среда, 25. март 2020.

Okružni sud produžio pritvor Juroševiću, šefu grupe koja je pokušala likvidirati Slobodana Vasiljevića

Slaviša Jurošević
piše: S.V.

Okružni sud Istočno Sarajevo produžio je, 25.03., pritvor Slaviši Juroševiću optuženom za pokušaj likvidacije Slobodana Vasiljevića.

Prema Rješenju Suda, pritvor Juroševiću može trajati do izricanja prvostepene presude, a produžen je kako bi se spriječila mogućnost bjekstva.

Jurošević je optužen da je, sa još sedam lica, htio ubiti Vasiljeviča 02.06.209. godine, u dvorištu parohijskog doma u Šekovićima.

Učinio je to zajedno sa Miljanom Milićem, Stefanom Radovanovićem, Stevanom Garićem, Nebojšom Petkovićem, Milutinom Kandićem, Goranom Čalmićem i Nebojšom Ozimkovićem, protiv kojih je, takođe, podignuta optužnica.

Milić je, kako se navodi u optužnici, prvi udario Vasiljevića metalnom šipkom.

Kada je pao, nastavili su da ga tuku - Milić metalnom šipkom i nogama, a Radovanović nogama.

U tome su im se pridružili Jurošević, Garić, Petković, Kandić i Čalmić.

Napadače su u izvršenju likvidacije spriječila tri lica, koji su izašli iz parohijskog doma i krenuli prema njima. Kada su ih napadači ugledali, Jurošević i ostali su otrčali prema parku, potom prema lokalnoj banci. 


Optužnica protiv Juroševića potvrđena je 21.03., dok je protiv ostalih podignuta ranije.

Slobodan Vasiljević
Jurošević je nakon zločina pobjegao u Srbiju, a potom sa porodicom otišao na odmor u Grčku, da bi ga granična policija te zemlje lišila slobode na osnovu međunarodne potjernice. U decembru prošle godine izručen je BiH, ali ga je Vijeće Okružnog suda Istočno Sarajevo, u kojem su bile takozvane sudije Zinaida Husić, Ranka Mršić i Veselinka Ivanović, 21.02.2020. pustilo da se brani sa slobode, premda su u Rješenju potvrdile da postoje svi dokazi o njegovoj umiješanosti i da on laže kada negira zločin.

Vrhovni sud je poništio to Rješenje i vratio na ponovno odlučivanje, da bi takozvana sudjska trojka ponovila kriminalni akt - ponovo su donijeli odluku da se ubica brani sa slobode.


Na kraju je Vrhovni sud preinačio Rješenje Okružnog suda i 21.02. donio odluku da se Jurošević vrati u pritvor, odakle nije ni trebalo da bude pušten.

Vasiljević je nakon napada duže od mjesec bio u komi, a još uvijek se oporavlja do teških povreda koje je zadobio prilikom pokušaja da ga likvidiraju.