недеља, 14. јун 2020.

Milan Potkovani Tegeltija prenervozan zbog mogućnosti da izgubi kontrolu nad pozicijom potpredsjednice VSTS-a, što bi se značajno odrazilo na njegove prihode; Tu nije kraj problema, jer bi mogao da izgubi i većinu u VSTS, koju još uvijek uspijeva da kontroliše



Piše: Slobodan Vasković

1.
Milan Potkovani Tegeltija, vlasnik VSTS, koji koristi kao sopstveni STR, vidno je nervozan posljednjih dana, jer mu padaju akcije u privatnoj manufakturi.

2.
Na redu je izbor nove potpredsjednice VSTS, jer je Ružici Jukić istekao mandat; Na tom mjestu Tegeltija, kriminalac po opredjeljenju i ubjeđenju, bi želio da vidi svoju dougogodišnju poslušnicu Željku Radović.

3.
Međutim, mjesto potpredsjednika VSTS je profesionalno i osoba koja ga obavlja ne može obnašati druge funkcije u pravosudnim institucijama. 

4.
Radovićeva je, osim član Tegeltijine privatne VSTS manufakture, i Glavna tužiteljka privatizovanog Okružnog Javnog Tužilaštva u Doboju.

5.
Ukoliko bi nju izabrao za potpredsjednicu, morala bi napustiti poziciju šefice OJT Doboj, a onda Tegeltija ima problem koga da instališe na to mjesto, jer nije siguran da bi Radovićkinog nasljednika mogao da kontroliše u potpunosti kao nju.

6.
Moniki Mijić, njegovom drugom favorizovanom grlu, ističe mandat uskoro, tako da ni ona ne može da trči potpredsjedničku prugu.

7.
Ukoliko, pak, ne progura Radovićevu na poziciju potpredsjednicde privatnog VSTS, onda ta pozicija pripada Saneli Butigan, koja je odnedavno članica VSTS i hrvatske je nacionalnosti.

8.
Butiganova je u VSTS došla umjesto Jukićeve, koja je bila potpredsjednica te institucije. 

9. 
Sanelu Butigan kriminalac Tegeltija ne kontroliše, što bi mi pokvarilo trijumvirat u vrhu VSTS, kojim je, do odlaska Jukićeve, suvereno vladao uz pomoć Jadranke Lokmić-Misirača, takođe potpredsjednice i takođe poslušnice Potkovanog.

10.
Sada će Tegeltija pokušati zloupotrijebiti sve ovlasti koje ima šef VSTS kako ne bi dozvolio izbor Butiganove i nastavio da harači sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom kao sopstvenom prćijom, koja mu, zbog ogromnog pritiska koji vrši na sudije i tužioce, donosi enormnu zaradu od kriminalaca.

11.
Naravno, kriminalcima Tegeltija omogućava da ne budu procesuirani, a oni ga zauzvrat Potkivaju i po mjesecu i žarkome suncu! Kao recimo od političke bitange Nenada Nešića, protiv kojeg imaju podnesne  dvije krivične prijave, ali su u ladicama.

12.
Tegeltija sprečava i procesuiranje brojnih drugih zlodjela, tako da se enormno obogatio. 

13.
Biće interesantno kako će pravosudni mafijaš riješiti ovaj čvor i nastaviti da ubire ogromne profite na nesreći drugih. 

14.
Rečeno nije najgore što bi moglo uskoro da se desi Potkovanom Tegeltiji - Njegovoj Miljenici, sa Evropskog puta, Milijani Buhi ističe mandat u VSTS i zamijeniće je osoba koju će imenovati Predstavnički dom Parlamenta BiH, gdje presudnu ulogu ne igraju SNSD i HDZ.

15.
“Evropa” bi mogla postati zaista predaleka za Potkovanog!

U nastavku tekst “Žurnala” o Tegeltijinim marifetlucima oko izbora Radovićeve na poziciju Glavne okružne tužiteljice Željke Radović



Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH nedsvno je izjavio da je njegova primarna dužnost  da štititi ustavnost i zakonitost te insitucije, pa i pravosudnog sistema. 

Ovakva Tegeltijina izjava, izrečena u intervjuu portalu radiosarajevo.ba, otvoreno je ruganje svima u BiH, cjelokupnoj javnosti u zemlji, koja godinama, a naročito poslednjih mjeseci svjedoči nezakonitostima, korupciji, kriminalu i nepotizmu, u kojima otvoreno učestvuju nosioci najvažnijih funkcija u pravosudnom sistemu BiH. Primjera je mnogo, od afere „selefije“, odnosno upada hrvatskih obaveštajaca u BiH, preko spornih imenovanja članova VSTS, do slučajeva „Dragičević“ i „Memić“, koji su hirurški precizno pokazali spregu nosilaca izvršne vlasti sa osobama iz pravosuđa, koji opstrušu istrage i s predumišljajem rade na zataškavanju ubistva Davida Dragičevića i Dženana Memića. 

Tegeltijine tirade o tome kako se on zalaže da se „svi postupci koji se vode pred sudovima i tužilaštvima vode prema zakonu“, licemjeran su pokušaj odbrane samog sebe, koji je na vrhu piramide korumpiranog pravosuđa, koje je rak rana Bosne i Hercegovine. 

