja Milanku Kajganiću u vezi sa tim i čim dobijem odgovore, emitovaću ih.



Međutim, šta god Kajganić odgovorio, Dodik ne može izbjeći proces, jer Sud BiH nije odbacio optužnicu, već je vratio na dopunu; Riječ je o manjim tehničkim pitanjima.


Sud će potvrditi, prema svim mojim informacijama, optužnicu protiv Dodika.


Ukoliko se to ne bi desilo, što je teoretski moguće, bio bi to težak poraz visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, te SAD i EU koji ga podržavaju i koje nikakvo Dodikovo puzanje ne bi moglo sakriti.


Ujedno, bio bi to i kraj pravosuđa BiH koje bi se, u potpunosti, vratilo funkciji za koju nije predviđeno - pijačnoj trgovini. Tome bi kumovao Zapad, a ne Dodik.


Smokvin list bi, ipak, bio premali za toliku količinu teškog zlostavljanja svih građana BiH koje traje već mjesecima.