петак, 15. март 2019.

Konobar će da Naplati (27.02.2018.)




piše: Slobodan Vasković

1.
“Konobar će da naplati”, rekao je svojevremeno Davor Dragičević na Davidovom Trgu, prostoru u centru Geto-Banjaluka na kojem je otet njegov sin, kasnije mučen, potom i ubijen.

2.
Tu Davorovu rečenicu nikad nisam razumio kao prijetnju, ni kao opomenu, već kao Neminovnost - konstataciju da će oni što su Naručili Ubistvo njegovog sina, Ubili ga, kao i oni koji to Ubistvo prikrivaju, prije ili kasnije za to odgovarati.

3.
Konobar će da naplati” je proces raskrinkavanja zločinaca, razotkrivanja Ubica skrivenih pod okriljem kidnapovanih institucija, spremnih na svako zlo kako bi njihov zločin ostao nekažnjen.

4.
Taj proces jeste dug, iscrpljujući, užasan po roditelje ubijenog Davida, sve one koji ih i dalje podržavaju, ali nemilosrdan i po Naručioce Ubistva, Ubice i njihove zaštitnike, jer nisu uspjeli u svojoj jezivoj namjeri - da javno zataškaju zločin. A to im je bila namjera, 26.03.2018., kada je Darko Ilić, tadašnji načelnik Uprave za organizovani kriminal, zajedno sa patologom Željkom Karanom, iznio niz laži, dezinformacija, poluinformacija, pokušavajući demonizovati i kriminalizovati Žrtvu zločina Teškog Ubistva Davida Dragičevića.

5.
Ilić, koji i dalje hara, jer je i sada u vrhu Hunte Dragana Lukača, jedna od njenih najvažnijih poluga, uspio je 26.03. prošle godine jedino pokazati kakvi demoni vode Režim kojem pripada, sve njegove vođe; Milorada Dodika, Željku Cvijanović, Nedeljka Čubrilovića, koji su tada obnašali najviše funkcije u Republici Srpskoj.

6.
Svi oni, Dodik, Cvijanovićeva, Čubrilović, zajedno sa Lukačem, su Ilićevi saradnici, zaštitnici zločina i zločinaca, jer sve ovo vrijeme, jedanaest mjeseci već, nisu učinili ništa da se zločin riješi; Da bar uklone one koji zločin i zločince štite.

I svi to znaju - cijela BiH i cijela Planeta; Svi znaju da je Banjaluka Geto, dio najmračnijeg dijela Evrope, u kojem pripadnici samoproklamovane, lažne više kaste ubijaju nekažnjeno i javno, jezivo pokušavaju zataškati svoje zločine.

Ko im se susprotivi biva brutalno polomljen, kao građani 25. i 30.12.2018. godine, koji su tražili Istinu i Pravdu, kao brojni drugi, prije i poslije tih datuma, što su izloženi stravičnim progonima, prebijanju, pritvaranju, zatvaranju…

7.
Konobar naplaćuje, polako, bez žurbe - dio po dio.

8. 
Naplatu ne može spriječiti Milorad Dodik jeftinim pokušajima relativizacije zločina Teškog Ubistva, poodavno ispranim lažima, otrcanim obmanama, nesuvislim poluinformacija o zlodjelu, pri čemu su golim okom vidljivi njegova duboka uznemirenost zbog pitanja o ubistvu i šefu Hunte, koji ne dozvoljava da se Ubistvo razriješi; Njegov strah od tog jezivog zločina i posljedica koje će uslijediti nakon njegovog konačnog razrješenja. 

9.
Konobar će da naplati, tu nema dileme; To Dodik zna i toga se Dodik boji.

10. 
Skrivanje u tamnoj zoni satrulih konfekcijskih prevara, u prostoru između istine i laži, nestabilnom samom po sebi; Prostoru u kojem nikada nisi siguran da ćeš iz njega uspjeti da se izvučeš, čak i sa teškim kolateralnim štetama; prostoru koji svjedoči o lošim namjerama Skrivača, neće spriječiti Konobara da donese Puni Račun.

11. 
Milorad Dodik nije uspio na RTS-u, u emisiji “Upitnik”, da se sakrije u tamoj zoni, koju on toliko voli, koja je njegovo prirodno stanište i u kojem je on već dosta dugo nesiguran, sam, ugrožen od sopstvenih, koliko do juče, slijepih podanika; Suodgoovnih za prikrivanje zločina - Cvijanovićeve, Čubrilovića, Lukača.

12.
Dodik odlično zna da Ilićeva zločinačka konferencija za štampu 26.03.2018. nije bila, kako on tvrdi, pogrešna, već svjesno planirana, kao dio ukupnog zločina, koji se sastoji od Otmice, Mučenja, Ubistva i Prikrivanja Ubistva Davida Dragičevića!

13.
Dodik odlično zna da bi Dragan Lukač, da je ikada bio ministar unutrašnjih poslova, već tog 26.03.2018. odmah podnio ostavku, prije toga naredio da se pohapse zlikovci, ali Lukač je šef Hunte, zato ostavke i nema.

Dodik odlično zna da bi Dragan Lukač, da je ikada bio ministar unutrašnjih poslova, odmah podnio ostavku, nakon što su sve njegove jezive laži, izrečene na sjednici Narodne skupštine RS 10.05.2018. raskrinkane, argumentovano demantovane, pretvorene u prah i pepeo, ali Lukač je šef Hunte, zato ostavke i nema.

