недеља, 26. новембар 2017.

NAKON PRITISKA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE: VSTV mijenja tri od pet spornih zaključaka

Diskretna i manje diskretna upozorenja međunarodne zajednice postigla su efekat. Kako saznaje Žurnal, najsporniji peti zaključak VSTV-a o mogućnostima razriješenja sudija i tužilaca, bit će u potpunosti izmijenjen, dok će treći i četvrti pretrpiti „tehničke“ izmjene



Piše: A.A. (zurnal.info)
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH na narednoj će sjednici, zakazanoj za ponedjeljak i utorak, skoro je izvjesno izmijeniti tri, od ukupno pet zaključaka donesenih krajem oktobra na prijedlog Centra za istraživanje radnih zločina RS, a prema kojima bi sudije i tužioci mogli biti razriješeni bez provođenja disciplinskog postupka, saznaje Žurnal.

Najveće izmjene pretrpio je peti zaključak, koji je izazvao i najviše reakcija međunarodne i pravosudne zajednice. Zbog ovih zaključaka, Ambasada SAD-a u BiH u petak je otkazala finansijsku pomoć VSTV-u za održavanje godišnje konferencije o reformi pravosuđa.

Prema saznanjima Žurnala, VSTV će, vjerovatno, na narednoj sjednici donijeti zaključak koji glasi:
- Vijeće utvrđuje prioritetnu potrebu unapređenja disciplinskog postupka i proširenja disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca, u cilju jačanja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i jačanja povjerenja javnosti u pravosudni sistem BiH.
- U tom smislu, VSTV zadužuje stalnu komisiju za legislativu da do naredne sjednice VSTV-a predloži izmjene i dopune internih akata VSTV-a BiH kao i Zakona o VSTV-u, u cilju pune implementacije Misije stručne procjene Evropske unije, po pitanju disciplinskog postupka u pravosuđu BiH.
Osim toga, VSTV će uvesti i šesti zaključak koji bi prema izvorima Žurnala trebao glasiti:
- VSTV BiH će od Evropske komisije zatražiti održavanje TAIEX seminara po pitanju mehanizma vršenja provjera iz prošlosti nosilaca pravosudnih funkcija, a u cilju donošenja odgovarajućih zaključaka koji bi poslužili kao osnova za dalje aktivnosti VSTV BIH o ovom pitanju.


Kada su u pitanju izmjene trećeg i četvrtog zaključka one će se, kako saznajemo, odnositi na institucije od kojih je VSTV zatražio informacije o procesuiranju ratnih zločina. Podsjećamo, trećim zaključkom je od tužilaštava u BiH zatraženo da se VSTV-u dostave podaci da li se protiv sudija i tužilaca vodi krivični postupak, iako su važećim zakonima, tužilaštva to svakako bila dužna dostaviti.