четвртак, 2. октобар 2014.

MUP RS demantuje informacije o ruskim specijalcima; Bezbjednosne službe i dalje tvrde da je riječ o ruskim specijalcima

MUP RS demantovao je da su u Banjaluku stigli pripadnici  ruske (paravojne) specijalne jedinice.

Nakon što je objavljena vijest o tome da je u RS stiglo 148 dobro obučenih ruskih specijalaca, koji su smješteni u tri hotela na području Banjaluke i Laktaša, te da su već poečeli treninge u bazi specijalne jedinice policije MUP RS, iz policije su demantovali te navode. 

Oni tvrde da je "u RS ušao određen broj ruskih državljana "uglavnom umjetnika i članova umjetničkih društava iz Ruske Federacije koji učestvuju na manifestiaciji povodom obilježavanja sto godina od Prvog svjetskog rata".

MUP još navodi da tu manifestaciju organizuje Ministarstvo prosvete i kulture RS sa Ruskom Federacijom.

Međutim, na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvjete i kulture nema ni riječi ni o kakvoj manifestaciji tog karaktera.

Moji izvori iz bezbjednosnih službi i dalje tvrde da je riječ o specijalcima, i da MUP RS pokušava sada da se opere od cijele priče.
"Rusi su u BiH ušli još 28. septembra, a tek jutros su prijavljeni i to nakon interevncije nadležnih službi.  U hotelima gdje su smješteni, rečeno nam je da im je iz policije sugerisano da ne prijavljuju ruske goste", tvrde moji izvori.

Iz ambasade Ruske Federacije, sarajevskim medijima su rekli da "ne žele komentarisati laži i neistine", ali nisu saopštili šta njihovih 148 državljana radi u RS.

Saopštenje MUP RS
Број:СМ –1-053
Датум: 02.10.2014.године                                                              
                                                                                               
СВИМ МЕДИЈИМА

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ


Деманти неистина о наводном боравку руских специјалаца и обавјештајаца

Министарство унутрашњих послова Републике Српске демантује неистине које су објавили поједини медији из Федерације БиХ а односе се са наводни боравак „148 руских специјалаца и обавјештајаца на територији Републике Српске“.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је обавијештено да ће на подручју Републике Српске боравити одређен број руских држављана, углавном умјетника и чланова умјетничких друштава из Руске Федерације који учествују на манифестацији поводом обиљежавања 100 година од Првог свјетског рата коју организује Министарство просвјете и културе Републике Српске са Руском Федерацијом.

За све додатне информације молимо медије да се обрате организаторима ове културне манифестације, а наводе „да им је МУП РС сугерисао да се не пријављују Служби за послове за странцима БиХ“, сматрамо злонамјерним и некоректним.

Такође, позивамо медије да убудуће прво званично провјере такве информације прије него што их објаве, а не да шире неистине и узнемирују јавност.



                                                              Одјељење за односе са јавношћу