Dodik odlično zna da bi Dragan Lukač, da je ikada bio ministar unutrašnjih poslova, odmah podnio ostavku po objavljivanju toksikoloških nalaza, koji su potvrdili da je lagao oko “jeftinog LSD-ija”, da je lagao da je David koristio narkotike, da je lagao kako nije naredio Želimiru Lepiru da ubistvo proglasi zadesom, ali Lukač je šef Hunte, zato ostavke i nema.

Dodik odlično zna da bi Dragan Lukač, da je ikada bio ministar unutrašnjih poslova, odmah podnio ostavku, nakon što je uvidio da je Đorđe Rađen (u najmanjem jedan od glavnih saučesnika u Ubistvu), koji nije policajac, postao glavni istražilac MUP RS, da su pripadnici te institucije u funkciji zločina Ubistva i drugih zločina, da…, ali Lukač je šef Hunte, zato ostavke i nema.

14.
Komandanti Hunte ne podnose ostvake, oni se svrgavaju, poznato je to odlično Dodiku.

Sasvim je druga stvar što on nema snage za to.

15.
Dodik odlično zna da tužioci ne mogu uraditi ništa ukoliko ih opstruiše policija, tako da je u tamnoj zoni i njegova izjava “Ne može ništa da se desi bez Tužilaštva”, jer je to tek, u najboljem slučaju po Dodika, poluistina.

Istina je da u slučaju Davida Dragičevića tužioci rade po naređenju Komandanta Hunte Lukača i da su, zajedno sa njim, direktni zaštitnici Naručilaca Ubistva i Ubica Davida Dragičevića.

Da su tužioci, kao što nisu, oni bi optužili Lukača već 29.03.2018., kada je tražio da se Ubistvo Davida proglasi zadesom; Nisu to učinili i postali su to što jesu -  Monstruozni saradnici koji marljivo rade na uništavanju dokaza o zločinu, koji štite ubice, koji štite njihove saradnike… 

16.
Dodik odlično zna da su njegove tvrdnje o tome kako "Policajci koji su radili na tim istražnim radnjama, gdje su utvrđeni i neki propusti su suspendovani, udaljeni iz policije i neki se već nalaze na sudu, ali to se ne čuje, to ne želi niko da čuje” samo novi bijeg u tamnu zonu, skrivanje u njoj, jer nema tu šta da se čuje.

Žrtvovanje piona nije isto što i rješenje Ubistva.

17.
Dodikov problem, ma gdje se krio sledeći put kada ga upitaju o Ubistvu Davida, jeste što nikada ne može sakriti da su Ubistvo pokušali da zataškaju pripadnici institucija, da su u ubistvu učestvovali pojedini pripadnici Hunte, da je Komandant Hunte naredio brutalno premlaćivanje građana, da je doveo batinaše sa strane da bi masakrirali Banjalučane, da je uveo policijski čas, da je uskratio slobodu kretanja, govora, mišljenja…, da je od Banjaluke napravio Geto.

18.
Dodikov najveći problem je svijest o tome da će “Konobar da Naplati” i da on to više ne može spriječiti.

Dodatak: Dodik na RTS-u, u emisiji “Upitnik”, o zločinu Teškog ubistva Davida Dragičevića

Da li postoji odgovornost ministra policije zbog propusta u istrazi ubistva Davida Dragičevića iz Banjaluke sačekaćemo još malo da vidimo", rekao je u emisiji "Upitnik" RTS-a predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik, dodjući da niko od odgovornosti neće pobjeći.

- Ako je već utvrđeno da je bilo propusta u policiji i odgovornosti, da li je i ministar unutrašnjih poslova RS (Dragan Lukač) trebao da snosi tu odgovornost, bilo je pitanje novinarke, na što je Dodik odgovorio da treba još malo sačekati.

"Policajci koji su radili na tim istražnim radnjama gdje su utvrđeni i neki propusti su suspendovani, udaljeni iz policije i neki se već nalaze na sudu, ali to se ne čuje, to ne želi niko da čuje. Da li postoji odgovornost ministra policije u tom pogledu, sačekaćemo još malo da vidimo. U svakom slučaju, niko nije izuzet od bilo kakve odgovornosti, a odgovornost je naravno i ako ste propustili nešto da uradite što ste trebali da uradite", rekao je Dodik.


On smatra da su policajci na spornoj konferenciji za štampu, održanoj prije 11 mjeseci, iznijeli  i niz nepotvrđenih informacija.
"Dakle, postoji jedna stvar koja je to inicirala, a to je jedna nepotrebna konferencija za štampu na koju su izašli policajci koji se bave pitanjem istraživanja tog slučaja i iznijeli neke kvalifikacije koje naravno kasnije nisu bile ni potvrđene, neke nisu bile potvrđene, neke jesu bile potvrđene", rekao je Dodik.


Na pitanje novinarke RTS-a može li bilo šta da se uradi mimo ministra policije kad je riječ o takvom događaju, Dodik je odgovorio da istražni organi policije rade isključivo po nalogu Tužilaštva.


"Ne može ništa da se desi bez Tužilaštva. Ako tužilac utvrdi da je policajac i čak operativac koji je radio na tom slučaju to učinio mimo zakona i mimo naloga koji daje Tužilaštvo, on po službenoj dužnosti može tog policajca da optuži i da traži odgovornost za njega. To je jedna vrsta odgovornosti. Druga vrsta je neka moralna, politička odgovornost. Niko ko je izabran na funkciju, od Milorada Dodika do ministra policije nije izuzet te vrste odgovornosti", rekao je Dodik.