уторак, 2. јун 2020.

Režimski atak na zdravlje građana tokom pandemije/Turistički kriminalni aranžmani: “Travel4fun” nije uvezao nikakvu medicinsku opremu, iako je dobio ugovor na 2.385.000 KM; Za 2,385 miliona KM je oštećen budžet


Piše: Slobodan Vasković

1.
Pandemiju korona virusa Režim RS teško je zloupotrijebio i iskoristio za pljačkanje desetina miliona KM preko firmi svojih članova ili pripadnika njihovih porodica. Osim otimačine, takvo djelovanje je direktan atak na zdravlje stanovništva koje je bilo dva mjeseca zatočeno u svojim kućama, pojedini i u karantinima koji su više ličiili na logore, a pripadnici nekompetentne ulizičke strukture to vrijeme su iskoristili za milionske prevare i teške kriminalne radnje.

2.
Jedna od takvih otimačina izvršena je preko turističke agencije “Travel4Fun” iz Banjaluke, čiji je vlasnik i direktor Saša Marković. Turistička agencija je nekvalifikovana za nabavku medicinske opreme, ali to ni najmanje nije smetalo Branislavu Zeljkoviću, direktoru Instituta za javno zdravstvo, da joj dodijeli ugovor vrijedan 2,385 miliona KM, o čemu je objavljeno obavještenje na portalu javnih nabavki 29.04.o.g. 

Branislav Zeljković
Ugovor je potpisan 10.04.2020. godine.




3.
“Travel4fun” trebalo je da isporuči medicinsku zaštitnu opremu u vrijednosti od 2,385 miliona KM, ali oni, zaključno sa jučerašnjim danom, 01.06., nisu uvezli nikakvu opremu, potvrđeno mi je iz nekoliko izvora bliskih vrhu Instituta za javno zdravsto. Niti su išta isporučili.

Prosto je nevjerovatno kakve sve prevare su osmislili pripadnici Režima, teško zloupotrebljavajući pandemiju i ugrožavajući zdravlje građana da bi se nezakonito dokopali milionskih iznosa.

4.
To, praktično, znači da nedostaje gotovo svih 2,385 miliona KM, za koliko je oštećen Institut za javno zdravstvo, odnosno budžet RS.

5.
Niko od nadležnih o cijelom ovom slučaju prevare do sada nije rekao ni riječ, a činjenica da je Turistička agencija odabrana da obavi posao nabavke zaštitne medicinske opreme dovoljno govori da je u pitanju nezakonit posao sa ciljem pljačke budžetskog novca. 

6.
Činjenica je i da je načinjena milionska šteta, preciznije, pljačka od 2,385 miliona KM, ali da se iz Režima niko oko toga ne brine, jer drže sve poluge vlasti, pravosuđa i policije u svojim rukama; Na srateškim mjestima su njihovi ljudi zaduženi za zataškavanje ovih prevara, koje su direktan atak na zdravlje stanovništva.

7.
“Travel4fun” je u 2019. godini imao, prosječno, zaposlena tri radnika i ukupan promet od 149.803 KM, što je nikakva referenca za dobijeni posao vrijedan 2,385 miliona KM.



Kako je njihov poslovni angažman - putovanje za zabavu - izvan svake razumne sumnje dobro su se zabavili otuđujući 2,385 miliona KM, što je cifra koju su do pandemije mogli samo da sanjanju; Ali, Zeljković i njegovi nalogodavci su im ispunili i najvlažnije snove časteći ih sa 2,385 miliona KM.

8.
Zeljković je potpisao i nabavku lažne pokretne bolnice, a u postupku “nabavke” prastarog šatora spiskano je 4,6 miliona KM. Ugovor je raskinut, ali firma “Global-Balkan”, vlasnika Slavena Ristića još uvijek nije vratila 4,2 miliona KM, koliko joj je plaćeno za šator. 

9.
Da stvar bude gora, Ristića predstavljaju kao “humanistu”, iako je, umjesto bolnice, u RS dopremio šatorčinu i to preskupim avionskim prevozom, po cijeni od 400.000 KM (tri leta). Cijena sva tri leta nije mogla koštati više od 30.000 KM.

Ristić i Dodik

Prijedlog da se nabavi pokretna bolnica je "ručni rad" Dragana Lukača, koji je u odličnim odnosima sa Ristićem. Lukač je "gurnuo" Radovana Viškovića u taj posao, a paradoks je da sada MUP RS, na čijem čelu je Lukač, istražuje Viškovića. Ukoliko bude veliki pritisak javnosti da neko odgovara zbog prevare, u vrhu Režima je odlučeno da "padnu" Višković i Zeljković.

Dodik je podržao ovaj "projekat", a njegova propast i šteta koja je načinjena zbog obmanjivanja javnosti dodatno je zaoštrila njegove i Lukačeve odnose.
10.
Zeljković je direktan učesnik milionskih prevara, a Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva RS vodi istragu oko kriminalnih radnjii sa nabavkom lažne poketne bolnice; Okružno javno tužilaštvo Banjaluka trebalo bi da istražuje kriminalne turističke aranžmane Zeljkovića, koji su. budžet koštatli otetih 2,385 miliona KM.

Krivična TI BiH protiv rukovodstva Instituta 
Transparency international u Bosni i Hercegovini podnio je, 30.05., krivičnu prijavu  Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka protiv rukovodstva Instituta za javno zdravstvo RS zbog sklapanja ugovora vrijednog 2,38 miliona KM o nabavci medicinske zaštitne opreme sa turističkom agencijom Travel4Fun.

“Tenderskom dokumentacijom koja je u posjedu TI BIH takođe je traženo da ponuđač bude registrovan za tu djelatnost i da posjeduje dozvolu Agencije za lijekove BIH. TI BIH je od Agencije za lijekove dobio zvaničnu potvrdu da Travel4fun nema dozvolu za promet medicinskim sredstvima, ali je ovoj firmi ipak dodijeljen ugovor, o čemu je objavljeno obavještenje na portalu javnih nabavki 29. aprila ove godine. Iz Instituta su naknadno saopštili da je Travel4Fun bio dio grupe ponuđača sa firmom Promeding d.o.o. iz Laktaša koja ima dozvolu Agencije, ali ona se ne pominje u obavještenju Instituta na portalu javnih nabavki“, naveli su u saopštenu iz TI BiH.

Oni ističu da je iz odluke objavljene na sajtu Instituta vidljivo da je postupanje Instituta bilo nezakonito. 

U dokumentu se navodi da je poziv za učešće u ovom postupku upućen samo nekvalifikovanom ponuđaču Travel4Fun, a da se na sastanku o uslovima ponude 10. aprila pojavila i firma Promeding. 

Član 28. Zakona o javnim nabavkama izričito zabranjuje ovakvo postupanje, jer se na pregovore pozivaju isključivo ponuđači za koje se prethodno utvrdi da ispunjavaju uslove, pa njihovo pojavljivanje sa firmom koja je možda ispunjavala uslove u tom trenutku nema značaj u ovom slučaju. Štaviše, indikativno je da se Promeding d.o.o. ne pominje u odlukama objavljenim na portalu javnih nabavki iz kojih je javnost i saznala za ove slučajeve, zbog čega postoji sumnja da je naknadno navedena kako bi se opravdalo zaključivanje ovih ugovora, na šta je TI BiH takođe ukazao u krivičnoj prijavi.