Tegeltija pokušava da zametne tragove svoje odgovornosti i saučesništva u namjeri da se za člana VSTS ponovo imenuje Željka Radović, glavna tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva u Doboju. Grupa tužilaca, koja se nije htjela potpisati, podnijela je Tužilaštvu BiH zbog ovog slučaja krivičnu prijavu, kao i diciplinsku prijavu protiv Milana Tegeltije i više N.N. lica na osnovu člana 214. Zakona o krivičnom postupku BiH i člana 64. Zakona o VSTS . Postojanje krivične prijave potvrdio je i sam Tegeltija, navodeći da se radi o anonimnoj krivičnoj prijavi. 

Slučaj Željke Radović je otvorio novu aferu u radu VSTS. Radovićki je mandat u VSTS istekao u februaru ove godine, a VSTS je bio dužan da tri mjeseca prije isteka njenog mandata, odnosno krajem novembra 2018. godine, obavijesti Republičko javno tužilaštvo (RJT) radi provođenja izbora ili imenovanja za novog člana iz reda okružnih tužilaca. Sve to je regulisano članom 8. Zakona o VSTS, koji precizira ovu odredbu.

Radovićki je 15. maja ove godine trebalo da istekne mandat glavnog tužioca OJT Doboj (imenovana 2014.), a da bi moga ponovo biti imenovana na tu tužilačku funkciju, u vrijeme podnošenja prijave na konkurs nije mogla biti član VSTS, ili je prije prijavljivanja na konkurs morala podnijeti ostavku na članstvo u VSTS.

Da bi se izbjeglo i jedno i drugo, izbor novog člana VSTS stavljen je na čekanje, da bi Radovićka mogla da bude ponovo imenovana za glavnog tužioca u Doboju. Što se i desilo. Željku Radović VSTS je ponovo imenovao za glavnog Okružnog tužioca u Doboju 28. marta ove godine.  

Izvori Žurnala iz tužilačkih krugova u Banjaluci navode da je Tegeltija propustio da u zakonskom roku dostavi obavještenja RJT u Banjaluci u vezi sa novim izborom člana VSTS. Tegeltija je glavnom republičkom tužiocu RS Mahmutu Švraki dostavio obavještenje, ali da ga Švraka, u dogovoru s Tegeltijom, kako tvrde naši sagovornici, nikom nije proslijedio. 

VSTS je, posle pisanja Žurnala o ovoj aferi, objavio dokument prema kojem je 3.decembra 2018. godine šefu RJT u Banjaluci Mahmutu Švraki upućen dopis da najkasnije do 21. januara 2019. provede izbore za novog člana VSTV-a ispred okružnih tužilaštava RS, te da im se dostavi ime novog izabranog člana. U dopisu su „nacrtali“ ko treba da bude novi član, osoba ženskog spola i Hrvatica. Riječju, Željka Radović. 

Prema tvrdnjama naših izvora, dopis dopis okružnim tužilaštvima u RS da preduzmu potrebne radnje o izboru novog člana u VSTS dostavljen je tek nakon što je Žurnal otvorio ovu aferu. 

Tek nakon pisanja našeg portala dopis je na volšeban način dostavljen okružnim tužilaštvima u RS. Da li je u pozadini sakrivanje dopisa ili njegovo antitatiranje, to treba da pokaže istraga? 

S obzirom na to da je Švraka član VSTS, kao i Tegeltija, on je morao znati da ističe vrijeme za slanje dopisa okružnim javnim tužilaštvima u vezi sa izborom novog člana VSTS. Tim prije, jer je on u svakodnevnoj komunikaciji s Tegeltijom i, prema tvrdnjama naših sagovornika, desna je ruka predsjednika VSTS-a. 

Nema sumnje, u pozadini svega bila je nezakonita priprema nezakonitog izbora Radovićeve za novog starog člana VSTS, koja je Tegeltijim poslušnik. 
Sledeći korak Tegeltije i njegovih poslušnika je da Radovićeva bude izabrana za člana VSTS. Da ne bi došlo do pravnog vakuma, ona je mjesec i po dana prije isteka mandata reizabrana na mjesto glavnog okružnog tužioca Doboja. 

To je pravi raritet i rijetko kada se to dešava. Tužioci se, po pravilu, biraju nakon isteka mandata. 
  
O cijeloj ovoj aferi Tužilaštvo BiH se ne oglašava, jer je Radovićka, kao Tegeltijin vojnik, glasala za izbor Gordane Tadić za glavnog tužioca BiH. Tadićeva joj nije ostala dužna, jer je zaposlila kćerku Željke Radović u Tužilaštvo BiH. 
U cijeloj priči, Tegeltija je pokušao da obmane javnost, fokusirajući se na dopis i tvrdeći da je on dostavljen na vrijeme tužilaštvima u RS. To je pokušaj zamjene teza, jer suština nije u dopisu, već u svjesnoj namjeri izigravanja zakona i izboru Tegeltijine marionete za člana VSTS. 
Tegeltija je čak nekim medijima ranije izjavio da je nekoliko puta intervenisao kod Švrake da se izvrši izbor kanidata za člana VSTS, što je nonsens, jer je mogao Švraku, kao člana VSTS, mogao jednostavno da pita zašto se to ne dešava i zašto se ne postupa po dopisu. Jasno je da je sporni dopis bio samo pokrivanje nezakonitih radnji papirom.
Upravo takvo Tegeltijino postupanje je pokazatelj da je više osoba učestvovalo u ovim nezakonitim radnjama, čime je potvrđeno pisanje Žurnala. Kao i konstatacije da se nastavlja lobiranje da Radovićka ponovo bude član VSTS.