субота, 9. март 2019.

Muke po Kameleonu



piše: Slobodan Vasković 

1. Milorad Dodik gostovao je u emisiji “Telering”. Studio mu je bio, kao nikad, preuzak.

2. Čak i taj, za njega preprepoznatljiv prostor, u kojem zna svaki djelić ringa koji to nije, ovaj put bio je preuzak, premali, pretijesan... iako je bilo baš prostora da se Dodik razmaše, što on voli, što mu je manir. Posebno rad nogu.

3. Ovaj put nisu radile ni noge ni ruke, a ni glava. Dodik je u “Teleringu” bio anksiozan; Sam je sebe nabio u ugao, stalno je vadio i stavljao “gumu” za zube; Peškir kao da je visio u vazduhu... optička varka koja počinje da se materijalizuje.

4. Priča o romingu bila je prešuplja, ipak to nije njegov poznati “gard”; Isto tako i poziv u koaliciju onih koje je samo desetak minuta nakon toga nazvao izdajnicima i kukavicama...

5. Sva njegova priča o NATO je tek floskula, prazna forma; Dodik se mora suočiti sa usvajanjem ANP-a ili će suočavanja zbog neusvajanja tog dokumenta postajati sve tegobnija, mučnija i nepodnošljivija po njega. Do nepodnošljive lakoće raznoraznih procesa koji će mu se sručiti na glavu.

6. Dodik odlično zna šta je državna obaveza i da se mora ispuniti.

7. Dodik odlično zna da bi ponovo bio “regionalna zvjezdica” kada bi još jednom uspio da okrene “volan” za 180 stepeni; Ali tu dolazimo do Ali - “Volan” je vrlo čvrsto zaglavljen na Istoku. Sa oznakom - svako okretanje ka Zapadu smatra se vrlo opasnim.

8. Da je to jedini problem Dodiku, anksioznost sa početka “ringa” bila bi manja. Ostalo je da “visi” u vazduhu i ono benigno pitanje o “mangupima u sopstvenim redovima”. Na koje Dodik nije odgovorio; kao ni na dio o njihovom uklanjanju.

9. Benigno pitanje, na koje se ćuti toliko stisnutih zuba, da se činilo kako će se zubi rasprsnuti po podu “ringa”.

10. Dodik je bez odgovora, jer je bez snage da riješi to benigno pitanje; benigno samo u njegovom “ringu”; Izvan njega vrlo opasno, jer Dodik već odavno ne može ništa tzv. mangupima iz sopstvenih redova.

11. Mangupi su u ovom slučaju pleonazam za Monstrumi, koje je upravo Dodik stvorio, promovisao, štitio... a sada se pita kada će postati njihov plijen, preciznije da li uopšte može spriječiti takvu namijenjenu mu ulogu.

12. Detalj je kota Teslić, na kojoj je Dodik višestruko potučen. I od političkih protivnika i od sopstvenih dojučerašnjih piona, koji Dodika vide kao plijen ličnih političkih ambicija, sa naglaskom na frustracije, komplekse i ostale sociopatske, poodavno neskrivene tendencije. I otvorene demonstracije nasilja, koje svoju oštricu za tili čas može preusmjeriti ka Kapitalcu.

13. Teslić je pokazao da Otpor Šaki Bandita može biti efikasan i uspješan, ako je beskompromisan, organizovan i bez Dodikovih ubačenih crva.

14. Javna demonstracija Otpora, uz to efikasnog, u ovom slučaju i pobjedničkog, zadnje je što je trebalo Dodiku u situaciji kada je i koalicione partnere i opoziciju fragmentirano, gotovo do neprepoznatljivosti, pojeftinio do bagatelisanja, gotovo poništio.

15. Teslić je zadnje što mu je trebalo u takvom ambijentu, koji je stvorio višemjesečnim brutalnim napadom na sve političke subjekte, sem onog koji vodi.

16. I koji mu je nanio težak udarac.

17. Dodik pokušava ignorisati Teslić, ali to nije moguće, jer je tamo savladana falsifikatorska mašinerija koju čine dijelovi Hunte, dijelovi izbornih komisija, dijelovi SNSD... Dijelovi vladajućeg Režima, njegovog načina vladanja, “razmišljanja”, nasilničkog nastupa... terora i nasilja.

18. Teslić je višeznačan, kompleksan, strukturalni poraz Dodika, politike koju vodi, njegovih ličnih izbora....

19. Dodik je već predugo u politici, nikada ga ne treba potcijeniti, ali pred njim su tek sada izazovi koji će pokazati da li su njegove nesporne kameleonske sposobnosti i ovaj put dovoljne da ga izvuku i provuku između brojnih “Čekića” i “Nakovanja” medju kojim se našao. Kako na spoljnopolitičkom planu, tako i u SNSD, gdje je zaista sve više “Mangupa”, koje čak i Dodik doživljava kao Monstrume. S razlogom, jer on im je ključni plijen.

20. Sve ostalo je vježba za taj ulov.