понедељак, 8. јун 2020.

Hoće li “Miljacka” u zakonito korito: Javna rasprava o nacrtu Dozvole za HE, koja će se održati 11.06., prilika da se kriminalne i falsifikatorske akrobacije Ljubomira Mrde potpuno raskrinkaju i projekat konačno uvede u zakonske norme


Piše: Slobodan Vasković

1.
Regulatorna komisija za energetiku RS odustala je od “javne rasprave” o hidroelektrani “Miljacka”, vlasnika kriminalca Ljubomira Mrde, koja se, kako su ranije objavili, zbog korona virusa trebala obaviti dostavljanjem komentara putem pošte.

2.
U Zaključku o provođenju javne rasprave, donešenom 14.05. ove godine, Vladislav Vladičić, direktor Regulatorne komisije, naveo je :”Regulatorna komisija za električnu energiju RS će zbog epidemiološke situacije, provesti postupak javne rasprave, konsultacije, putem dostavljanja komentara zainteresovanih lica na Nacrt ove dozvole”.

Poništeni Zaključak Regulatorne komisije 
3.
Međutim, Regulatorna komisija odustala je od ovog, najblaže rečeno, kontroverznog postupka javne rasprave i donijela novu odluku da će se javna rasprava o nacrtu Dozvole za rad HE “Miljacka” održati 11.06. ove godine u Istočnom Starom Gradu.

4.
Ovaj zaključak Regulatorna komisija donijela je na sjednici održanoj 26.05. o.g., pozivajući se na ukidanje vanrednog stanja, uvedenog zbog pandemije; Na taj način otvorio se prostor da se prekine kriminalni niz vezan za pokretanje rada HE “Miljacka”, u kojem je, između ostalog, i notorna činjenica da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, na čijem čelu je frontalna neznalica Srebrenka Golić, izdalo kriminalcu Mrdi upotrebnu dozvolu za rad HE “Miljacka” na osnovu falsifikovane dokumentacije.

Novi Zaključak Regulatorne komisije
o javnoj raspravi 11.06.
5.
Javna rasprava koja će biti održana 11.06. biće prilika da se u potpunosti raskrinkaju svi falsifikati koje je počinio Mrda, zajedno sa svojom hobotnicom, i da se cijeli posao oko HE “Miljacka” konačno uvede u zakonite vode.

O falsifikatima najbolje svjedoče razlike između Glavnog projekta i Izvedenog stanja koje su ogromne po svim parametrima i do kojih nije smjelo doći, niti su se mogle prihvatiti.


6.
Do zakonskih rješenja moguće je doći ukoliko entitetske institucije konačno prestanu da štite otvoreni kriminal i falsifikate koje su počinili Mrda i njegov gang.
Vladislav Vladičić
7.
Ranije sam objavio da Vladislav Vladičić, direktor Regulatorne komisije za električnu energiju RS, zna da je dokumentacija za “Miljacku” falsifikovana, ali je, uprkos tome, izdao nacrt Dozvole  za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije u MH „MILJACKA“ pod brojem 01-142-04—1/86/20.

nacrt Dozvole 
Ipak, Vladičić je prestao da zloupotrebljava epidemiološku situaciju kako bi izbjegao da se falsifikati utvrde na licu mjesta.

8.
Sve oko “Miljacke”, što se do sada dešavalo, je državni kriminal, tu nema nikakve dileme, a hidroelektrana će, ukoliko joj se umjesto nacrta Dozvole sada iza Dozvola, nastaviti raditi sa dozvolama izdatim na osnovu faklsifikovanih dokumenata.

9.
Sve navedeno potvrđuju dokumenti koje sam nedavno objavio u tekstu 

O čemu se radi: Glavni projekat nije ispoštovan i urađeni objekti se razlikuju i po tipu i po gabaritima i po položaju. Najporaznija je činjenica da je brana na vodozahvatu viša pet metara od projektovane.

Akumulaciono jezero plavi privatne parcele na kojima nisu riješeni imovinski odnosi, uzvodno uz rijeku Miljacku u dužini od 500 metara.

10.
Regulatornoj Komisiji je poznato da kota gornje vode nije 620 m.n.m., koliko je bilo dozvoljeno, već 625 m.n.m. čime je brana, pored konstruktivnih razika, viša za pet metara, a time se povećava plavljenje za pet metara visine.


Regulatorna Komisija je u posjedu projekta izvedenog stanja koji potvrđuje navedene činjenice.


11.
Poznato im je i da je hidroelektrana “Miljacka” izgrađena suprotno izdatoj građevinskoj dozvoli, a tehnički prijem i upotrebna dozvola izdati su u suprotnosti sa članom 140 Zakona o uređenju prostora i građenja RS.

Regulatornoj  Komisiji su poznati protokoli o ugrađenoj opremi urađeni od firme “KOLEKTOR” iz Slovenije, o kojoj sam već pisao. 

12.
Da podsjetim, Mrda i “Kolektor” pokušavaju da na osnovu nepostojećeg ugovora otmu od ERS 17,7 miliona evra, što je dodatni dokaz o razornom djelovanju međunarodne organizovane zločionačke grupe. Tužilaštvo BiH i dalje ne reaguje na sve ove otvorene pljačke.

“Kolektor” je izgradio opremu za “Miljacku”.


Ti protokoli potvrđuju stvarno stanje na terenu, a to je suprotno NACRTU  Dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije  u MH „MILJACKA“ pod brojem 01-142-04—1/86/20.

13.
Vratimo se Mrdi i njegovoj firmi “GREEN ENERGY”  d.o.o. iz Pala, čiji je navodni osnivač  “BXP Czech a.s.” iz Praga, fantomska firma koja nema kapitala, poslovnog 
prostora, telefona…

14.
Vlasnik “BXP Czech a.s.” iz Praga, Milutin Perić, vlasnik ničega, odnosno samo papira i pečata fantomske firme i izvrsne volje za milionske prevare, omogućio je Mrdi da, pod plaštom njegove fantomske firme, izgradi privatnu hidroelektranu “Miljacka”, snage 2,5 MW i godišnje proizvodnje 9.310.000 kWh.

Godišnji prihod Mrdine “Miljacke” iznosi 1.235.437 KM, što je cifra koja se dobije kada se pomnoži godišnja proizvodnja od 9.310.000kWh x 0,1327 KM, koliko je naknada za struju dobijenu iz obnovljivih izvora. 


15.
Kako je Mrda koncesiju dobio na period od 50 godina, to znači da će on i njegovi nasljednici ukupno zaraditi 61.771.850 KM.

Mjesečno je to 102.953 KM, što je, valjda, Mrdi dovoljno da nekako skrpi kraj s krajem svaki mjesec. Sav taj silni novac plaćaju građani RS, koji uz račun za utrošenu električnu energiju plaćaju i takse za energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora. Dio tog ogromnog kolača, koji snose sva domaćinstva u RS, otima i kriminalac Mrda. 

16.
Izgradnja “Miljacke” koštala je, zvanično, 5.950.000 KM, a Mrda je najveći dio novca namakao iz entitetskih resursa, raznih Javnih preduzeća koja su plaćala njegove izvođače. Ali to je već posebna priča. (nastaviće se)