четвртак, 26. март 2020.

Sramna odluka pravosudnih institucija da četvoricu žandarma-iznuđivača puste da se brane sa slobode


Piše: Slobodan Vasković

Sramna je odluka da se četiri policajca, koji su iznuđivali novac od vozača kamiona, 22.03. ove godine, puste da se brane sa slobode.

Oni koji su ih pustili nisu ništa bolji od njih; Štaviše, gori su, jer ne poštuju ambijent vanredne situacije u kojoj su ovakva nedjela službenih lica višestruki zločin.  

Riječ je o Veliboru Gigoviću, zamjeniku komandira Jedinice žandarmerije pri Policijskoj upravi Gradiška, Bojanu Šiniku, vođi tima, te pripadnicioma tima Nikoli Dojčinoviću i Radiši Spasiću. Svi oni su pripadnici žandarmerije pri Policijskoj upravi Gradiška.

Uhapsili su ih pripadnici Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala 24.03. o.g., zbog sumnje da su primali mito od vozača. 

Oni su od vozača iznuđivali novac u vremenu od 20 časova, 22.03., pa sve do 05 časova ujutro, 23.03.

Budući da je proglašena vanredna situacija, zbog zdravstvene ugroženosti kompletnog stanovništa i da su vozači kamiona jedina spona sa svijetom, njihovo nedjelo je veliki zločin. Uz to, nedjelo su izvršili tokom trajanja policijskog sata, što dodatno sve čini težim zločinom, jer su takvim djelovanjem doprinijeli, između ostalog, širenju nepovjerenja u policiju, zlouptrebom ovlaštenja i policijskog sata.

Četvorica žandarma-kriminalaca su od vozača, koji su se zatekli na području PU Gradiška, iznuđivali 20-50 KM, kako bi im oprostili navodne prekršaje.

Nije ih spriječilo ni to što su vozači koji čekaju da pređu na graničnom prelazu Gradiška, već danima u izuzetno teškoj situaciji. 

U tranzitu su i prisiljeni, zbog cijele vanredne situacije, čekati i po dvadeset časova da pomjere vozilo nekoliko kilometara ka ulasku u Hrvatsku.

U vrijeme trajanja policijskog časa, vozači moraju biti u kabinama kamiona, kako bi, kada dođe vrijeme za pomjeranje kolone, mogli nastaviti da se kreću. 

Vozači se nalaze u zaista izuzetno teškim uslovima, jer u kabinama vozila ne mogu vršiti fiziološke potrebe, te su prisiljeni, s vremena na vrijeme, napustiti ih, izaći vani zbog toga.

Tu su ih čekali navedeni pripadnici žandarmerije i nemilosrdno reketirali, što je ne samo neljudski, već težak zločin, zbog uslova u kojima se cijela zemlja i stanovništvo nalaze. 

Gigović, Šinik, Dojčinović i Spasić su cijelu noć iznuđivali novac od vozača i zaradili po prokletih 200 KM. Imali su, tokom iznuđivanja novca, izuzetno agresivan i nasilan nastup.  

Teško izrevoltirani ovim podmuklim, neljudskim, neprofesionalnim, nasilnim činom, vozači su svoj bunt iskazali na sopstvenoj FB stranici Teretnjaci.ba, pišući o onome što im se dešava.

Nakon što su uhapšeni, predati su Posebnom odjeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala, na čijem čelu je Miodrag Bajić. Očito je da za njegovo odjeljenje nije vanredna situacija, čim se na ovaj način, puštajući kriminalce da se brane sa slobode, ponašaju kao da se ništa ne dešava.

Pušteni su uz obrazloženje kako nije “bilo zakonskog razloga za pritvaranje”, što je nonsens, jer je bilo mnogo zakonskih razloga za pritvaranje, brzo suđenje i drakonsku presudu za nasilnike i iznuđivače, koji su teško zloupotrijebili službena ovlaštenja u vriijeme policijskog časa i vanredne situacije. 

Gigović i Šinik su se ponijeli kao najveći kriminalci, a ne policajci sa iskustvom i njih dvojica su najgori.

Gigović, osim što je visokorangirani pripadnik žandarmerije, fudbalski je sudija i posjeduje dvije firme - štampariju i kafanu u Trebovljanima, kod Gradiške. 

Nesporno je da nije bez novca, da ga ima, ali prokletnik je otimao od vozača koji su u ovom trenutku najveća nada svih u BiH, jer bez njih i njihovog, u ovim uslovima izuzetno teškog rada, uslijedile bi brojne nestašice. 

Upravo za to je trebalo četvoricu kriminalaca-žandarma najstrožije kazniti, obavezno pritvoriti, a njihovo puštanje na slobodu izuzetno je loša poruka. 

Neophodno je istražiti koji su motivi tog besprizornog akta - zbog čega su na slobodi, umjesto u pritvoru, jer u vanrednoj situaciji ovakvo djelovanje je izuzetno opasno i može izazvati dalekosežne posljedice.

Uprava za borbu protiv organizovanog i teškog kriminala otkrila je zločin prateći društvene mreže, a četvorka je suspendovana i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak.