петак, 1. март 2019.

Dosje Đorđe Rađen (prvi dio)

Đorđe Rađen
piše: Slobodan Vasković

1.
Đorđe Rađen poslednji put saslušan je 12.04.2018. godine u Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

2.
Saslušali su ga tada Želimir Lepir, Glavni okružni tužilac i postupajući tužilac, u slučaju zločina Teškog Ubistva Davida Dragičevića, Dalibor Vrećo.

Želimir Lepir

3.
Lepir i Vrećo od tada do danas, gotovo deset mjeseci, nikada više nisu saslušali Rađena, niti ga je saslušao bilo ko drugi, iako i Lepir i Vrećo i dandanas smatraju da je Rađen glavnoosumnjičeni za ubistvo Davida. Štaviše, Lepir je to nedavno izjavio i pred svjedocima, uz opasku da će “demantovati svoju izjavu ako se pojavi u javnosti”.

Rekao je Lepir i da "policija nekog krije", ali i da će i to demantovati!!!

Lepir prikriva Naručioce Ubistva i Ubice!!!

4.
Interesantno je da Lepir sam sebe hoće javno da demantuje, a još je interesantnije da nisu ni on ni Vrećo nakon 12.04.2018. godine saslušali nijednom Rađena.

Čak ni nakon pritvaranja Alena Kukića "kako ne bi uticao na Rađena", niti nakon Kukićevog puštanja na slobodu (29.10.2018.), nakon dvomjesečnog pritvora.

5.
Tog 12.04. Rađenu su Lepir i Vrećo oduzeli telefon, pa se sasvim logično zapitati da li su nešto našli u telefonu što ih sprečava da nastave sa istragom Rađena u periodu od 18.03.-24.03., odnosno u vremenu kada je David otet, potom prebijen, mučen, zatim i likvidiran.

Dalibor Vrećo
6.
Rađen je jedan od ključeva razrješenja zločina, jer je 18.03. ujutro prijavio da mu je “opljačkana kuća” iako nije bilo tragova provale.

Drugi ključ je Filip Ćulum!

Oba Ključa povezuje Darko Ilić, savjetnik Dragana Lukača i nekadašnji načelnik Uprave za organizovani kriminal.

Ilića, osim Lukača, štite i Miodrag Bajić, zamjenik Republičkog tužioca, Milan Tegeltija, predsjednik VSTS i brojni drugi. 

7.
Lepir i Vrećo ne preduzimaju ništa mjesecima, iako imaju dokaze da je Rađen lagao, jer je tog 18.03., na zapisnik izjavio, da je kući došao “oko 02 časa”, iako je sa snimaka sa Apartmana "Vesto" jasno da je Rađen kući došao u 03 časa i 07 minuta.

8.
Kada se Rađen ugledao na snimcima u 03 časa 07 minuta bio je veoma neprijatno iznenađen, rekli su drugi svjedoci.



9.
Nije to jedina Rađenova laž.

Kada je prijavio navodnu krađu 18.03., ujutro, naveo je, u PS “Lauš”, da mu je otuđeno “230 KM, džepni nož, lap top, platna kartica NLB banke, sunčane naočale i ključ od kuće”! 

Prijavio je krađu i naveo da kuća nije obijena!!!

Saslušao ga je inspektor Bojan Karanović. 

inspektor Bojan Karanović
10.
Da podsjetim, u džepovim Ubijenog Davida Dragičevića “nađeno” je 170 ili 180 KM, jer na fotografijama koje su napravili pripadnici MUP RS i uposlenici Instituta za patologiju, na čijem čelu je Željko Karan, postoji razlika od 10 KM. Koje su nestale, ko zna kako i gdje?!

Fotografija Instituta
Fotografija MUP RS
Gdje je nestala razlika od "ukradenih 230 KM" do nađenih 170/180 KM, ako je David, kako to tvrde MUP RS i Tužilaštvo, pao u kanalizaciju Crkvena, odmah nakon što je "opljačkao" kuću Rađenovih?!  

11.
Tijelo Ubijenog Davida Dragičevića pronađeno je 24.03.2018., a Rađen je ponovo Karanoviću dao izjavu 26.03.2018. Tada navodi i da su “led lanser lampa, noktarica, USB stik, dva ključa - od ulaza u kuću i stan u prizemlju ključ sajle od bicikla”. Sada su već dva ključa - od kuće i stana, plus od sajle, a 18.03. prijavljen je samo nestanak ključa od kuće.

12.
Sve to zapisao je inspektor Bojan Karanović, 26.03. u periodu od 10. časova do 10 časova i 45 minuta.

13.
Nakon toga, Karanović i Rađen odlaze u PU Banjaluka, gdje ih dočekuje inspektor Siniša Kojdić, isti onaj koji je glavni krivac za krađu ključnog dokaza - donjeg veša Ubijenog Davida.

Siniša Kojdić
14.
Naravno, Rađen "prepoznaje" sve predmete za koje tvrdi da su nestali iz njegove kuće, koja nije ni obijena,

Dan kasnije (27.03.) prepoznaje i lap top. Tada ga na “prepoznavanje” vodi Marinko Matijević, još jedno “grlo” iz ergele Darka Ilića.

15.
Postoji vrlo značajna razlika u onome što je 18.03. prijavio da mu je nestalo i onome što je 26.03. prepoznao kao svoje.

16.
Tek kasnije je korigovao izjavu oko novca tvrdeći da mu je nestalo “oko 200 KM”.

17.
Interesantno je da Rađena, tog 12.04., ni Lepir ni Vrećo nisu ništa pitali oko navedenih razlika, a još je interesantnije da uopšte nisu obratili pažnju na činjenicu da je policiji bilo baš stalo da se otkrije ko je navodno opljačkao kuću Đorđa Rađena, pa su mu slike “ukradenih” predmeta slali još 25.03.2018. godine, dok je trajala obdukcija tijela Ubijenog Davida Dragičevića.


18.
Bitno je naglasiti - 25.03. je bila nedjelja, ali je cijela PU Banjaluka bila u pogonu - da se otkrije da je grickalica za nokte Rađenova, ali ni slučajno da se otkrije Ko je Ubio Davida Dragičevića!!!

19.
Interesantno je da su Lepir i Vrećo potpuno zanemarili činjenicu da je Rađen rekao da je video snimke sa nadzornih kamera “Apartmana Vesto” i “MK servisa” predao upravo Bojanu Karanoviću, i to 26.03.2018. godine.

Rađen je čak izjavio da je za to dobio i potvrdu iz MUP RS. I jeste: broj 13-01/5-20/18!

Otkad Rađen radi za MUP RS i po čijem nalogu?!

20.
Ništa to za Lepira i Vreću, kasnije i Miodraga Bajića, nije značilo, iako je Darko Ilić, tadašnji načelnik Uprave za organizovani kriminal na zločinakom presu 26.03.2018. godine, ustvrdio da je pregledao video zapise i ustanovio da je David Dragičević bio u kući Rađenovih.


“Daljim kretanjem lica utvrđeno je sljedeće: u 02:50 časova, video nadzorom sa objekta preduzeća MK koje se nalazi u ulici Velibora Janjetovića Janje snimljeno je lice koje se kreće tom ulicom i konzumira pecivo u papiru. Prethodno, par minuta prije toga, lice koje je prepoznato kao Dragičević David od strane radnika pekare Zmijanjeje kupio burek u pekari Zmijanje i nakon što je prije 02:50 kupio burek kreće se ulicom Velibora Janjetovića Janje. Sledeće ga u toj ulici, imamo sledeće u ulici istoj toj Velibora Janjetoviće Janje, snimljen je kamerom sa apartmana Vesto, gdje se on vidi u 02 (kašlje) i 52, kako ulazi, kako ga ta kamera snima u toj ulici. Ponovo u 03:42, pošto mi je ovdje greška štamparska, ista ta kamera iz objekta Vesto snima lice koje se nalazi u toj ulici, i kreće se nazad tom ulicom, kreće se nazad tom ulicom, ponovo ka kameri preduzeća MK; koje ga još jednom snima kako napušta, kako napušta tu, lokaciju”, rekao je 26.03. Ilić.

21.
Kako je to Ilić mogao znati 26.03.2018. godine, kada su pripadnici MUP RS, prema sopstvenim izjavama, te snimke izuzeli tek 26.03 u kasnim popodnevnim časovima, a Ilić je pres održao u 12 časova tog dana?!

22.
Ilić je, kako sam to i ranije tvrdio, snimke dobio od Rađena! 

23.
“Što se tiče provalne krađe u toj kući rekao sam vam dokaze koje sam vam iznio, koji nesporno ukazuju da je lice prije nego što je smrtno stradalo izvršilo tu provalnu krađu. To je činjenica”, beskrupulozno je slagao Ilić tog 26.03..



Kasnijom istragom je utvrđeno da David Dragičević uopšte nije bio te noći, 18.03., u kući Rađenovih i da je sva priča oko navodne pljačke tek odvlačenje pažnje od Naručilaca Ubistva i Ubica dvadesetjednogodišnjeg mladića.

Nije kriminalizacija Žrtve jedino zlo koje je počinio Ilić tog 26.03.2018. i čini ga i dalje. (nastaviće se)

Dodatak 1: Dopisivanje putem vibera inspektora kriminalca Bojana Karanovića sa Đorđem Rađenom oko video snimaka nadzornih kamera (25.03.) iz kojeg je jasno da Rađen radi posao policije






Dodatak 2: Dopisivanje Duška Purišića, zamjenika PS Lauš i Đorđa Rađena, putem vibera oko snimaka nadzornih kamera (25.03., popodne), iz kojih je jasno da Rađen radi posao policije