уторак, 4. фебруар 2020.

Nešić pritišće Viškovića i verbalno napada Vidovićevu kako bi obezbijedio novi mandat kumu Dujakoviću na čelu AZURS i nastavio sa ubiranjem harača od osiguravajućih kuća


Piše: Slobodan Vasković

1.
Nenad Nešić, lažni v.d. predsjednika DNS-a, nedavno se žestoko sukobio sa Zorom Vidović, koja je na funkciji ministra finansija u Vladi RS.

Nešić je ultimativno zahtijevao od Vidovićeve da na čelnoj poziciji Agencije za osiguranje RS (AZORS) i naredni mandat ostane njegov kum Slaven Dujaković. Vidovićeva se protivi ponovnom imenovanju Dujakovića na tu poziciju, pa je Nešić našao za shodno da joj priprijeti zbog toga.

2.
Vidovićeva je odbrusila Nešiću da ona sluša samo Milorada Dodika, koji joj je “jedini šef” i na tome je verbalni duel završio, a Nešić je, uz pomoć Darka Banjca, pritisak prebacio na takozvanog premijera Radovana Viškovića da imenuje Dujakovića, odnosno produži mu mandat na čelu AZORS.

3.
Razlozi su finansijske prirode, jer Dujaković, u punom smislu te riječi, otima novac od osiguravajućih kuća, a, zauzvrat, ih Agencija ne kažnjava.

Da postoje pravosudni i policijski organi u RS, istražili bi informacije prema kojim svaka od osiguravajućih kuća, koje djeluju na prostoru RS, mora da plati godišnju “zaštitu” Dujakoviću u visini od 150.000 KM. 

4.
Na taj način, kako tvrde moji izvori, Dujaković inkasira preko dva miliona keša. Umjesto da je zbog toga pod istragom, jer je naplaćivanje “zaštite” javna tajna, Dujaković je najozbiljniji kandidat za direktorsku poziciju AZURS, odnosno obnavljanje mandata.

Slaven Dujaković

5.
“Mladi” naraštaj DNS-a, koji je na značajnijim entitetskim funkcijama, djeluje po jednostavnom, mafijaškom, principu - novac, bukvalno, otimaju od firmi koje su zavisne od Javnih preduzeća ili Agencija koje vode. 

6.
Način na koji djeluje Dujaković isti je načinu na koji djeluje Nešić, koji je oštetio JP “Putevi RS” za desetine miliona KM, ali i putarske firme, prisiljavajući ih da uzimaju so, maziva… od njegove privatne firme “Legend”, koju vodi Mladen Lučić, a u “talu” je i narodni poslanik DNS-a Aleksandar Glavaš.

7.
Nažalost, niko ništa ne čini kako bi se pljačkašima stalo u kraj, iako postoje čvrsti dokazi, kao i izjave oštećenih, ali krivične prijave su u ladicama MUP RS i služe, jasno je to, za “ucjenjivački kapacitet” kojim se komanduje Nešiću i njegovoj bulumenti, a nikako za presijecanje njegovih kriminalnih aktivnosti. Da je drugačije, navedeni bi poodavno bili iza rešetaka, a ne u pozicijama narodnih poslanika, direktora Javnih preduzeća, sa kojih bjesomučno otimaju kao da im je zadnje.

8.
Štaviše, Nešić nastavlja da hara, a otetim novcem nedavno je u opštini Trnovo kupio cca tri dunuma zemlje za namjerom da na toj parceli izgradi osam objekata sa po 15 apartmana, koje bi izdavao turistima. Zbog toga je njegov najnoviji cilj promjena Regulacionog plana opštine Trnovo, “ucrtavanje” njegovog objekta, što bi mu omogućilo izgradnju.

9.
Nešić insistira na Dujakoviću, jer tako učvršćuje veliku porodičnomafijašku mrežu u vlasti na entiteskom i bh. nivou, gdje je za ministra za ljudska prava i izbjeglice kandidovao nasilnika Mlađena Božovića, punca svog brata.



