понедељак, 20. новембар 2017.

Sistem Funkcionisanja u Četiri slike

piše: Slobodan Vasković

Slika Prva



1.
Sistem Funkcionisanja Režima vrlo je prost; Može i jednostavan.

Milorad Dodik je Sve i Svako u Režimu; Na njegovom Vrhu.

2.
Sve uloge mu odgovaraju; I “Patrijarha” Bosanskog; Bosanskog, jer je Mitropolija - DabroBosanska.

Mitropolit je Hrizostom, osebujna Bezličnost.

3.
Hrizostom ponekad sjedne sa Valentinom Inckom i još pokojim stranim diplomatom.

Onda to sjedenje Dodika baš iznervira. I on ne zove Sinod, niti Patrijaršiju u Beogradu. Postoje Prečice.

4.
Zove direktno Hrizostoma i, uz riječi “pokore”, gdje su i je i be vrlo česte, redaju se kao Fibonačijev niz, “zadnji put” opomene Mitropolita da neće “više da ga vidi sa tim stranim sm…”.

Hrizostom stoji u stavu mirno (dobro je da ne kleči) i Bogobojažljivo sluša “Bogobojažljive” Dodikove riječi. Bez ikakvog komentara.

Slika Druga



5.
Hrizostom, Mitropolit dabrobosanski, ne smije ni da pisne Dodiku; jer ga Dodik ima u šaci.

Hrizostom je dužan i Bogu, a posebno Narodu; Pojedincima iz Naroda. Opasnim.

6. 
Hrizostom je Bihaćko Petrovačku Eparhiju ostavio u dugu od preko milion maraka; Potom je postao Vladika Zvorničko Tuzlanski; Prebogata Eparhija. Ali i tu se Hriz zadužio. Maksimalno. 

I ostavio Fotija, svog nasljednika, u poziciji crkvenog miša. 

Toliko švorciranog da Fotije nije imao novca na računu Eparhije da plati ručak nakon ustoličenja za Vladiku Zvorničko Tuzlanskog.

7.
Platio je Boris Stanišić. Dobar čovjek.

8.
Nije platio Cico Globus, intimus Miće Mićića (kojem Mićo hoće da proda Banju Dvorovi) i intimus Hrizostoma, kojem je narečeni, dok je stolovao u Bijeljini, iznajmio manastirsko zemljište za potrebe Restorana. Cicinog i Globusovog.

9.
Interesantno je i sledeće - kada u Foči odleti u vazduh Hrizostomov auto nikakve istrage nema. Ništa.

Hrizostom čak insistira da se, u ime Boga, istraga ne vodi. Ljubi bližnjeg svog. Opasne pojedince iz Naroda kojima je dužan.

10.
Hrizostom jaši dalje - Nešića i Glavaša, dio Braće BIng, koje je odlikovao, a oni njega zakitili! Sa par milja. Asfaltiranog puta.

Slika Treća 



11.
Dodik nije samo “Patrijarh” Bosanski već i “Patrijarh” RUGIP-a.

Nazove Miloša Komljenovića Guzovaču i šapne mu - Podnesi ostavku; Guzovača krene g… da mrda, Dodik povisi ton; Guzovača još malo g… mrda/vrda, Dodik za oktavu više; Sutradan ostavka.

12.
Guzovaču neće hapsiti u akciji “Zemljišna mafija” u kojoj su već pohapšeni Aleksandar Deurić i brojni drugi.

Guzovača sluša. I Budo Stanković ponovo sluša. Ni njega neće dirati. Dodikovi šamari su mu baš bili poučni.

Kej je ponovo u “VIP” funkciji; Dodik je kod Bude opet redovan gost. Do novog potezanja livora.

13.
Deurić je u Dodiku deceniju vidio “Boga”; Dodik u Deuriću Slijepog Poslušnika.

Deurić je mislio da je Nedodirljiv, ne shvatajući da je Budo, koji mu je u ime “Boga” čitao “zapovijedi”, Dodikova najbolja odbrana; Zid koji ne dozvoljava da se Dodik uvuče u Zemljišnu mafiju. Zvanično. 

Nezvanično, stvari stoje sasvim drugačije.

14.
Deurić je, zbog predugog boravka u blizini “Boga” pomislio da je i sam Mali “Bog”. Pa je počeo da “šara” i za svoj račun.

Slika Četvrta



15.
Prošarao je hektare i hektare; Između ostalih i sa Bojom Gašanovićem, načelnikom opštine Istočni Stari Grad. Kojeg već drugi put u poslednja dva mjeseca namjeravaju uhapsiti.

16.
Prvi put se Bojo spasio bjekstvom; Na vrijeme su mu dojavili, pa je sve obustavljeno.

Sada ga pokušava spasti Darko Babalj, značajan dio istočnosarajevske zemljišne mafije. I drugih zločinačkih organizacija. Findžan-mafiozo.

Ne vraćaju mu se pare koje su on i Bojo uzeli za poslednjih deset dunuma, što im je, nezakonito, odobrio Deurić, Hrabro Srce svih Zemljišnih mafija u RS.



17.
Babalj, uplašen, ucijenjen, provaljen, pokušava da odigra dupli pas sa samim sobom: SNSD-u poručuje da može savladati Vukotu i dovesti SDS u koaliciju, a na predsjedništvu SDS-a, prije par dana, tvrdi da ima poruke od SNSD-a da su spremni na koaliciju sa SDS-om.

18.
U SDS-u su hladno odbili njegovo posredovanje; U SNSD-u mi tvrde da Babalja vide samo uz Deurića, zajedno sa Bojom, i da preko njega ne bi poslali ni “kilu soli”, a kamoli ponudu za koaliciju.

Iz Babaljevih mafijaških krugova stižu vijesti da “Babalj vlada Sipom i da će on da hapsi”, a ne da bude hapšen!!! I još da vlada i sa OSA BiH. I Komisijom za žalbe za tendere. Iako ta Komisija nema veze sa hapšenjima, ali ima sa dijelom miliona koje je nezakonito stekao El Babaljar!

Šta o tome misle Perica i Osmica? Nije njihovo da misle, već slušaju Babalja, tvrde Babaljerosi!!!

19.
Do tada, Babalj nastavlja da se dodvorava Braći Bing i djelimično pismenom Nešiću (zna dva samoglasnika i deset suglasnika, naizust); Toliko je moćan!

20.
Ostanite sa mnom.