субота, 6. јун 2020.

Dodikovi Glineni golubovi iz DNS-a: Spisak republičkih preduzeća i ustanova na području Prijedora kojima upravljaju direktori iz DNS-a što će biti odstrijeljeni (dokument)



Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik pažljivo je pripremio ponižavanje, satiranje i lomljenje Nenada Nešića i  dalje razaranje DNS-a, kada je spoznao da je izgubio skupštinsku većinu u Prijedoru. 

SNSD je skupštinsku većinu izgubio 03.05., a novu je uspostavio Gradski odbor DNS-a Prijedor, kojim i dalje suvereno vlada Marko Pavić, bivši lider te stranke.

Dodik je znao da će izgubiti skupštinsku većinu i spremio je odmazdu.

Nesporno to dokazuje Informacija, pod brojem 01-009-10/20, koju je, 28.05.2020. godine, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Saša Bursać dostavio Glavnom odboru te stranke a, bez sumnje, zahtjev tog stranačkog organa.

Saša Bursać
U Informaciji su navedene sva republička preduzeća i ustanove na području Grada Prijedora u kojim su na pozicije direktora imenovani članovi DNS-a.

Prva na spisku, listi za odstrel, je Lejla Rešić, koja je tada još uvijek bila Ministar za upravu i lokalnu samoupravu.

Bursaćeva Informacija - Lista za odstrel funkcionera DNS-a

Rešićeva je smijenjena 04.06. na sjednici Vlade RS, bez ikakvog objašnjenja, što je bilo prvo javno Dodikovo brisanje cipela krpom Nešićem. Drugo je uslijedilo Dodikovom izjavom da na poziciiju Rešićeve ne može biti imenovan niko od funkcionera DNS-a iz Prijedorks regije, a kriminalca na čelu DNS-a lider SNSD-a je dotukao izjavom da ta stranka neće izgubiti pozicije, ali nije rekao da neće biti posmjenjivani aktuelni funkcioneri.

Na spisku za odstrel se, sem Rešićeve koja je vodila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, nalaze direktori:
-JZU Bolnica “Dr Mladen Stojanović”, Prijedor
-JZU Závod za medicínu rada i sporta RS - Centar Prijedor 
-JU za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, Prijedor
-JU Závod za zapošljavanje RS - filijala Prijedor
-Nacionalni park Kozara
-Muzej Kozare Prijedor
-Rudarski institut Prijedor

Osnovne škole
-JU Osnovna škola “Jovan Cvijić Brezičani, Prijedor 
-JU Osnovna škola “Branko Ćopić”, Prijedor
-Ju Osnovna škola “Ćirilo i Metodije” Trnopolje, Prijedor

Srednje škole
-JU “Ugostiteljsko-eonomska” škola, Prijedor
-JU “Centar Sunce” Prijedor
-JU “Mašinska škola” Prijedor
-JU “Poljoprivrdno-prehrambena škola” Prijedor
-JU muzička škola “Savo Balaban” Prijedor

Na spisku se nalazi ukupno 16 institucija, od kojih je 15 republičkih preduzeća i ustanova na području Prijedora, a jedino je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave smješteno u Banjaluci.

Svi direktori trebali bi, po Dodikovom naređenju, biti smijenjeni.


Interesantno je da je na spisku navedeno samo ime Rešićeve, jer je njena smjena bila urgentna i najjača poruka da slijedi odmazda, dok direktori navedenih ustanova nisu imenovani, jer se radi o "glinenim golubovima". Rešićeva je prva odstrijeljena, a u narednim danima i nedjeljama će biti dekapitovani svi ostali koji rukovode institucijama sa spiska.

To nije konačan broj, jer je Dodik naložio da se, sem Rešićeve, smijene ukupno 24 funkcionera DNS-a, kao odmazdu za promjenu skupštinske većine u Prijedoru.

Ostalih devet nisu navedeni u Informaciji Saše Bursaća, predsjednika SNSD-a iz Prijedora, jer oni rade u republičkim institucijama u Banjaluci, a riječ je o visokim funkcionerima Vlade RS i nekoliko agencija.