10.
Nešić tvrdi da je Božović “nestranački kandidat”, iako je narečeni nasilnik bio na poslednjoj sjednici Regionalnog odbora DNS-a održanoj, 03.02. o.g., na Palama; Bio je prisutan i Banjac. 

11.
O Dujakoviću je nedavno pisao i “Žurnal”, a u nastavku prenosim njihov tekst koji svjedoči o nezakonitim radnjama direktora AZURS preko njegove privatne firme “Plava linija”.




Nenad Nešić, koji je nakon ostavke Marka Pavića na mjesto predsjednika DNS-a preuzeo upravljanje tom strankom, ultimativno traži da na čelu Agencije za osiguranje RS (AZORS) ostane Slaven Dujaković.
Dujaković je politički konvertit, koji je promijenio nekoliko stranaka, da bi se na kraju skrasio u DNS-u. 

On je u novembru 2015. godine izabran za direktora AZORS-a, a Nešić sada kod svojih koalicionih partnera iz SNSD-a insistira da se Dujakoviću produži mandat. Nešić i Dujaković su intimusi, a pozicija direktora AZORS-a, ispostavilo se, može biti i vrlo unosna za one koji je obavljaju i stranku kojoj pripadaju.

Slaven Dujaković je kao direktor AZORS-a spojio ugodno s korisnim. Sistem je vrlo jednostavan. Prema saznanjima Žurnala, dobar dio osiguravajućih kuća u Republici Srpskoj, koje, između ostalog, rade i na registraciji vozila, a nemaju sopstveni tehnički pregled, prinuđene su da tehničke preglede automobila svojih klijenata obave u firmi „Plava linija“. 

Izvor: www.akta.ba
Sjedište „Plave linije“ je u Stanarima kod Doboja i ona je registrovana na jednog od članova Dujakovićeve porodice, dok  se prema poslovnom portalu akta.ba kao suvlasnici firme još uvijek navode sam Dujaković i Saša Vajić. 

Prema izvorima Žurnala Vajić je suprug Dujakovićeve sestre.

Osiguravajuće kuće to i čine, jer tako izbjegavaju da dođu pod Dujakovićev udar, odnosno kontrole poslovanja, za šta je AZORS nadležna, pri čemu se uvijek mogu pronaći razne nepravilnosti i nezakonitosti.

Osiguravajuće kuće vrše tehničke preglede i registruju vozila svojih klijenata u „Plavoj liniji“, a Dujaković im gleda kroz prste u vezi sa popustima na oslobađanje od autoodgovornosti, koje te osiguravajuće kuće daju svojim klijentima. Politika u vezi sa tim popustima u RS je potpuno neuređena, oni su različiti od slučaja do slučaja. Veći popusti privlače veći broj klijenata, mada popusta suštinski ne bi trebalo biti.

Ima i drugih nezakonitih radnji na relaciji Dujaković – osiguravajuće kuće, pa bi, prema izvorima Žurnala, i najpovršnija istraga pokazala šta se dešava pod okriljem AZORS-a.

U ovom slučaju postoji i sukob interesa, jer je vlasnik „Plave linije“ član Dujakovićeve najuže porodice, ali kada su u pitanju lični interesi funkcionera u entitetskim i javnim institucijama, to nikoga ne zabrinjava. „Plava linija“ ima i rent- a-car uslugu.


Dujaković je biznis razvio još dok je bio šef dobojske filijale „Drina osiguranja“. Značajniju političku karijeru započeo je prelaskom u DNS, koji ga je prvo kandidovao za komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice u Doboju. 


Baš u to vrijeme je u Stanarima kod Doboja sagradio veliki objekat „Plava linija“, koja sada vrši tehničke preglede vozila, osiguranje i prepis vozila, kao i kompletnu registraciju vozila. Svoje poslovnice „Plava linija“ ima i u drugim gradovima u RS, poput Modriče i Pala.