недеља, 1. март 2020.

Sukobi u SDA: Novi sudar Izetbegovića i Zvizdića


Piše: Slobodan Vasković

1.
Bakir Izetbegović uzdrman je aferom “snimak”, koji svjedoči kako je Asim Sarajlić, visoki funkcioner SDA, kupovao glasove za Fikreta Prevljaka da bi narečeni postao predsjednik Kantonalnog obdora SDA Sarajevo.

2.
Ta pozicija unutar SDA veoma je bitna, jer omogućava ključni uticaj na političkoprivrednokoruptivno djelovanje funkcionera stranke na svim novima. I kontrolu klijentelističkih mreža, koje donose novac i glasove.

3. 
Prevljak je “pobijedio” Semira Efendića, izuzetno jakog igrača, mlađe generacije, najjače stranke sa sjedištem u Sarajevu, što je za posledicu imalo lansiranje snimka sa Sarajlićem u glavnoj ulozi, kako potkiva delegate da glasaju protiv Efendića.

4.
Kada bi sva priča bila u rečenim činjenicama, mogla bi se podvesti pod sasvim “uobičajeno ponašanje” domaće kleptokratske elite; Uz zašećereni dodatak sa drugim snimkom na kojem Prevljak kaže kako je “poltron Izetbegovića”, što je prvo javno priznanje načina funkcionisanja u Feudima, kako Bakirovom, tako i u ostala dva koja egzistiraju u BiH.

5. 
Međutim, nije sve baš linerano i nije riječ o ustaljenoj višedecenijskoj domaćoj praksi prohujalih bugarskih vozova punih poltrona, jer je bitka za šefa KO SDA Sarajevo bila i novo odmjeravanje snaga Izetbegovića i Denisa Zvizdića.

6.  
Efendić je istureni igrač u ovom sudaru, nimalo bezazlen, veoma jak, jedan od Malezijskih studenata; Uz to, osvojio je ubjedljivo najveći broj glasova na proteklim izborima; Načelnik je najpotentnije sarajevske opštine Novi Grad; Snažno pojačan Husom Ćesirom, nasilnikom i predsjednikom OO SDA Novi Grad.

Nema dileme da je, u sukobu Izetbegović - Zvizdić, na strani potonjeg i Hasan Čengić, kao i jedan od njegovih jačih igrača Dino Konaković, donedavno ključni čovjek vlasti u Kantonu Sarajevo.

Izetbegović će imati velikih problema u borbi za tron, na koji su narečeni udarili, a koliko su ulozi veliki svjedoči i činjenica da je Konaković uz Čamparu, iako je ovaj nedavno glasao za njegovu smjenu sa pozicije predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo. 

7.
Čampara je već indirektno uslovio formiranje nove vlade Kantona Sarajevo, ukoliko ne bude uklonjen/kažnjen Sarajlić, a u KO SDA ne bude uvedena privremena uprava/povjereništvo.

Kako je, osim ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije (“stara administracija”, jer na pomolu nije nova), Čampara i vijećnik u Kantonu, on vrlo lako može da onemogući formiranje nove vlade, iza koje stoji koalicija SDA-DF-SBB BiH.

8. 
Nesporno je da je SDA u velikoj krizi i da će tek da krenu snažni podzemni udarci; Nema milosti u unutarstranačkoj borbi, što najbolje svjedoči podatak da je Čampara bio, sve do objavljivanja snimka, jedan od najboljih prijatelja Sarajlića; Iskreni prijatelji, nema šta, jer ga se Čampara odrekao toliko brzo da Sarajlić nije stigao ni da kaže “snimak”!

9. 
Izetbegovićeve izjave oko cijelog slučaja su tragikomične, nevrijedne komentarisanja, ali nikako nije za očekivati da će popustiti za milimetar suprotstavljenoj strani. Izetbegović je već jednom, u direktnom duelu, dobio Zvizdića, prisilivši ga da odustane od kandidature za predsjednika SDA; Tada je Zvizdić uzmakao, jer je pobijeđen i prije održavanja Kongresa.

10.
Osveta se servira hladna, očito je bila Zvizdićeva maksima; Stoga je odlučio da pokuša preuzeti SDA osvajanjem prevlasti u Kantonalnom odboru Sarajevo; Na taj način bi “razbio” Izetbegovića u sopstvenoj mu kući; Međutim, ispriječio mu se prijatelj Sarajlić, koji je bolje potkivao pa je “izabran” samoproglašeni poltron Prevljak.

11.  
Bitka tek slijedi - Izetbegović, koji ima značajnu podršku u stranci, protiv Zvizdića, uz kojeg su Malezijski studenti, oličeni u Efendiću, Čengić i notorni Huso Ćesir koji je nedavno izjavio da je “napao kameru”, a ne snimatelja; I to nasilje mu je prošlo, i u SDA i pred vajnim pravosudnim institucijama.

12.
Izetbegović je u ovoj opakoj šahovskoj partiji imao solidno otvaranje, jer je Prevljak “izabran”, ali je Zvizdić uzvratio još žešće, udarom na glavnog operativca Sarajlića, dovodeći cijelu stranku na rub raskola.

Sada je Izetbegovič na potezu, a kako mu je ugroženo porodično "nasljeđe", kako on tretira SDA, sasvim je realno da će i njegov odgovor biti prilično brutalan.