петак, 27. март 2020.

Stanje u šatorima u Brodu je ispod minimuma ljudskog dostojanstva; Nadležni bi trebali hitno reagovati;


Piše: S.V.

U šatorima, koji su postavljeni na graničnom prelazu u Brodu, situacija nije uopšte zadovoljavajuća, uslovi su nikakvi i nisu za ljude.

“To su uslovi za stoku, a ne za ljude”, tvrde upućeni.

Nema sanitarnog čvora, a oni koji se nalaze u tim šatorima ruke peru sredstvom za čišćenje prozora.


Zaista je takvo stanje neprihvatljivo i nadležni bi hitro trebali reagovati i omogućiti osobama koje se nalaze u karantinu minimalne uslove dostojne čovjeka.

Navedeno mi je to iz nekoliko različitih izvora, a o tome svjedoče i fotografije sa lica mjesta.



Šatori su postavljeni u krugu nekadašnje firme “Sirovina produkt” i u njima se, prema navodima drugih medija, nalazi trenutno 23 državljana BiH, iz RS.

Međutim, ta brojka je tokom dana porasla i znatno ih je više, jer stalno pristižu; Tvrdi se da ima i trudnica.


U ovim šatorima se, prema navodima zvaničnika, smještaju državljani BiH iz RS-a koji pređu granicu, dok se bh. državljani s područja FBiH šalju dalje uz policijsku pratnju.




“Po dobijenim nalazima, maksimalno 24 sata od ulaska u karantin, u zavisnosti od rezultata testa postupak je sljedeći: osobe za koje je utvrđeno prisustvo koronavirusa prevoze se Banju Luku u karantin, odnosno liječenje. Osobe za koje je utvrđeno da nemaju novi virus upućuju se u opštinske karantine, svako u svoju opštinu”, naveo je Јovi im se uzima bris, šalje na kontrolu, da bi, kako je rekao načelnik opštine Ilija Jovičić (mediji).