четвртак, 28. март 2019.

Sarajevo: Sastanak Johanesa Hana sa Suzanom Radanović i Murizom Memićem o neriješenim ubistvima njihove djece i neadekvatnim policijskim i pravosudnim istragama u slučaju očiglednih ubistava Davida Dragičevića i Dženana Memića




piše: S.V. 

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han sastaće se danas u Sarajevu sa Suzanom Radanović, majkom ubijenog Davida Dragičevića, i Murizom Memićem, ocem ubijenog Dženana Memića.

Han će sa Suzanom Radanović i Murizom Memićem razgovarati o neriješenim ubistvima njihove djece, kao i o neradu i nepovjerenju u rad domaćih institucija u vezi sa ubistvima dvojice mladića. 

Sastanak će biti održan danas popodne, 28. marta 2019. godine, u prostorijama Delegacije Evropske unije u Sarajevu, gdje će se, između ostalog, razgovarati o vođenju neadekvatnih istraga u slučajevima očiglednog ubistva.

Izjave za medije planirane su nakon sastanka, a najavljeno je i saopštenje za javnost.

David Dragičević nestao je 18.03.2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas.

Policija je prvobitno tvrdila da je njegova smrt zadesna, da bi 28.06.2018. godine Okružno javno tužilaštvo otvorilo istragu o ubistvu 21-godišnjeg Davida Dragičevića. 

Njegovo roditelji tvrde da je David otet, mučen i na kraju ubijen i da su u organizaciji i ubistvu učestvovali i pojedini pripadnici MUP RS. 

Godinu dana je prošlo od Davidovog ubistva, a istraga se nije pomjerila sa mrtve tačke niti je uhapšen bilo ko od onih koji su planirali, izvršili i zataškali zloćin. 

Dvadesetdvogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. 02. 2016. godine od teških povreda koje je zadobio 8. 02. 2016. godine, dok je sa djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

U prvostepenom sudskom postupku tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je Dženanova smrt posledica teške saobraćajne nesreće.

Porodica Memić tvrdi da je njihov sin ubijen, a da odgovorne za ubistvo štite tužilaštvo i policija Kantona Sarajevo.