недеља, 4. септембар 2022.

ANALIZA: Izborna jedinica 7 (Narodna skupština Republike Srpske)

Piše: Slobodan Vasković

 

Izbornu jedinicu 7 čine: Zvornik, Osmaci, Šekovići, Vlasenica, Milići, Bratunac i Srebrenica.

 

SNSD:

SNSD je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 7 osvojio 23.748 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 23.770 glasova.

 

Ova izborna jedinica je godinama bila bastion SNSD-a. Međutim, na predstojećim izborima se očekuje veliki pad podrške toj stranci. Ključni razlog se zove „Alumina“. Milorad Dodik neposredno pred izbore pokušao je da taj privredni gigant za bagatelu prepusti jednom od svojih tajkuna. Podrazumijeva se da je u cijeli kriminalni poduhvat uključen i Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

 

U „Alumini“ trenutno radi oko 1.600 radnika. Oni sa članovima porodica imaju težinu jednog poslaničkog mandata. Taj mandat je do sada išao SNSD-u, a na ovim izborima će sigurno ići Opoziciji.

 

SNSD će u izbornoj jedinici 7 osvojiti oko 15.000 glasova.

 

SDS:

SDS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 7 osvojio 8.687 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 6.345 glasova.

 

SDS u ovoj izbornoj jedinici ima stabilne odbore, a očekuje se da će povećati broj glasova Zvorniku. Sve u svemu, SDS u izbornoj jedinici 7 može da računa na oko 9.000 glasova.

 

Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović

Lista Nebojše Vukanovića će u izbornoj jedinici 7 dobiti jedan direktan mandat, koji će primarno biti obezbijeđen glasovima iz Zvornika. Vukanovićevu listu u Zvorniku predvodi Miroslav Ilić. Radi se o mladom čovjeku, koji nije ustuknuo pred Zoranom Stevanovićem i kriminalcima kojima je on okružen. Očekuje se da će Ilić povući najveći broj glasova radnika „Alumine“. Vukanovićeva lista u izbornoj jedinici 7 može da računa na oko 8.000 glasova.

 

Pokret za državu:

Ova koalicija može da računa na oko 8.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

PDP:

PDP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 7 osvojio 3.673 glasa. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 1.716 glasa.

 

Ova izborna jedinica je najslabija karika kada je u pitanju PDP. Ipak, očekuje se da će ta stranka uspjeti da osvoji jedan direktan mandat u ovoj izbornoj jedinici. Očekuje se da će odbori u Bratuncu, Šekovićima i Zvorniku donijeti najveći broj glasova.

 

Na predstojećim izborima PDP će osvojiti oko 6.000 glasova u izbornoj jedinici 7.

 

US:

US je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 7 osvojila 2.411 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 6.506 glasova.

 

US ima stabilne odbore u ovoj izbornoj jedinici. Pored toga, ona je prije nekoliko mjeseci ojačana prelaskom načelnika opštine Šekovići iz Demosa, sa kompletnim opštinskim odborom.

 

Na predstojećim izborima US može računati na oko 5.000 glasova u izbornoj jedinici 7.

 

Demos:

Na lokalnim izborima 2020. godine Demos je u jedinicama lokalne samouprave iz izborne jedinice 7 osvojio 8.149 glasa.

 

Demos će u ovoj izbornoj jedinici osvojiti jedan direktan mandat, primarno zahvaljujući glasovima koje dobije u Zvorniku. Ta stranka je prije nekoliko mjeseci oslabljena istupanjem načelnika opštine Šekovići, ali će uprkos tome ovojiti oko 5.000 glasova.

 

SP (sa koalicionim partnerima):

SP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 7 osvojila 4.420 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 3.544 glasa.

 

SP ima nekoliko solidnih odbora u ovoj izbornoj jedinici, te se očekuje da će osvojiti oko 4.000 glasova.

 

DNS:

DNS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 7 osvojio 10.262 glasa. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama loklane samouprave iz te izborne jedinice osvojila 4.934 glasa.

 

DNS je u ovoj izbornoj jedinici doživio veliki pad broja glasova na posljednjim lokalnim izborima u odnosu na posljednje opšte izbore. Taj pad će se nastaviti i na ovim izborima, te se očekuje da će ta stranka osvojiti maksimalno 2.000 glasova.

 

SPS:

Na lokalnim izborima 2020. godine SPS je u jedinicama lokalne samouprave iz izborne jedinice 7 osvojio 1.842 glasova.

 

SPS će u ovoj izbornoj jedinici osvojiti oko 2.000 glasova.

 

Narodna partija Srpske (sa koalicionim partnerima):

Ova koalicija može da računa na oko 1.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

 

Zaključak:

Izbornoj jedinici 7 pripada 7 direktnih mandata. Po jedan mandat će sigurno osvojiti SNSD, SDS, Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović, Pokret za državu i PDP.

 

Što se tiče preostala dva mandata, za njih će se boriti SNSD (to bi bio drugi direktan mandat), US i Demos.