среда, 29. октобар 2014.

Dodik traži od Gavranovića da podnese ostavku



piše: Slobodan Vasković
Milorad Dodik nastavlja sa čistkom u SNSD-u: na udaru je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.
„Dodik je zatražio od Gavranovića da podnese ostavku i obrazloži je zdravstvenim ili nekim drugim razlozima, kako se ne bi dizala velika buka oko njegovog odlaska“, tvrde moji izvori iz vrha SNSD-a.
Odnosi Dodika i Gavranovića veoma su loši već mjesecima. Dodik Gavranoviću stavlja „na dušu“ da nije uspio napraviti ništa u Banjaluci, a posebno to što odbija da izvrši njegove direktne naloge.
Gavranović već dobru godinu dana na Dodikove zahtjeve prijeti ostavkom, jer je Grad u izuzetno teškim i složenim finansijskim problemima, koje on ne može da riješi. 

Uz to, Gavranović je u stalnom i otvorenom ratu sa koalicionim DNS-om, posebno predsjednikom gradske Skupštine Budimirom Balabanom. Mržnja između Balabana i Gavranovića već je postala urbana legenda, a tolika je da jedan od njih dvojice mora što prije da “leti” iz Gradske skupštine.

Bliži “slobodnom padu” je Gavranović, jer je njegov odlazak jedan od uslova za učvršćivanje koalicije SNSD-a sa DNS-om, što je Dodiku neophodno, kako bi uopšte mogao da razmišlja o formiranju nove Vlade RS.

Gavranoviću je sada Dodik pružio priliku da ostavku zaista i podnese, ali moji izvori tvrde da to gradonačelnik neće učiniti.
“Ta pozicija je vrhunac njegove karijere i teško da će se on dobrovoljno povući. Takav Gavranovićev stav dovodi Dodika u vrlo nezgodnu situaciju da javno traži njegov opoziv, a to je tanak led u ovako napetoj političkoj situaciji”, tvrde moji izvori.

Na upit kako će reagovati Nebojša Radmanović, koji je stvarni šef Gavranoviću, nisu mogli precizno odgovoriti.
“Radmanović vaga da li da prihvati dobru platu u Domu naroda BiH, gdje Dodik hoće da ga delegira, ili da se suprotstavi Dodiku, tako što će izdvojiti svoj DPS iz Saveza. Čekaće rasplet oko formiranja Vlade RS, ali treba imati u vidu da je on značajno oslabljen unutar SNSD”, navode moji izvori.


Oni tvrde da Dodik, osim Gavranovićeve ostavke, zahtijeva i smjenu Zorana Novakovića Zenge sa pozicije načelnika u gradskoj vlasti.
“Zenga leti iz SNSD-a, tu dileme nema”, izričiti su moji sagovornici i ukazuju na činjenicu da su i Gavranović i Zenga bili vrlo vrlo malo angažovani u kampanji SNSD za opšte izbore.

Prema njihovim riječima, teška bitka vodi se i u Srpcu, gdje su se sukobili Goran Kljajčin i Mirko Kojić.
“Kljajčin optužuje Kojića za loš rezultat stranke u Srpcu i zahtijeva da OO SNSD u tom gradiću preuzme njegov sin Svetomir Kljajčin”, navode moji izvori.

Oni još kažu da ide čistka i u OO SNSD Modriča i OO SNSD Šamac. 

Dodik je prije deset dana raspustio OO SNSD Bijeljina.