субота, 3. септембар 2022.

Nastavlja se blamiranje Crvene Sekte u izbornoj jedinici 6; Zbunjeni Miroslav Milovanović nesvjesno najavio teški poraz Crvene Sekte u toj izbornoj jedinici


Piše: Slobodan Vasković 


1.

Milorad Dodik je dan uoči početka izborne kampanje smijenio Vladimira Lazića sa funkcije predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina, te je na njegovo mjesto postavio Miroslava Milovanovića.

 

2.

Dovoljno je samo pogledati Milovanovićevu munjenu facu, pa da vam sve bude jasno. Ne treba da čudi što su građani Bijeljine Milovanoviću dali nadimak „Balvan“. 


3.

Već sada se pokazuje da bi za Dodika bilo znatno bolje da je na Lazićevo mjesto umjesto Milovanovića postavi pravi balvan. On bar ne bi pravio štetu.

 

4.

Trebalo je da prođe samo dva dana od imenovanja, da Milovanović napravi prvu kardinalnu grešku. 


On je 03.09. o.g. za režimske medije izjavio da SNSD u izbornoj jedinici 6 očekuje osvajanje više od 17.000 glasova, te je u toj izjavi najavio osvajanje tri poslanička mjesta.

 

5.

Za početak, treba reći da je za osvajanje tri poslanička mjesta u izbornoj jedinici 6 potrebno najmanje 30.000 glasova. Na predstojećim izborima se očekuje da će SDS dobiti upravo toliko glasova u toj izbornoj jedinici i osvojiti tri direktna mandata. O tome sam detaljnije pisao u analizi te izborne jedinice.

 

6.

Na predstojećim opštim izborima cifra od 17.000 glasova u izbornoj jedinici 6 će garantovati samo jedan direktan mandat, sa ne baš velikim šansama za osvajanje drugog, jer je konkurencija nikad jača.

 

7.

Pominjanjem cifre od 17.000 glasova Milovanović je potvrdio da se slaže sa mojom procjenom broja glasova koje će SNSD osvojiti u izbornoj jedinici 6.



U kojoj mjeri su apetiti SNSD-a splasnuli u izbornoj jedinici 6 najbolje govori podatak da je ta stranka na opštim izborima 2018. godine u toj izbornoj jedinici osvojila 26.533 glasa, dok je na lokalnim izborima 2020. godine u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 21.896 glasova. Na opštim izborima 2018. godine SNSD je samo u Bijeljini osvojio 15.078 glasova, dok sada za cijelu izbornu jedinicu postavlja kao cilj 17.000 glasova.



8.

Dakle, sam Milovanović procjenjuje da će njegova stranka na predstojećim izborima osvojiti za oko 10.000 glasova manje u odnosu na opšte izbore 2018. godine.


9.

Što se tiče izbora za inokosne funkcije, očekuje se da će u izbornoj jedinici Jelena Trivić i Mirko Šarović kandidate Crvene Sekte pobijediti sa razlikom ne manjom od 15.000 glasova. 


10.

To je poznato i samom Dodiku, pa je skidanjem „glave“ Laziću pokušao da primijeni šok terapiju. Kako stvari stoje ta terapija će se obiti Dodiku o glavu, jer će se upravo on šokirati kada mu u izbornoj noći počnu stizati rezultati iz Bijeljine i ostatka izborne jedinice 6.