петак, 20. мај 2022.

Ritopek/Narko"General" se pokušava riješiti potencijalnih svjedoka po svaku cijenu: Kostrešević u napadu na Borkovića institucije RS podredio institucijama Hrvatske; MUP RS radi po mejl nalozima, upitne vjerodostojnosti, iz institucija Hrvatske


Piše: Slobodan Vasković


Već sam objavio da je Siniša Kostrešević, honorarni direktor Policije i Narko”General” Kavačkog klana, u potpunoj paranoji i čini, kako sam to i predvidio, ogromne greške, listom teške zloupotrebe i kriminalne radnje.


Jedna u dugom nizu je “smještanje” slučaja Aljoši Borkoviću, svom dugogodišnjem prijatelju, jer je posumnjao da radi za Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, ali i zato što je 

narečeni odbio da za njega uradi neke poslove koji se kose sa zakonom.


Ne bih da branim Borkovića, ali sam protiv toga da se "namješta" bilo kome, posebno da to čini navodni direktor Policije Kostrešević, ogrezao u narkoposlovima i najgorim zločinima.

Istraživao sam način na koji je došlo do istrage protiv Borkovića, koju vodi OJT Banjaluka, nakon “Izvještaja” MUP RS koji je načinjen na “zahtjev” MUP Republike Hrvatske (UKP; Služba kibernetičke sigurnosti), a u saradnji sa Opštinskim državnim tužilaštvom u Sisku.


Posebno je interesantno da je taj “zahtjev” upućen Kostreševiću mejlom, što znači da nije stigao putem “pravne pomoći”, odnosno da Opštinsko tužilaštvo u Sisku proslijedi zahtjev Ministarstvu pravde Hrvatske, potom da ta institucija uputi zamolnicu Ministarstvu pravde BiH, a oni dalje nadležnim entitetskim institucijama.


Ta dokumentacija ne postoji, pa se tako može zaključiti da OJT Banjaluka i MUP RS postupaju po nalozima MUP Republike Hrvatske (UKP; Služba kibernetičke sigurnosti), a u saradnji sa Opštinskim državnim tužilaštvom u Sisku, što je mimo svih zakonskih pravila.


Da ne bi bilo nikakvih nedoumica, poslao sam upit Ministarstvu pravde BiH da li su dobili zamolnicu od Ministarstva pravde Hrvatske u vezi sa “slučajem Borković”.


Evo i odgovora: 

Vezano za Vaš upit od 16.5.2022. godine, dostavljen putem e maila, obavještavamo Vas da smo odgovarajućim provjerama kroz računarski sistem OWIS Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, a kroz koji se zavode zaprimljeni i poslati predmeti, utvrdili da u periodu koji navodite u Vašem aktu /druga polovina 2021. godine/nije zaprimljena zamolnica nadležnih pravosudnih tijela Republike Hrvatske, a koja bi se odnosila na ime Aljoša Borković. Pri tome ističemo da se ne isključuje mogućnost da je zamolnica zaprimljena na drugo ime i prezime, a da ista uključuje više osoba za koje se traži međunarodna pravna pomoć, tj. da je navedeno da se pravna pomoć traži za neko lice i druge, a da je u okviru tih drugih uključeno ime Borković Aljoša. Ovo iz razloga što računarski sistem ovog Ministarstva identifikaciju predmeta vrši upravo onako kako je i označen predmet u zamolnici države moliteljice”.

 


Odgovor je stigao iz Sektora za međunarodnu pravnu pomoć i saradnju u krivičnim stvarima, a odgovorio je Neven Kurtović, šef Odjela za međunarodnu pravnu pomoć i saradnju u krivičnim stvarima.


Budući da je u naredbi Osnovnog suda o, sada se može slobodno reći, otimanju telefona, laptopova i ostalih IT alata od Borkovića, navedeno samo njegovo ime, a ne i ime bilo kog drugog, koga iz Siska (i to je pod upitnikom velikim) terete za neku vrstu IT prevare, jasno je da postoji samo jedan Aljoša Borković i da je on na udaru Narko”Generala” Kostreševića koji želi da mu “začepi usta” iz samo njemu znanih razloga.


Ako pažljivo pročitate početak dokumenta Naredbe Osnovnog suda, lako ćete uočiti da se samo Aljoša Borković “tereti” za krivično djelo i niko drugi. Naravno, objaviću na kraju teksta i cijelu Naredbu kako bi sve bilo detaljno dokumentovano.



Već sam objavio da su od Borkovića, sada to mogu slobodno reći, nezakonito oteti računari i telefoni, da su mi poznati pripadnici MUP RS koji su pokušali, na nekoliko lokacija (noseći ih od Uprave do Uprave) ilegalno ući u njih, što je novi Borkovićev telefon sve dokumentovao i odaslao poruke o tome. 


