среда, 11. март 2020.

Dodikovo poigravanje sa Mićićevom političkom sudbinom


Piše: S.V.

Milorad Dodik poigrava se sa političkom sudbinom Miće Mićića, dojučerašnje perjanice SDS-a.

SNSD još uvijek nije, prema Mićićevim riječima, potpisao koalicioni Sporazum sa njim, prema kojem bi on dobio podršku i Dodikove stranke u trci za gradonačelnika Bijeljine, iako je to načelno dogovoreno. Što ne znači da će biti i ostvareno!

Da je mnogo toga oko Mićićeve nove kandidature veoma upitno ukazuje i podatak da je Dodik spriječio i potpisivanje koalicionog sporazuma između bijeljinskog DNS-a i Miće Mićića; Ova informacija potvrđena mi je iz nekoliko različitih izvora.

Mićić, odnosno gradski odbor SDS-a Bijeljina i Gradski odbor DNS-a iz tog Grada trebalo je da potpišu sporazum kojim bi Mićić dobio podršku za naredne lokalne izbore, kao kandidat za gradonačelnika Bijeljine.

Potpisivanje, koje je bilo predviđeno za 14 časova, 10.03.o.g., iznenada je otkazano; U javnost je plasirano prilično nemušto sapštenje iz DNS-a u kojem je navedeno da se “sve otkazuje radi nemogućnosti prisustva svih predviđenih učesnika”. Još je rečeno da se sve “odlaže za drugi termin o kojem će javnost biti blagovremeno obavještena”.

Ova vijest, iako značajna, ostala je u dubokoj sjeni informacija oko izbacivanja Mićića iz SDS-a; Mićić je 10.03. izbačen iz stranke jednoglasnom odlukom Predsjedništva SDS-a.



Znalo se da će Mićić biti isključen iz SDS-a i prije nego je odluka o tome saopštena, tako da je Dodikova intervencija indikativna i ukazuje na mogućnost da on i SNSD možda i odustanu od obećane podrške Mićiću u trci za gradonačelnika Bijeljine na predstojećim lokalnim izborima.

Sam Mićić, koji je najavio žalbu na odluke Predsjedništva SDS-a, izjavio je da 
“koalicioni sporazum sa SNSD i dalje važi”, ali je, kako su mediji naveli, rekao da ga “druga strana (SNSD, op.aut.) još nije formalno potpisala”.

Mićić se nalazi u veoma nezavidnoj situaciji, jer SNSD nije potpisom ozvaničio svoju podršku njegovoj kandidaturi; Spriječio je Dodik i DNS da to učini, a SDS ga je isključio iz partije.

Dodik sada može, u političkom smislu, da čini sa Mićićem šta hoće, a ako ga  i definitivno ne podrži u trci za gradonačelnika, onda se surovo poigrao sa njim.

Dodik je već ispunio svoj primarni cilj - uklonio je Mićića iz SDS-a, na određen način prisilio ih da se, jedno vrijeme, bave sami sobom, a, sasvim moguće, izbacio i Mićića iz trke za gradonačelnika i otvorio dobru startnu poziciju nekom od članova SNSD-a iz Bijeljine da se bori za tu funkciju na narednim izborima.

Važno je pdosjetiti da je Dodik snažno javno forsirao priču oko dogovaranja koalicije sa “Mićićem i njegovom grupom” i, pri tom, isticao da ga ne interesuju ni “Mirko Šarović ni SDS”.


Dodik je javnosti i predstavio Sporazum sa Mićićem, na jednoj od konferencija za štampu i tako ubrzavao dešavanja u SDS-u, koja su kulminirala isključenjem Mićića.
  
Ništa još uvijek nije gotovo u cijeloj ovoj zavrzlami, a jedino je izvjesno da će konačnu političku sudbinu Miće Mićića odrediti Dodik, a ne on sam.