Detaljno sam to objasnio u tekstu "Ritopek"



Borković je, kako saznajem, podnio krivične prijave protiv određenih lica iz MUP RS zbog ilegalnog pokušaja upada u njegove telefone i računare, što je nova dimenzija cijele priče.


Naravno, obratio sam se i Osnovnom sudu Banjaluka, pitajući kako je moguće da rade na osnovu navodnog zahtjeva Opštinskog državnog tužilaštva iz Siska, ali su me lakonski uputili na OJT Banjaluka.  


“Kako je navedeni predmet još uvijek u fazi istrage u OJT, a tužilac je taj koji vodi istragu, za sva pitanja obratite se njemu”, odgovorili su iz Osnovnog suda Banjaluka i dodali da nisu dužni tumačiti zakonske propise o kojima sam ih takođe pisao.


U redu, Neko će ih tumačiti; Na primjer, Tužilaštvo BiH koje je jedino nadležno za ovaj predmet pod uslovom da on uopšte postoji.


Ne može OJT Banjaluka raditi predmete međunarodnog kriminala. To je u isključivoj nadležnosti Tužilaštva BiH.


Iz OJT Banjaluka su mi odgovorili sljedeće:

“Okružno javno tužilaštvo Banja Luka postupa u predmetu protiv osumnjičenog Borković Aljoše, zbog  krivičnih djela iz oblasti bezbjednosti kompjuterskih  podataka počinjenih na štetu više pravnih lica sa područja Grada Banja Luka i Republike Hrvatske. 

U pomenutom predmetu  sve radnje  su preduzete po naredbi Osnovnog suda u Banja Luci a po zahtjevu, saglasnosti  ili prijedlogu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka. 

U  cilju istrage koja je u toku više informacija ne možemo saopštiti”.




U Naredbi Osnovnog suda (u dodatku) nigdje se ne pominju djela počinjena na teritoriji Republike Srpske, te je obrazloženje OJT Banjaluka nesuvislo. I to potpuno.


Ima još jedan detalj - Očito da sada pokrivaju Kostreševićev privatni lov na Borkovića kojeg smatra neprijateljem i želi da ga ukloni. 


Borković je ranije često sarađivao sa Kostreševićem i očito Narko”General” smatra da posjeduje neke inkriminišuće podatke o njemu. Zato mu je i oteo IT tehniku.


Nije ovdje kraj priče koja je zaista sočna. 


Naredbu za istragu i oduzimanje predmeta od Osnovnog suda Banjaluka nije uopšte tražilo Tužilaštvo iz Banjaluke, već direktno MUP RS, Uprava krim policije, što se može prevesti kao zahtjev Kostreševića.


Znači, zaobiđeno je Tužilaštvo, pa mu je onda Kostrešević gurnuo vreo krompir (u ovom slučaju prevreo) u njedra.



Ima još jedan vrlo vrlo značajan detalj: MUP RS, odnosno Kostrešević, su mejl iz MUP Hrvatske dobili 09.11.2021. godine, a zahtjev Sudu, mimo OJT Banjaluka, za Naredbu da se Borković tretira uputili su tek 23.03.2022. godine, da bi Osnovni sud donio Naredbu 28.03.2022. godine.



Ako je Borković počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret zašto se čekalo četiri mjeseca, čak i u situaciji kada je sve nezakotio urađeno od MUP RS?! Da podsjetim, iz MUP Hrvatsske navodno je stigla informacija MUP RS 09.11.2021. godine.



Smiješno je i pomisliti da su MUP RS, odnosno Kostrešević i njegovi narkosaradnici vodili bilo kakvu istragu.


Da je Borković počinio bilo kakvo nedjelo imao je dovoljno vremena da posakriva sve tragove, a ne dozvoli da mu se dokazi nađu mjesecima nakon navodno učinjenog nedjela. 


Kostreševićevo djelovanje je komično, jer je Borković opak haker, kažnjavan svojevremeno zbog djela koja je počinio (2010.), tako da su objašnjenja zbog čega se vodi “istraga” zaista smiješna. 


Ali, neka se vodi, jer je to dokaz šta sve čini Narko”General” da bi se riješio svakog za koga i pomisli da mu je prijetnja iz nekog razloga.


Kostreševićeva paranoja i strah su zaista ogromni. Samo paceri poput njega mogu do ove mjere da zloupotrebljavaju institucije i budu ubijeđeni da će to proći nekažnjeno.


Nije ovdje kraj priče. Nastaviće se!   


Dodatak: Naredba Osnovnog suda - kompletan dokument